Politiikka

Maistraatti: Pappien vihkimät samaa sukupuolta olevien avioliitot kirjataan rekisteriin

Lehtikuva
Lehtikuva

Uudenmaan maistraatti aikoo rekisteröidä luterilaisten pappien mahdollisesti vihkimät samaa sukupuolta olevat parit normaalisti väestötietojärjestelmään. Henkikirjoittaja Marjo Valkonen pitää todennäköisenä, että näin menetellään kaikissa maistraateissa sen jälkeen, kun avioliittolaki ensi maaliskuussa muuttuu. Toisin sanoen samaa sukupuolta olevien avioliitto olisi maistraatin mukaan myös papin vihkimänä lainvoimainen.

Valkonen on Demokraatin pyynnöstä kysynyt asiaa alustavasti myös muista maistraateista.

– Asia on tulee keskusteltavaksi maistraattien yhteisessä prosessityöryhmässä, mutta käsitykseni mukaan tulkinta sinänsä on sama muuallakin, eli papin toimittama vihkiminen on pätevä avioliittoon vihkiminen ja se rekisteröidään väestötietojärjestelmään, Valkonen sanoo.

Pappien toimittamien vihkimysten pätevyyteen ovat aikaisemmin ottaneet kantaa lähinnä oikeusoppineet. Esimerkiksi Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas on tulkinnut, että evankelisluterilaisen kirkon papeilla saattaa olla velvollisuus vihkiä samaa sukupuolta olevat parit lainmuutoksen jälkeen, ellei kirkolliskokous päätä luopua vihkioikeudesta.

Piispainkokous on linjannut selonteossaan kirkkojärjestyksen tulkinnan, joka ei anna papeille lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Näin toimivat papit rikkoisivat siis piispojen tulkintaa kirkkojärjestyksestä ja tuomiokapituli voisi rangaista heitä, vaikka avioliitto itsessään onkin juridisesti pätevä.

Useat papit ovat julkisuudessa kertoneet aikovansa pyydettäessä vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja maaliskuusta alkaen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat