tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Macron käy parlamenttivaalien murskavoitollaan taistoon ay-liikettä vastaan – aseena suomalaiset opit

Kuva: AFP PHOTO Lionel Bonaventure
Presidentti Emmanuelle Macron yrittää nujertaa ay-liikettä.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella auttaa Macronia toteuttamaan uudistuksiaan esimerkiksi työlainsäädännössä, arvioi tutkimusprofessori Niilo Kauppi Jyväskylän ja Strasbourgin yliopistoista.

Macron haluaa lisätä työelämän joustoja ja paikallista sopimista, mikä herättää ay-liikkeessä vastustusta. Macronin saama vahva tuki auttaa kuitenkin tutkijan mukaan vastustajien kampeamisessa.

– Mitä suuremman enemmistön saa taakseen, sitä enemmän hän saa poliittista pääomaa kerättyä itselleen. Se auttaa kaikessa: uudistusten läpiviennissä, jos ajattelee potentiaalisia vastustajia eli ay-liikkeen tiettyjä osia.

Macron tarjoaa hyvin samanlaista reseptiä työttömyyteen kuin Suomessa on ehdotettu, Kauppi kertoo.

– Macron haluaa, että palkoista neuvoteltaisiin yritysten tasolla.

Vaalivoitto lähettää tutkijan mukaan myös EU:lle ja Saksan liittokanslerille Angela Merkelille signaalin vahvuudesta.

Surkein äänestysinto liki 60 vuoteen

Toisaalta Macronin mandaattia syö se, että äänestysprosentti oli historiallisen surkea: vuodesta 1958 eli Ranskan viidennen tasavallan aikana ei ole nähty tämän kaltaista 49 prosentin äänestysaktiivisuutta parlamenttivaaleissa.

– Tässä on vaaliväsymys päällä, Kauppi arvioi.

France24-uutiskanavan mukaan ennen nyt käytäviä parlamenttivaaleja matalin äänestysprosentti kirjattiin vuonna 2012, jolloin äänestämässä kävi 57,2 prosenttia.

Kauppi muistuttaa, että Ranska on presidenttivetoinen maa, jossa parlamenttivaalien merkitys on vähäisempi.

Vaalien toinen kierros käydään ensi sunnuntaina. 577-paikkaiseen alahuoneeseen valitaan kustakin vaalipiiristä yksi edustaja.

Ensimmäisellä kierroksella valittiin vasta 4 edustajaa. Kaikissa muissa vaalipiireissä järjestetään toinen kierros.

Viime vaaleissa ensimmäiseltä kierrokselta valittiin paljon useampi ehdokas suoraan.

– Tämä kertoo siitä, että ne taistelut ovat vielä tulossa ensi sunnuntaina.

Macron on joka tapauksessa saamassa enemmistön alahuoneeseen, Kauppi sanoo. Vaalituloksesta on ennustettu, että Macron liittolaisineen saisi lopulta 400–445 kansanedustajaa, uutistoimisto AFP kertoo.

”Sosialistipuolueen loppu”

Macronin noin vuodessa tyhjästä murskavoittajaksi nousseen Tasavalta liikkeellä -puolueen menestys ei ollut ainoa muutos sitten viime vaalien.

Kun sosialistipuolue liittolaisineen on nykyparlamentissa isoin ryhmä yli 200 edustajalla, nyt se taistelee edes 15 edustajan saamisesta.

– Tämä on sen sosialistipuolueen, jonka tunnemme, loppu, Kauppi sanoo.

Marine Le Penin Kansallinen rintama taas tavoittelee 15:tä paikkaa, joka on Kaupin mukaan mahdollinen saavutus. Vaalitapa, jossa valitaan vain yksi edustaja vaalipiiristä, ei suosi pienempiä puolueita.

15 edustajalla pääsee kuitenkin kiinni julkiseen rahalliseen tukeen.

– Tämä on hyvin tärkeää, koska Kansallisen rintaman ongelma, kuten kaikkien puolueiden ongelma aina, on talous. Kansallinen rintama on kääntynyt lainaamaan Venäjältä, koska ranskalaiset pankit ovat boikotoineet puoluetta.

Tuuli Oikarinen, Pariisi

 

 

 

AVAINSANAT

CNN: Texas varautuu hurrikaaniin

Yhdysvalloissa Texasin osavaltiossa varaudutaan etelästä saapuvaan myrskyyn, joka saattaa yltyä hurrikaaniksi, kertoo CNN. Trooppinen myrsky Harvey voimistuu Meksikonlahden länsiosissa.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskus on määrännyt hurrikaanivalmiuden osaan Texasin rannikkoa. Tämä tarkoittaa, että hirmumyrskyn isku alueelle on mahdollinen seuraavan kahden vuorokauden aikana.

Naapuriosavaltiossa Louisianassa sijaitsee myrskytuhoille altis New Orleansin kaupunki. Myös tuolle seudulle saattaa yltää voimakkaita sateita.

STT, Houston

 

 

 

AVAINSANAT

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.