Kolumnit

Maksuton joukkoliikenne luo myönteistä kaupunkikuvaa

Mikkeliläiset 7–16-vuotiaat peruskoululaiset saivat 7.8.2017 alkaen mahdollisuuden matkustaa linja-autoissa maksutta Mikkelin kaupungin alueella. Uudistus on erinomainen ja edistyksellinen. Se koskee sekä koulu- että vapaa-ajanmatkoja koko vuoden rajattomasti.

Näinä aikoina, kun Suomen energia- ja ilmastotavoitteena on puolittaa liikenteen päästöjen määrä vuoteen 2030 mennessä, on Mikkelin kaupungin päätös aivan huikean hieno ja esimerkillinen. Onnistuminen liikenteen päästöjen vähentämissä vaatii monia eri keinoja. Yksi keinoista on nuoren sukupolven kasvattaminen joukkoliikenteen käyttäjäksi. Uskon, että ihmisten tottumuksiin voidaan vaikuttaa.

On mahtavaa, että meillä Etelä-Savon maakunnassa on kaksi kaupunkia etulinjassa – Mikkeli ja Pieksämäki!

Olen ilahtuneena katsonut linja-autoja, joissa ovat nyt penkit täynnä lapsia ja nuoria. Hyväntuulisia, hymyileviä kasvoja. Elämää, naurua ja iloa – niitä kaupungit tarvitsevat. Lapset ja nuoret pääsevät kulkemaan harrastuksiin ja kavereille, eikä vapaa-ajan kulkeminen enää riipu siitä, mikä työvuoro vanhemmilla on tai onko perheellä autoa käytössään tai onko rahaa bussilippuun. Kotikaupunkikin tulee lapsille tutummaksi. Uudistuksen myötä kaupunki hahmottuu monelle uudella tavalla, kun he ottavat haltuun uusia kaupunkitiloja.

Erilaiset kokeilut joukkoliikenteen edistämiseksi ovat tervetulleita eri puolella Suomea. On mahtavaa, että meillä Etelä-Savon maakunnassa on kaksi kaupunkia etulinjassa – Mikkeli ja Pieksämäki! Emme ole jääneet odottelemaan liikenne- ja viestintäministeriön päästövähennysten mahtikäskyjä vaan olemme laittaneet jo tuulemaan ja lapset ja nuoret maksutta liikkumaan. Tervetuloa etulinjaan muutkin kaupungit! Rohkeasti kokeilemaan!

Mikäli asukkaamme tahtovat, uskon Mikkelin tulevaisuudessa laajentavan maksuttomuutta peruskoululaisista muihinkin väestöryhmiin, esimerkiksi opiskelijoihin. Maksuton joukkoliikenne luo myönteistä kaupunkikuvaa, sitouttaa ihmisiä kaupunkiin, ja lisää asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Hyvää syksyä!

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat