Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

Maassa maan tavalla ja muita latteuksia – jos todella haluamme edistää pakolaisten kotoutumista, on tärkein tapamme opetettava ensin

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja oli Demokraatin päätoimittaja 2015-2019.

Keskustelin erään kokeneen sd-vaikuttajan kanssa puolueemme maahanmuuttopolitiikasta. Suurinta hämmennystä näyttää nyt puoluekentän näkökulmasta herättävän Ruotsin sosialidemokraattien jopa hieman yllättävä uusi maahanmuuttolinja.

Mikko Salmi

Demokraatti

Puheenjohtaja Stefan Löfven totesi vapun jälkeen ykskantaan, että pakolaiskriisin myötä Ruotsi on ottanut liikaa turvapaikanhakijoita. Oho, mistäs nyt oikein tuulee?

Pohjoismainen sosialidemokratia alkaa Tanskan ja Ruotsin vanavedessä lipua hiljalleen maahanmuuttokriittisempään suuntaan. Pitkässä linjassa Suomen demarien kannat ovat maahanmuuttoasioissa myötäilleet muita Pohjoismaita, mutta mites nyt oikein asiaan pitäisi suhtautua?

Ruotsi on tuntunut näin lahden takaa katsottuna maahanmuuttopolitiikan mallimaana.

Stefan Löfvenin muotoilema maahanmuuttolinja on helppo mieltää vaalitaktiikaksi, sillä ensi syksynä vaaleissa päätetään isosti Ruotsin suunnasta. Ruotsidemokraateilta halutaan viedä suurin vaalikarkki nenän edestä ja nostaa maahanmuuttoasiat muidenkin puolueiden agendalle. Moni tietenkin kysyy, miten jaksaa Ruotsissa sosialidemokratian ytimeen kuuluva solidaarisuus.

Mikä sitten on Ruotsin sosialidemokraattien uusi maahanmuuttolinja? Ensinnäkin Löfven haluaa tehdä Ruotsista vähemmän houkuttelevan pääteaseman turvapaikanhakijoille. Syy on ymmärrettävä, sillä pakolaiskriisin kiivaimpana vuonna 2015 Ruotsiin tuli peräti 160 000 turvapaikanhakijaa. Vertailun vuoksi: Suomeen saapui noin 32 000 pakolaista samana kriisivuonna. Vuonna 2016 pakolaisia tuli Ruotsiin noin 30 000, mutta tämäkin taso on nyt Löfvenille liikaa.

Ruotsin demareiden tavoitteena on, että pakolaiskriisin aikana tehdyistä turvapaikan kiristyksistä tulisi pysyviä. Lisäksi pysyviä oleskelulupia ei annettaisi lainkaan, vaan luvat olisivat korkeintaan 13 kuukauden mittaisia. Jatkossa turvapaikanhakijat eivät saisi valita enää asuinpaikkaansa itse. Ruotsi on tuntunut näin lahden takaa katsottuna maahanmuuttopolitiikan mallimaana. Vaikka Tukholman, Göteborgin ja Malmön lähiöistä kuuluu välillä kummia, on monikulttuurinen Ruotsi näyttäytynyt kansojen harmonisena sulatusuunina, jossa monikulttuurinen rikkaus palvelee hienosti yhteiskunnan kehitystä. Jokin on kuitenkin nyt perusteellisesti muuttunut. Raja se on ilmeisesti monikulttuurisuudellakin.

Lisää aiheesta

Ruotsin sosialidemokraattien uusi linjaus haastaa Suomen SDP:n syvällisesti pohtimaan maahanmuuttokysymyksiä, jotta vaalikentillä vastaukset ovat yhdenmukaisia.

Moni Suomen maahanmuuttopolitiikkaan kriittisesti suhtautuva sosialidemokraatti hiljaisesti riemuitsee Ruotsin aatetoverien linjanmuutoksesta. Ilo saattaa kuitenkin olla ennenaikaista, sillä Ruotsin ja Suomen maahanmuuton haasteista on vaikea puhua edes samassa lauseessa. Suomi on maahanmuutossa valovuoden Ruotsia perässä. Niitä ongelmia, joita massiivinen pakolaistulva on Ruotsissa aiheuttanut, ei Suomessa ole edes olemassa. Tästä huolimatta Ruotsin sosialidemokraattien uusi linjaus haastaa Suomen SDP:n syvällisesti pohtimaan maahanmuuttokysymyksiä, jotta vaalikentillä vastaukset ovat yhdenmukaisia.

Edelleen ihmisten puheissa vilisee maahanmuuttoon liittyviä kliseitä. Maassa maan tavalla -fraasit kaikuvat ilman todellista asettumista turvapaikanhakijan asemaan.

Jo pitkään Suomessa asunut kirjailija Roman Schatz kommentoi Ylen haastattelussa suomalaista kulttuuria sanoen, että tapojen oppiminen kestää tosi kauan. Aivan, jotta maan tavalla voisi elää, on tapojen oppimiseen annettava aikaa. Jotain omaakin on voitava säilyttää ja samalla rikastuttaa suomalaista kulttuuria. Jos todella haluamme edistää pakolaisten kotoutumista, on tärkein tapamme opetettava ensin. Se on rikas oma kielemme suomi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE