Macron käy parlamenttivaalien murskavoitollaan taistoon ay-liikettä vastaan – aseena suomalaiset opit

Kuva: AFP PHOTO Lionel Bonaventure
Presidentti Emmanuelle Macron yrittää nujertaa ay-liikettä.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella auttaa Macronia toteuttamaan uudistuksiaan esimerkiksi työlainsäädännössä, arvioi tutkimusprofessori Niilo Kauppi Jyväskylän ja Strasbourgin yliopistoista.

Macron haluaa lisätä työelämän joustoja ja paikallista sopimista, mikä herättää ay-liikkeessä vastustusta. Macronin saama vahva tuki auttaa kuitenkin tutkijan mukaan vastustajien kampeamisessa.

– Mitä suuremman enemmistön saa taakseen, sitä enemmän hän saa poliittista pääomaa kerättyä itselleen. Se auttaa kaikessa: uudistusten läpiviennissä, jos ajattelee potentiaalisia vastustajia eli ay-liikkeen tiettyjä osia.

Macron tarjoaa hyvin samanlaista reseptiä työttömyyteen kuin Suomessa on ehdotettu, Kauppi kertoo.

– Macron haluaa, että palkoista neuvoteltaisiin yritysten tasolla.

Vaalivoitto lähettää tutkijan mukaan myös EU:lle ja Saksan liittokanslerille Angela Merkelille signaalin vahvuudesta.

Surkein äänestysinto liki 60 vuoteen

Toisaalta Macronin mandaattia syö se, että äänestysprosentti oli historiallisen surkea: vuodesta 1958 eli Ranskan viidennen tasavallan aikana ei ole nähty tämän kaltaista 49 prosentin äänestysaktiivisuutta parlamenttivaaleissa.

– Tässä on vaaliväsymys päällä, Kauppi arvioi.

France24-uutiskanavan mukaan ennen nyt käytäviä parlamenttivaaleja matalin äänestysprosentti kirjattiin vuonna 2012, jolloin äänestämässä kävi 57,2 prosenttia.

Kauppi muistuttaa, että Ranska on presidenttivetoinen maa, jossa parlamenttivaalien merkitys on vähäisempi.

Vaalien toinen kierros käydään ensi sunnuntaina. 577-paikkaiseen alahuoneeseen valitaan kustakin vaalipiiristä yksi edustaja.

Ensimmäisellä kierroksella valittiin vasta 4 edustajaa. Kaikissa muissa vaalipiireissä järjestetään toinen kierros.

Viime vaaleissa ensimmäiseltä kierrokselta valittiin paljon useampi ehdokas suoraan.

– Tämä kertoo siitä, että ne taistelut ovat vielä tulossa ensi sunnuntaina.

Macron on joka tapauksessa saamassa enemmistön alahuoneeseen, Kauppi sanoo. Vaalituloksesta on ennustettu, että Macron liittolaisineen saisi lopulta 400–445 kansanedustajaa, uutistoimisto AFP kertoo.

”Sosialistipuolueen loppu”

Macronin noin vuodessa tyhjästä murskavoittajaksi nousseen Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys ei ollut ainoa muutos sitten viime vaalien.

Kun sosialistipuolue liittolaisineen on nykyparlamentissa isoin ryhmä yli 200 edustajalla, nyt se taistelee edes 15 edustajan saamisesta.

– Tämä on sen sosialistipuolueen, jonka tunnemme, loppu, Kauppi sanoo.

Marine Le Penin Kansallinen rintama taas tavoittelee 15:tä paikkaa, joka on Kaupin mukaan mahdollinen saavutus. Vaalitapa, jossa valitaan vain yksi edustaja vaalipiiristä, ei suosi pienempiä puolueita.

15 edustajalla pääsee kuitenkin kiinni julkiseen rahalliseen tukeen.

– Tämä on hyvin tärkeää, koska Kansallisen rintaman ongelma, kuten kaikkien puolueiden ongelma aina, on talous. Kansallinen rintama on kääntynyt lainaamaan Venäjältä, koska ranskalaiset pankit ovat boikotoineet puoluetta.

Tuuli Oikarinen, Pariisi

 

 

 

AVAINSANAT

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago

Hondurasin presidentti julistettiin vaalien voittajaksi – Oppositio ei niele virallista vaalitulosta – kehottaa kansaa kadulle

Kuva: AFP PHOTO Orlando Sierra
Amerikan maiden järjestön Hondurasin asioiden  päällikkö  Jorge Tuto Quiroga vastaili toimittajien kysymyksiin Tegucigalpassa eilen.

Keski-Amerikan Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu kolme viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien voittajaksi.

Hondurasin vaaliviranomaiset julistivat tuloksen sunnuntaina päivää sen jälkeen, kun Hernandezin vastaehdokas, vasemmistolainen Salvador Nasralla matkusti Yhdysvaltoihin. Nasrallan mukaan hänen tarkoituksensa on kiinnittää huomiota väitettyyn vaalivilppiin.

Vasemmisto-oppositio on sanonut, ettei se suostu tunnustamaan viranomaisten julistamaa vaalitulosta. Oppositio on kehottanut kansaa protestoimaan.

Virallisen vaalituloksen mukaan Hernandez sai 43 ja Nasralla 41 prosenttia äänistä.
Nasralla ja oppositio väittävät, että vaalitulosta peukaloitiin istuvan presidentin eduksi. Myös kansainväliset vaalitarkkailijat ovat raportoineet ”epätarkkuuksista” vaaleissa. Nasralla on vaatinut uusia vaaleja.

Mellakoinnissa on jo kuollut ihmisiä

Hondurasissa on vaalien jälkeen protestoitu nykyhallintoa vastaan. Mielenosoitukset ovat paikoin yltyneet mellakoinniksi. Levottomuuksissa on kuollut ihmisiä, mutta kuolleiden tarkasta määrästä ei ole tietoa.

Poliisin mukaan kuolleita on kolme, oppositio puhuu paristakymmenestä kuolleesta ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on raportoinut 14 kuolleen mellakoissa.
Hondurasin perustuslain mukaan istuva presidentti ei saisi pyrkiä jatkokaudelle. Hernandezin konservatiivipuolueen mukaan laki kuitenkin kumottiin korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2015.

STT-AFP,  Tegucigalpa

 

AVAINSANAT

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veitsihyökkäys Gabonissa – kaksi tanskalaista haavoittui turistien suosimalla torilla

Kaksi tanskalaista on eilen haavoittunut veitsihyökkäyksessä Gabonissa Afrikan länsirannikolla. Toisen vammat ovat vakavia. Miehet ovat sairaalahoidossa.

Hyökkäys tapahtui turistien suosimalla torilla. Gabonin viranomaiset ovat pidättäneet teosta nigerialaisen miehen. Hänet otettiin kiinni tekopaikalla.

Gabonin viranomaisten mukaan mies kertoi halunneensa kostaa Yhdysvaltain muslimien vastaiset hyökkäykset ja Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupungiksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta