Nyheter

Mäkynen vill bli SDP:s vice ordförande – ”Nu behövs en stark reformrörelse”

Riksdagsledamot Matias Mäkynen kandiderar till SDP:s vice ordförande.

Österbottens socialdemokrater vill se riksdagsledamot Matias Mäkynen som SDP:s vice ordförande. Han betonar bland annat vikten av starkt ledarskap och att söka legitimitet i människors vardag. Politiskt vill han jobba för en hållbar tillväxt. 

ABL

 

Mäkynen, 29, fungerar sedan 2016 som ordförande för Österbottens socialdemokrater. Sedan 2017 leder han också Österbottens förbund och sitter i SDP:s partistyrelse. Sedan förra hösten, då han kallades in som suppleant för Jutta Urpilainen, representerar han SDP och Vasa valkrets i riksdagen.

 

Nu vill han alltså lägga till vice ordförandeskapet i partiet till sitt CV.

 

– Medborgarnas förtroende för SDP ställer ett ansvar på oss att visa vägen. Vi måste presentera en stark politisk vision som bygger på forskning. Då vi har regeringsansvar måste vi kunna lägga fram nya idéer och djärva visioner även för en längre tidsperiod än regeringsperioden. Partiverksamhet handlar alltid om frågor och idéer, inte människor, säger FSD-bekantingen Mäkynen i ett svenskspråkigt pressmeddelande.

 

– Nu behövs en stark reformrörelse. I och med den omfattande krisen som coronaviruset orsakat står Finland vid sidan av resten av världen vid en punkt där olika riktningar är möjliga. Dessa riktningar avgörs inte av sig själva, utan bakom varje vägval formas både av slump och av målmedvetna strävanden och medvetet uppställda mål. Därför behövs SDP för att skapa en bättre framtid efter en allvarlig kris. Jag vill vara partiets vice ordförande då vi genomför återuppbyggnaden.

 

 

Han betonar vikten av att söka legitimitet för partiets politik bland folket.

 

– Finländarna delar de socialdemokratiska värderingarna. Genom att tydligt representera dessa värderingar får vi människors förtroende. Med ett tydligt politiskt ledarskap och en klar linje som förstår dagens arbetsliv får vi förtroende oberoende av människors hemort eller identitet. I stället för en identitetspolitik måste vi söka legitimitet för vår politik i människornas vardag.

 

Politiskt betonar Mäkynen en hållbar tillväxt, baserad på offentliga investeringar i välfärd, hållbar utveckling och kultur. Han anser att SDP tillsammans måste förbereda och lägga fram konkreta initiativ för att stärka rättvisan och värdet i arbetslivet. Dessutom betonar han vikten av en djärv närings -, industri – och regionalpolitik.

 

– Vi måste förutse framtiden. Den modell för social trygghet som jag har utarbetat, allmäntrygghet, utgår från analysen av dagens arbetsliv. Genom att förstå det moderna arbetet kan vi hantera diskussionen om arbetslivet och ekonomin. Allt bestäms utifrån samma ramvillkor och möjligheter: miljö – och klimatkrisen, samt digitaliseringen av samhället. Klimatkrisen medför hotbilder om flera konsekvenser som är allvarligare än coronaepidemin. Att bekämpa klimatkrisen på en gemensam front med resten av världen är utgångspunkten för all politik. Digitaliseringen är en viktig konkurrensfaktor med tanke på produktiviteten, där vi i Finland i många avseenden kan ha ett försprång.

 

– Man måste dock återigen komma ihåg balansen mellan utvecklingen av konkurrenskraften och dess sociala konsekvenser. En del av medborgarskapet är en möjlighet att besluta om sina egna personuppgifter och användningen av dem. I detta måste vi vara i världstoppen, avslutar Mäkynen.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE