Teatteri & Tanssi

Mainio roudariparodia nostaa esiin esitysten näkymättömät tekijät

Riikka Sundqvist
Jukka Tarvainen esittää Gruppen Fyran hilpeässä tanssiteoksessa elämää nähnyttä rokkistaraa, jota roudarit parhaan kykynsä mukaan palvelevat
Riikka Sundqvist
Jukka Tarvainen esittää Gruppen Fyran hilpeässä tanssiteoksessa elämää nähnyttä rokkistaraa, jota roudarit parhaan kykynsä mukaan palvelevat
Riikka Sundqvist
Jukka Tarvainen esittää Gruppen Fyran hilpeässä tanssiteoksessa elämää nähnyttä rokkistaraa, jota roudarit parhaan kykynsä mukaan palvelevat

TANSSI

Gruppen Fyra

Pitkät piuhat

Koreografia Antti Lahti ja työryhmä – Ohjaus Antti Lahti – Sävellys ja ääni Tomi Kosonen – Valot Valo Virtanen – Puvut Kaisu Hölttä

Ilman heitä ei yhtäkään esitystä olisi olemassa. Silti heitä ei mainita käsiohjelmissa, eivätkä he tule loppukiitoksiin. He ovat näkymättömiä, mutta heistä on olemassa lukemattomia tarinoita.

He ovat tietenkin roudareita. Niitä miehiä ja naisia, jotka ovat paikalla ensimmäisinä ennen esitystä, esityksen aikana ja viimeisinä esityksen jälkeen. Ammattilaisia, jotka hoitavat aina hommansa, mutta joita kuitenkin on paras olla suututtamatta.

Nyt he ovat saaneet yhden kunnianosoituksen, Gruppen Fyran mainion tanssiteoksen ”Pitkät piuhat”.

Tässä esityksessä roudarit ovat pääosassa. He kantavat kamat, yhdistävät piuhat, säätävät valot, roudaavat myös kulahtaneen rokkikukon lauteille ja pitävät hänet siellä keikan loppuun asti. He ovat paikalla aina kun tarvitaan.

Ja heitähän tarvitaan. Välillä nopeasti ja yllättäväsi muuttuvissa tilanteissa tai ratkomaan outoja teknisiä ongelmia. Mutta silti he eivät hötkyile, vaan hoitavat hommansa äärimmäisen coolisti.

Asenne onkin riemastuttavinta tässä Antti Lahden ohjaamassa kutkuttavan herkullisessa parodiassa näistä lavojen työmyyristä. Pokka pitää ja hommat hoidetaan, tapahtui mitä tapahtui.

Asenne näkyy myös Kaisu Höltän puvuissa, jotka ovat oivaltavasti tyylitelty läpileikkaus eri roudarityypeistä.

Gruppan Fyran vakioporukka Tommi Haapaniemi, Virpi Juntti, Pia Liski ja Jenni Nikolajeff tekevät neljä mainiota roudarityyppiä. Yhteen hioutuneen ryhmän kontakti pitää ja karisma kantaa.

Rankassa roudariduunissa on nähty kaikenlaista, joten ylimääristä energiaa ei käytetä mihinkään. Siksi tanssikin on hyvin ekonomista, lyhyitä välähdyksiä ja tilanteeseen sopivia pieniä kuvioita.

Jukka Tarvaisen elähtänyt rockstara on aivan posketon. Hahmosta löytyvät kaikki mahdolliset kliseet, joita voi kuvitella, ympäri lavaa, ja seiniäkin, hortoilevana sekopäisenä solistina, jota stage managerit parhaansa mukaan pitävät kurissa ja esityskunnossa.

Pitkät piuhat nostaa esiin yhden siivun musiikki- ja esitysmaailman arjesta. Vaikka se tehdään komiikan kautta, on pohjalla aito arvostus näitä lavatekniikan ammattilaisia kohtaan. Piuhat ovat pitkiä ja vaativat oikeaa yhdistämistä, jotta homma toimii. Gruppen Fyran esityksessä se toimii, nautittavan loistavasti.

Annikki Alku

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat