Macron käy parlamenttivaalien murskavoitollaan taistoon ay-liikettä vastaan – aseena suomalaiset opit

Kuva: AFP PHOTO Lionel Bonaventure
Presidentti Emmanuelle Macron yrittää nujertaa ay-liikettä.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella auttaa Macronia toteuttamaan uudistuksiaan esimerkiksi työlainsäädännössä, arvioi tutkimusprofessori Niilo Kauppi Jyväskylän ja Strasbourgin yliopistoista.

Macron haluaa lisätä työelämän joustoja ja paikallista sopimista, mikä herättää ay-liikkeessä vastustusta. Macronin saama vahva tuki auttaa kuitenkin tutkijan mukaan vastustajien kampeamisessa.

– Mitä suuremman enemmistön saa taakseen, sitä enemmän hän saa poliittista pääomaa kerättyä itselleen. Se auttaa kaikessa: uudistusten läpiviennissä, jos ajattelee potentiaalisia vastustajia eli ay-liikkeen tiettyjä osia.

Macron tarjoaa hyvin samanlaista reseptiä työttömyyteen kuin Suomessa on ehdotettu, Kauppi kertoo.

– Macron haluaa, että palkoista neuvoteltaisiin yritysten tasolla.

Vaalivoitto lähettää tutkijan mukaan myös EU:lle ja Saksan liittokanslerille Angela Merkelille signaalin vahvuudesta.

Surkein äänestysinto liki 60 vuoteen

Toisaalta Macronin mandaattia syö se, että äänestysprosentti oli historiallisen surkea: vuodesta 1958 eli Ranskan viidennen tasavallan aikana ei ole nähty tämän kaltaista 49 prosentin äänestysaktiivisuutta parlamenttivaaleissa.

– Tässä on vaaliväsymys päällä, Kauppi arvioi.

France24-uutiskanavan mukaan ennen nyt käytäviä parlamenttivaaleja matalin äänestysprosentti kirjattiin vuonna 2012, jolloin äänestämässä kävi 57,2 prosenttia.

Kauppi muistuttaa, että Ranska on presidenttivetoinen maa, jossa parlamenttivaalien merkitys on vähäisempi.

Vaalien toinen kierros käydään ensi sunnuntaina. 577-paikkaiseen alahuoneeseen valitaan kustakin vaalipiiristä yksi edustaja.

Ensimmäisellä kierroksella valittiin vasta 4 edustajaa. Kaikissa muissa vaalipiireissä järjestetään toinen kierros.

Viime vaaleissa ensimmäiseltä kierrokselta valittiin paljon useampi ehdokas suoraan.

– Tämä kertoo siitä, että ne taistelut ovat vielä tulossa ensi sunnuntaina.

Macron on joka tapauksessa saamassa enemmistön alahuoneeseen, Kauppi sanoo. Vaalituloksesta on ennustettu, että Macron liittolaisineen saisi lopulta 400–445 kansanedustajaa, uutistoimisto AFP kertoo.

”Sosialistipuolueen loppu”

Macronin noin vuodessa tyhjästä murskavoittajaksi nousseen Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys ei ollut ainoa muutos sitten viime vaalien.

Kun sosialistipuolue liittolaisineen on nykyparlamentissa isoin ryhmä yli 200 edustajalla, nyt se taistelee edes 15 edustajan saamisesta.

– Tämä on sen sosialistipuolueen, jonka tunnemme, loppu, Kauppi sanoo.

Marine Le Penin Kansallinen rintama taas tavoittelee 15:tä paikkaa, joka on Kaupin mukaan mahdollinen saavutus. Vaalitapa, jossa valitaan vain yksi edustaja vaalipiiristä, ei suosi pienempiä puolueita.

15 edustajalla pääsee kuitenkin kiinni julkiseen rahalliseen tukeen.

– Tämä on hyvin tärkeää, koska Kansallisen rintaman ongelma, kuten kaikkien puolueiden ongelma aina, on talous. Kansallinen rintama on kääntynyt lainaamaan Venäjältä, koska ranskalaiset pankit ovat boikotoineet puoluetta.

Tuuli Oikarinen, Pariisi

 

 

 

AVAINSANAT

Avaako Trump JFK-kansiot? – 25 vuotta salausmääräys päättyy torstaina

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lupailee sallia presidentti John F. Kennedyn salamurhaan liittyvien asiakirjojen julkaisun.

Kyse on asiakirjoista, jotka kongressi määräsi vuonna 1992 salattaviksi 25 vuodeksi hillitäkseen salaliittoteorioita. Niiden on määrä tulla julkisiksi torstaina. Etukäteen oli arvioitu, että Trump estäisi joidenkin tietojen julkaisun.

Lauantaina presidentti tviittasi, että aikoo sallia kaikkien asiakirjojen julkistamisen. Tviitissään Trump kuitenkin jätti vielä auki mahdollisuuden, että voi muuttaa mieltään, jos jotain uutta ilmenee.

Mediatietojen mukaan kyse olisi runsaasta 3 000 asiakirjasta, jotka käsittävät jopa satojatuhansia sivuja.

Lee Harvey Oswald ampui Kennedyn Dallasissa marraskuussa 1963. Monet uskovat, ettei Oswald toiminut yksin, vaan veriteon takana oli laajempi salaliitto.

Keskustelua aiheesta

Trumpin Tshekki-kopio nousemassa voittajaksi – miljardööri mukana monissa skandaaleissa

Kuva: Lehtikuva

Alustavien tulosten mukaan Tshekin parlamenttivaalien voittajaksi näyttää odotetusti nousevan populistinen keskustaoikeistolainen ANO-puolue. ANO johtaa ääntenlaskua lauantaina alkuillasta, ja äärioikeistolainen Vapaus ja suora demokratia -puolue (SPD) on toisena.

Tulokset on saatu vasta noin kolmanneksesta äänestyspaikkoja. Niiden perusteella ANO on saamassa liki 32 prosentin ja SPD liki 12 prosentin kannatuksen. Varsinaisia tuloksia odotetaan myöhemmin illalla.

ANOn perustaja on Tshekin Trumpiksi kutsuttu miljardööri Andrej Babis (kuvassa), joka vastustaa euroalueeseen liittymistä ja pakolaiskiintiöitä. Hän kuitenkin kannattaa yhtenäistä Eurooppaa eikä halua Tshekin eroavan EU:sta.

ANO-puolueen etumatka on ollut kyselyissä selvä muihin puolueisiin nähden.

– Mielestäni hän toimii politiikassaan kansan hyväksi, tuumi Prahassa äänestänyt eläkeläinen Alena Kolarova.

Kolarova kehui Babisin palauttaneen järjestyksen julkiseen talouteen ja veroihin, kun tämä toimi kolme vuotta valtiovarainministerinä.

Hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia.

Vaaleissa oli ehdolla kolmisenkymmentä puoluetta. Kyselyiden perusteella parlamenttiin saattaa päästä niistä jopa yhdeksän puoluetta, joista moni on poliittisen kentän äärilaidoilta. Sosialidemokraattien, kommunistien, äärioikeiston ja piraattipuolueen odotetaan kaikkien yltävän noin kymmenen prosentin kannatukseen.

– Ensi kertaa enemmistö on menossa puolueille, jotka tavalla tai toisella protestoivat meidän tuntemamme liberaalin demokratian toimintatapoja vastaan, kommentoi Hospodarske Noviny -päivälehti.

Vaalien alla veikattiin, että Babisista tulisi uusi pääministeri, jos hänen puolueensa nousee parlamentin suurimmaksi, kuten kyselyt ennustavat.

Hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia, sillä Babis on ollut viime aikoina mukana useissa skandaaleissa, minkä vuoksi osa puolueista ei halua tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Häntä muun muassa epäillään EU-tukien väärinkäytöstä ja menneisyydestä kommunistiagenttina Tshekkoslovakian aikana.

Oman lisänsä ongelmiin saattaa tuoda parlamentin jakaantuneisuus.

– Odotan hankalaa tilannetta vaalien jälkeen, ehkä jopa kaaosta, koska Babis ei saa niin hyvää tulosta kuin odotettiin, arvioi politiikan asiantuntija Jiri Pehe.

Veitsi-iskusta epäilty poliisin huostassa – ihmisillä ei enää vaaraa

Kuva: Lehtikuva

Saksassa poliisi on ottanut kiinni yhden ihmisen epäiltynä Münchenissa aamulla tapahtuneesta veitsihyökkäyksestä.

Poliisi kirjoittaa Twitterissä, että Münchenissä ihmisillä ei enää ole vaaraa.

Poliisin edustajan mukaan kiinniotettu mies muistuttaa silminnäkijöiden kuvauksia hyökkääjästä, kertoo Focus Online. Poliisin mukaan on kuitenkin vielä selvitettävä, onko mies todella tekijä.

Münchenin keskusta-alueella tehtiin aamulla hyökkäys tai hyökkäyksiä, joissa veitsellä aseistautunut mies kävi ihmisten kimppuun. Pelastuslaitos on kertonut Twitterissä, että sen tiedossa on viisi lievästi haavoittunutta.

Näilläkö saadaan Katalonia ruotuun? – Espanjan hallitus haluaa aluevaalit ja erottaa aluehallituksen

Kuva: Lehtikuva

Espanjan hallitus haluaa, että Kataloniassa järjestetään aluevaalit puolen vuoden sisällä. Pääministeri Mariano Rajoy (kuvassa) on kertonut toimista, joilla hallitus haluaa rajoittaa Katalonian itsehallintoa.

Rajoy ehdottaa myös, että Katalonian aluehallitus erotetaan.

Pääministerin mukaan Katalonian johto on vaatinut Espanjalta mahdottomia eikä ole antanut pyydettyjä selvityksiä.

Espanjan hallitus kokoontui aamupäivällä pohtimaan toimia, joilla itsenäiseksi rimpuileva Katalonia saadaan takaisin ruotuun.

Espanjan perustuslain mukaan keskushallinnolla on oikeus rajoittaa maakunnan itsehallintoa artiklan 155 nojalla. Toimet tarvitsevat myös Espanjan senaatin hyväksynnän.

Pääministeri Rajoyn puolueella on enemmistö senaatissa.

Veitsimies iski Münchenissä – syystä ei tietoa

Kuva: Lehtikuva

Saksassa Münchenissä veitsellä aseistautunut mies on hyökännyt useiden ihmisten kimppuun Rosenheimerplatzilla ja haavoittanut heitä, kertoo Münchenin poliisi Twitterissä.

Toistaiseksi tiedossa on viisi lievästi haavoittunutta, kertoo Münchenin pelastuslaitos.

Focus Online -lehden tietojen mukaan kenenkään vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Münchenin poliisi kertoo, että hyökkääjä on noin 40-vuotias mies, joka oli liikkeellä pyörällä. Häntä ei ole saatu toistaiseksi kiinni.

Poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään lähialueita ja pysyttelemään sisätiloissa, jos mahdollista.

Teon syistä ei ole tietoa.

Juttua päivitetty kuvan kera klo 13.00

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta