Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Macron kaipaa uusia raameja Euroopan turvallisuudelle – ”Meidän on rakennettava se eurooppalaisten kesken”

LEHTIKUVA / AFP Bertrand Guay

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa uudet raamit Euroopan turvallisuudelle ja vakaudelle. Euroopan parlamentin edessä puhunut Macron korostaa, että mantereen turvallisuus vaatii strategista uudelleen ajattelua sekä uudelleen varustautumista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Meidän on rakennettava se (malli) meidän eurooppalaisten kesken, jaettava se liittolaisillemme sotilasliitto Natossa ja sitten esitettävä neuvotteluja varten Venäjälle, Macron sanoi.

EU:ssa valmistellaan parhaillaan niin kutsuttua strategista kompassia, jonka on tarkoitus määrittää suuntaa EU-maiden turvallisuusyhteistyön kehittämiselle.

Turvallisuus ja puolustus ovat merkittäviä teemoja Ranskan EU-puheenjohtajakaudella, jonka tavoitteita Macron tänään esitteli EU-parlamentille.

Macron haluaa nostaa Euroopan ääntä

Kiristyneet jännitteet olivat merkittävässä roolissa Macronin puheessa. Hän korosti kuitenkin tuttuun tapaansa vuoropuhelun tärkeyttä Venäjän kanssa.

-  Tarvitsemme tätä dialogia. Meidän eurooppalaisten on asetettava omat vaatimuksemme ja pidettävä huolta siitä, että niitä kunnioitetaan, Macron sanoi.

Macronin mukaan EU:ssa pitää puuttua päättäväisesti häirintään, manipulaatioon ja yrityksiin horjuttaa yhteiskunnan vakautta.

Ratkaisun etsimistä Ukrainan konfliktiin tulisi Macronin mukaan jatkaa niin kutsutussa Normandia-kokoonpanossa. Siihen kuuluvat Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä.

Macron kertoi aikovansa pitää myös huolen siitä, että Euroopan yhtenäinen ääni kuuluu kansainvälisessä keskustelussa turvallisuuspolitiikasta.

Euroopan unionin on pelätty jäävän sivuun ajankohtaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa, jossa näkyvissä rooleissa neuvotteluissa ovat olleet Yhdysvallat, Venäjä ja sotilasliitto Nato.

Toisaalta huolta on hälventänyt se, että Yhdysvaltojen on kerrottu pitäneen eurooppalaiset kumppaninsa hyvin ajan tasalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE