tuntematonsotilas
kaisaniemi
Juhannustupla

Macron käy parlamenttivaalien murskavoitollaan taistoon ay-liikettä vastaan – aseena suomalaiset opit

Kuva: AFP PHOTO Lionel Bonaventure
Presidentti Emmanuelle Macron yrittää nujertaa ay-liikettä.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella auttaa Macronia toteuttamaan uudistuksiaan esimerkiksi työlainsäädännössä, arvioi tutkimusprofessori Niilo Kauppi Jyväskylän ja Strasbourgin yliopistoista.

Macron haluaa lisätä työelämän joustoja ja paikallista sopimista, mikä herättää ay-liikkeessä vastustusta. Macronin saama vahva tuki auttaa kuitenkin tutkijan mukaan vastustajien kampeamisessa.

– Mitä suuremman enemmistön saa taakseen, sitä enemmän hän saa poliittista pääomaa kerättyä itselleen. Se auttaa kaikessa: uudistusten läpiviennissä, jos ajattelee potentiaalisia vastustajia eli ay-liikkeen tiettyjä osia.

Macron tarjoaa hyvin samanlaista reseptiä työttömyyteen kuin Suomessa on ehdotettu, Kauppi kertoo.

– Macron haluaa, että palkoista neuvoteltaisiin yritysten tasolla.

Vaalivoitto lähettää tutkijan mukaan myös EU:lle ja Saksan liittokanslerille Angela Merkelille signaalin vahvuudesta.

Surkein äänestysinto liki 60 vuoteen

Toisaalta Macronin mandaattia syö se, että äänestysprosentti oli historiallisen surkea: vuodesta 1958 eli Ranskan viidennen tasavallan aikana ei ole nähty tämän kaltaista 49 prosentin äänestysaktiivisuutta parlamenttivaaleissa.

– Tässä on vaaliväsymys päällä, Kauppi arvioi.

France24-uutiskanavan mukaan ennen nyt käytäviä parlamenttivaaleja matalin äänestysprosentti kirjattiin vuonna 2012, jolloin äänestämässä kävi 57,2 prosenttia.

Kauppi muistuttaa, että Ranska on presidenttivetoinen maa, jossa parlamenttivaalien merkitys on vähäisempi.

Vaalien toinen kierros käydään ensi sunnuntaina. 577-paikkaiseen alahuoneeseen valitaan kustakin vaalipiiristä yksi edustaja.

Ensimmäisellä kierroksella valittiin vasta 4 edustajaa. Kaikissa muissa vaalipiireissä järjestetään toinen kierros.

Viime vaaleissa ensimmäiseltä kierrokselta valittiin paljon useampi ehdokas suoraan.

– Tämä kertoo siitä, että ne taistelut ovat vielä tulossa ensi sunnuntaina.

Macron on joka tapauksessa saamassa enemmistön alahuoneeseen, Kauppi sanoo. Vaalituloksesta on ennustettu, että Macron liittolaisineen saisi lopulta 400–445 kansanedustajaa, uutistoimisto AFP kertoo.

”Sosialistipuolueen loppu”

Macronin noin vuodessa tyhjästä murskavoittajaksi nousseen Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys ei ollut ainoa muutos sitten viime vaalien.

Kun sosialistipuolue liittolaisineen on nykyparlamentissa isoin ryhmä yli 200 edustajalla, nyt se taistelee edes 15 edustajan saamisesta.

– Tämä on sen sosialistipuolueen, jonka tunnemme, loppu, Kauppi sanoo.

Marine Le Penin Kansallinen rintama taas tavoittelee 15:tä paikkaa, joka on Kaupin mukaan mahdollinen saavutus. Vaalitapa, jossa valitaan vain yksi edustaja vaalipiiristä, ei suosi pienempiä puolueita.

15 edustajalla pääsee kuitenkin kiinni julkiseen rahalliseen tukeen.

– Tämä on hyvin tärkeää, koska Kansallisen rintaman ongelma, kuten kaikkien puolueiden ongelma aina, on talous. Kansallinen rintama on kääntynyt lainaamaan Venäjältä, koska ranskalaiset pankit ovat boikotoineet puoluetta.

Tuuli Oikarinen, Pariisi

 

 

 

AVAINSANAT

”Hullu-Mika” – Trump pilkkasi toimittajan verisiä kasvoja

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkaa Twitterissä omituista, epäpresidentillistä käytöstään. Tällä kertaa Trumpin tähtäimessä on NBC Newsin aamulähetys Morning Joe, jonka katselun hän kertoo lopettaneensa.

Trumpin mukaan lähetyksessä on puhuttu hänestä pahaa. Kaksiosaisen tviitin jälkimmäisellä puoliskolla Trump pilkkaa lähetystä juontavan politiikan toimittaja Mika Brzezinskin ulkonäköä. Trump väittää Brzezinskin kasvojen vuotaneen verta kasvojen kohotusleikkauksen vuoksi.

Lisäksi hän kutsuu Brzenzinskiä tviitissään vähä-älyiseksi ”hullu-Mikaksi”.

Brzezinskin juontajaparia ja puolisoa, entistä republikaanisenaattori Joe Scarboroughia, Trump nimittää psyko-Joeksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Vatikaanin talouspäällikkö saa syytteet lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Kuva: Lehtikuva-AFP
George Pell maaliskuussa 2016.

Vatikaanin talouspäällikkö kardinaali George Pell saa syytteet useasta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä Australiassa, poliisi kertoi torstaina. Sydney Morning Herald -lehden mukaan mukana on ainakin yksi raiskaussyyte.

Noin vuosi sitten poliisi kertoi tutkivansa syytöksiä, joiden mukaan Pell olisi käyttänyt lapsia seksuaalisesti hyväkseen.

Syytösten takana on ainakin kaksi nykyisin nelikymppistä miestä, jotka väittävät Pellin kourineen heitä 1970-luvun loppupuolella uimakeskuksessa Victorian osavaltiossa sijaitsevassa Ballaratissa.

Pell joutunee oikeuden eteen 18. heinäkuuta kuulemista varten.

Katolilaiset viranomaiset ovat sanoneet, että Pell kieltää syytteet. Heidän mukaansa Pell aikoo lähteä Australiaan puhdistamaan maineensa.

Kardinaali Pell on Australian korkea-arvoisin katolilainen kirkonmies. Hän toimi aiemmin arkkipiispana Australiassa.

”Kiristysmaksuja ei kannata maksaa” – asiantuntijat: Kyberhyökkäyksen ensisijainen kohde oli Ukraina

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Maailmalla tiistaina nopeasti levinneen kyberhyökkäyksen ensisijaisena kohteena oli nähtävästi Ukraina, sanovat tietoturva-asiantuntijat.

Lisäksi asiantuntijoiden mukaan hyökkäys hyödynsi jo kertaalleen tilkittyä haavoittuvuutta Windows-käyttöjärjestelmässä.

Tietokoneviruksen hyökkäykset alkoivat eilen Venäjällä ja Ukrainassa ja jatkoivat leviämistään muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Viestintäviraston mukaan hyökkäys kohdistui myös Suomeen.

Ensimmäiset ilmoitukset hyökkäyksistä tulivat ukrainalaisilta pankeilta ja Kiovan päälentokentältä.

Venäjällä hyökkäyksen kohteeksi ilmoitti joutuneensa ainakin öljyjätti Rosneft. Rosneft sanoi toivovansa, ettei hyökkäyksellä ole yhteyttä oikeudenkäyntiin, jota se käy monialayhtiö b kanssa.

Myöhemmin useat monikansalliset yritykset Euroopassa ja lääkealan yritys b Yhdysvalloissa kertoivat joutuneensa kyberhyökkäyksen kohteeksi. Australiassa ensimmäinen uhriksi joutunut oli eräs suklaatehdas.

Ei ole mitään takeita siitä, että tiedostoja saa takaisin.

Kyberhyökkäys oli luonteeltaan keväällä levinneen kiristyshaittaohjelma WannaCryn kaltainen. Saastunut kone käynnistyy uudelleen ja pyytää käyttäjältään lunnaita tiedostoista, joita haittaohjelma on salannut.

– Minkäänlaisia kiristysmaksuja ei kannata maksaa. Ei ole mitään takeita siitä, että tiedostoja saa takaisin, korostaa tietoturvayhtiö Second Nature Securityn teknologiajohtaja Juho Ranta.

Hänen mukaansa maksut lisäksi rohkaisevat kyberiskijöitä uusiin iskuihin.

Näin laajan kyberhyökkäyksen onnistuminen kertoo Rannan mukaan siitä, miten puutteellista monen yrityksen ohjelmistojen päivitys on.

Tietoturvayhtiö Cisco Talos arvioi, että tuoreella kyberviruksella saattaa olla yhteys verotukseen liittyvään ukrainalaiseen tietokoneohjelmaan.

Ohjelmistoyhtiö Microsoftista puolestaan kerrotaan, että kiristysvirus näytti käyttävän useita eri tekniikoita.

– Eräs niistä hyödyntää samaa tapaa, jolla Windows XP -versio on päivitetty Windows 10:ksi, kommentoi Microsoft-yhtiön uutistoimisto AFP:lle.

Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet, että nyt levinneen kiristyshaittaohjelman vaikutus jää pienemmäksi kuin keväisen WannaCryn, koska järjestelmien haavoittuvuuksia on saatu tilkittyä WannaCryn jälkeen.

Levottomuudet jatkuvat Venezuelassa: Varastettu helikopteri ampui 15 laukausta maan sisäministeriöön

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Varastettu helikopteri on ampunut 15 laukausta maan sisäministeriöön, kertoo Venezuelan viestintäministeri Ernesto Villegas uutistoimisto AP:n mukaan.

Sen jälkeen helikopteri lensi lähellä sijaitsevan korkeimman oikeuden rakennusten luo, johon Venezuelan presidentin Nicolas Maduron mukaan poliisihelikopterit pudottivat kaksi kranaattia.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Maduro kutsuu tapahtumia terrori-iskuksi. Tapahtumien takia Maduro asettanut armeijan valmiuteen turvallisuuden takaamiseksi.

Venezuelassa on ollut viime kuukausina levotonta.

Venezuelassa on ollut viime kuukausina levotonta. Huhtikuussa maassa alkoivat presidentti Maduron vastaiset mielenosoitukset, joissa on kuollut ainakin 67 ihmistä. Protestoijat ovat vastustaneet perustuslain muuttamista ja syyttäneet Maduroa maan taloudellisesta ahdingosta.

Maaliskuussa korkein oikeus lisäksi päätti ottaa lainsäädäntövallan itselleen parlamentilta. Oikeus myöhemmin kumosi päätöksensä kansainvälisen painostuksen myötä.

Korkeimman oikeuden tuomarit voivat kuitenkin joutua oikeuden eteen, sillä valtakunnansyyttäjä Luisa Ortega on nostanut oikeusjutun kahdeksaa tuomaria vastaan.

Hänen mukaansa tuomareita syytetään perustuslaillisen järjestyksen rikkomisesta.

Metro syöksyi raiteilta New Yorkissa – kymmeniä loukkaantui

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images
Ihmiset odottivat metroa New yorkissa eilen.

New Yorkissa lähes 40 matkustajaa loukkaantui, kun täyden metron kaksi vaunua syöksyi raiteiltaan Manhattanilla tiistaina paikallista aikaa. Asiasta kertoo New York Times.

Loukkaantuneista 17 vietiin sairaalaan, mutta kukaan heistä ei tiettävästi saanut vakavia vammoja.

Vaunujen suistuminen aiheutti junassa paniikin, kertoivat matkustajat myöhemmin medialle. Metron matkustajat evakuoitiin pimeää metrotunnelia pitkin lähimmälle asemalle.

Ennen evakuointia sadat ihmiset kuitenkin joutuivat odottamaan suistuneessa junassa yli tunnin.

Turma sattui kahden aseman välillä Harlemissa Manhattanin pohjoisosassa.

Suurkaupungin metroa on pidetty vanhentuneena.

Onnettomuuden syytä tutkitaan. New Yorkin liikennelaitoksen johtaja Joseph Lhotan mukaan metro suistui raiteilta, koska hätäjarru oli pantu päälle. Hänellä ei ollut tietoa, miksi joku oli painanut hätäjarrua.

New Yorkin metroa kunnostetaan paraikaa, ja metrot ovat myöhästelleet pahoin. Edellisen kerran New Yorkissa suistui metro raiteilta vuonna 2015, kertoo CNBC.

Suurkaupungin metroa on pidetty vanhentuneena. Nyt tapahtuneen onnettomuuden uskotaan lisäävän vaatimuksia järjestelmän modernisoimiseksi.

New Yorkin metroa käyttää päivittäin keskimäärin yli 5,6 miljoonaa matkustajaa. Tämä tekee siitä erään maailman vilkkaimmin käytetyistä metroista.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta