Huvudnyheter

Mäkynen: Pride betyder fest och protest för mänskliga rättigheter

Foto: Topi Lappalainen
Matias Mäkynen på Vasa Pride den 16 juli 2022.

ABL intervjuade SDP:s vice ordförande, riksdagsledamot Matias Mäkynen i samband med Vasa Pride där han också höll ett av talen på Vasa torg.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– För mig betyder det samtidigt fest och protest för mänskliga rättigheter och allas lika värde. I sådana här tider kan man inte låta bli att tänka på den internationella situationen också.

Mäkynen tog upp kriget i Ukraina, Putins politik överlag, de högerextremistiska rörelserna i Europa och USA samt islamisterna. Han underströk att det finns många rörelser som diskriminerar mot människor och bryter mot mänskliga rättigheter.

– Jag tänker till exempel på att genom att stöda Ukraina som vill bli mer västerländskt, så stöder vi samtidigt alla människornas lika värde där. Alla får representera de värden de själva vill.

Mäkynen betonade dessutom de mänskliga rättigheternas betydelse i riksdagens arbete, inte minst när det gäller en ny translag.

– Vi har också under våren hanterat den nya sexualbrottslagen och dess påverkan på sexuell självbestämmanderätt.

Utvecklingen går också mot det bättre, fast det är kristider”

Även aborträtten ville Mäkynen lyfta fram i sammanhanget, inte minst med tanke på bakslag på den fronten i USA.

– I Finland går vi i liberalare riktning. På hösten ska riksdagen fatta beslut om att vi får lättare att få abort. Utvecklingen går också mot det bättre, fast det är kristider, avslutade Mäkynen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE