Ulkomaat

Macronin työelämäremontti nakertaisi ammattiliittojen valtaa

Lehtikuva
Emmanuel Macronin suosio kutistuu Ranskassa sitä mukaa kun hän ajaa uudistuksiaan.
Lehtikuva
Emmanuel Macronin suosio kutistuu Ranskassa sitä mukaa kun hän ajaa uudistuksiaan.
Lehtikuva
Emmanuel Macronin suosio kutistuu Ranskassa sitä mukaa kun hän ajaa uudistuksiaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkisti torstaina lupaamansa työelämäuudistuksen. Se muun muassa rajoittaa ammattiliittojen valtaa ja siirtää työehdoista sopimista enemmän työpaikoille sekä pienentää laittomista irtisanomisista maksettavia korvauksia. Lisäksi uudistus sisältää muun muassa veronalennuksia ja leikkauksia julkisiin menoihin.

Uudistuksen tarkoitus on pienentää Ranskan työttömyysastetta, joka on ollut sitkeästi lähellä kymmentä prosenttia. Macronin mukaan uudistus parantaa etenkin pienten ja keskisuurten yritysten asemaa.

Ammattiliitot vastustavat

Ranskan pääministeri Edouard Philippe hehkutti uudistuksen olevan kunnianhimoinen, tasapuolinen ja reilu.

Sen sijaan maan ammattiliitot suhtautuivat uudistuksiin odotetun penseästi, mutta vain kommunistit suosittelivat jäsenilleen mielenosoituksiin osallistumista, mitä voi pitää pienenä voittona Macronille.

Äänekkäimmin pakettia on vastustanut presidentinvaaleissa neljänneksi sijoittunut radikaalivasemmistolainen Jean-Luc Melenchon, joka on puolueineen järjestämässä syyskuussa kaksi mielenosoitusta sitä vastaan. Melenchon on kutsunut uudistusta sosiaaliturvan vallankaappaukseksi.

Myös vasemmistoon kallellaan oleva Liberation-lehti kutsui otsikossaan Macronia rikkaiden presidentiksi sen jälkeen, kun kävi ilmi, että uudistuksen veronalennukset hyödyntävät lähinnä hyvätuloisimpia.

Macron toteuttaa uudistukset presidentin asetuksella välttääkseen pitkän parlamenttikeskustelun. Parlamentti kuitenkin ratifioi uudistuksen. Se on käytännössä muodollisuus, sillä Macronin Tasavalta liikkeelle -puolueella on parlamentissa enemmistö.

Työelämäuudistus tuskin parantaa Macronin suosiota, joka on vaalien jälkeen romahtanut. Tuoreimpien kyselyiden mukaan enää nelisenkymmentä prosenttia ranskalaisista on tyytyväisiä Macronin toimiin presidenttinä.

STT-AFP

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat