Politiikka

Macronille tukea Suomesta – ”Brittimeppien tilalle yleiseurooppalaisia edustajia”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Miapetra Kumpula-Natri.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Miapetra Kumpula-Natri.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Miapetra Kumpula-Natri.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti kuluvalla viikolla Iso-Britannian EU-eron myötä syntyvien meppipaikkojen avaamista yleiseurooppalaisille edustajille. Italian hallitus on tukenut Macronin esitystä. Tavoitteena on vahvistaa EU-maiden yhtenäisyyttä ja luottamusta.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kannattaa Macronin ajatusta.

Yleiseurooppalaiset ehdokkaat tulisivat äänestettäväksi kansallisten ehdokkaiden rinnalle europarlamenttivaaleissa eli ne eivät vähennä kansallisten meppien määrää.

Yleiseurooppalaisten ehdokkaiden lukumäärä on vielä auki vielä parlamentinkin valiokunnan pohdinnoissa. Iso-Britannian EU-euron myötä vapautuu 73 meppipaikkaa, mutta kaikkia ei tarvitse täyttää.

– Kannatan Macronin esitystä. Haluamme rakentaa eurooppalaista demokratiaa ja luoda uudenlaista rajat ylittävää politiikkaa. EU-maiden kansalaiset pääsisivät äänestämään yhdessä suuressa vaalissa yleiseurooppalaisista edustajasta kansallisten edustajien lisäksi. Muutamat ei vain yhden maan kansalaisista valitut mepit sopisivat muutenkin kansalaisia suoraan edustavien meppien rinnalle. Osaavat, kansainvälisesti tunnetut ja kokeneet pienten maiden ehdokkaat voisivat menestyä EU-vaalissa siinä missä suurtenkin, sanoo Kumpula-Natri.

– Kokemuksesta tiedän, ettei ole juurikaan asiaa, jossa yhden maan mepit olisivat saman mielisiä nykyäänkään, sanoo Kumpula-Natri.

– Parlamentin poliittiset ryhmät ja niiden tavoitteet ylittävät jo nyt maiden rajat. Mikään ei estä päivittämästä poliittista kulttuuria ja kehittää koko maanosaa kattavaa EU-vaalia. Meidän täytyy olla rohkeita ja rakentaa uudenlaisia toimintamalleja demokratiassa, sanoo Kumpula-Natri.

Perussopimusvaliokunnan mietintö yleiseurooppalaisista ehdokkaista on tarkoitus antaa parlamentille syyskuun lopussa.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat