Nyheter

Mäkynen stöder dagpenning genom a-kassa: vill höja nivån och underlätta villkoren

Matias Mäkynen (SDP) är riksdagsledamot från Vasa valkrets. (Arkivbild)

Diskussionen om en utvidgning av den inkomstrelaterade dagpenningen för arbetslösa har väckts till liv i spåren av coronakrisen. Riksdagsledamot Matias Mäkynen (SDP) vill fortsättningsvis ordna dagpenningen som en del av arbetslöshetskassorna men flaggar för lättare bestämmelser, i syfte att stöda de arbetslösa. 

ABL

 

Arbetslösheten i coronapandemins spår har särskilt väckt oro gällande de unga som inte är medlemmar i någon arbetslöshetskassa, som därmed riskerar gå miste om den sociala tryggheten vid eventuell arbetslöshet.

 

Riksdagsledamot Matias Mäkynen från Vasa vill fortsättningsvis ordna dagpenningen som en del av arbetslöshetskassorna. Han öppnar ändå för lättare bestämmelser, i syfte att hjälpa de som blivit arbetslösa.

 

– SDP eftersträvar en totalreform av den sociala tryggheten så att den blir lättare att förstå och förutse som en allmäntrygghet. Det lönar sig också i fortsättningen att ordna den inkomstrelaterade dagpenningen som en del av arbetslöshetskassorna, eftersom arbetslöshetskassorna har den bästa kännedomen om sitt eget område. Bestämmelser gällande arbetslöshetskassorna kunde däremot lättas upp så att de bättre än tidigare kunde hjälpa dem som blivit arbetslösa.

 

Samlingspartiets bidrag till debatten är förslaget om ett inkomstrelaterat system som betalas automatiskt till alla. Mäkynen understryker att partiet däremot varken har tagit ställning till hur utvidgningen ska genomföras i praktiken eller hur kostnaderna för den ska täckas.

 

Om man vill hjälpa unga och dem som befinner sig i början av sin yrkeskarriär att omfattas av det inkomstrelaterade utkomstskyddet, måste man underlätta det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddets villkor och förbättra dess ersättningsnivå”

 

Ett effektivare sätt att utvidga den inkomstrelaterade dagpenningen skulle enligt Mäkynen vara  att underlätta villkoren och förbättra nivån på densamma. En undersökning har visat att de flesta ungdomar samt personer i början av sin karriär, som arbetar oregelbundet och för låg lön, står utanför arbetslöshetskassorna. Brist på information är, i motsats till ett vanligt påstående i offentligheten, inte den enda orsaken: snarare upplever många att medlemskap inte lönar sig, att villkoren inte uppfylls eller att inkomstskyddet på grund av den låga lönen knappast blir högre än arbetsmarknadsstödet.

 

– Om man vill hjälpa unga och dem som befinner sig i början av sin yrkeskarriär att omfattas av det inkomstrelaterade utkomstskyddet, måste man underlätta det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddets villkor och förbättra dess ersättningsnivå. Detta leder till att även de med lägre inkomster har större nytta av den inkomstrelaterade dagpenningen jämfört med arbetsmarknadsstödet, säger Mäkynen som även är suppleant i kommittén för social trygghet.

 

Regeringen Marin har i sitt regeringsprogram lovat göra en fortsatt utredning gällande en övergång till allmänt inkomstrelaterat utkomstskydd för arbetslösa som uppfyllt arbetsvillkoret.

 

– Om man vill göra det inkomstrelaterade utkomstskyddet för arbetslösa automatiskt till en förmån som tillhör alla, är det lättast att genomföra det utifrån en modell som bygger på ”val att utträda”. Då betalar arbetsgivaren automatiskt en andel av varje arbetstagares lön till arbetslöshetskassan inom branschen och kollektivavtalet. Arbetstagaren behåller dock valfriheten och kan, om han eller hon så önskar, meddela arbetsgivaren att man önskar tillhöra en annan arbetslöshetskassa eller att man inte vill höra till någon arbetslöshetskassa. Detta säkerställer att ingen hamnar utanför arbetslöshetskassan på grund av bristfällig information. Hjälpen till dem som befinner sig i början av arbetskarriären kräver dock ändringar i arbetsvillkoren och ersättningsnivån, avslutar Mäkynen.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE