Politiikka

”Mallia on survottu voimaan aivan liian kiireisellä aikataululla” – SAK vaatii hallitusta jättämään työttömien aktiivimallin tauolle

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK haluaa hallituksen jättävän aktiivimallin tauolle ja luopuvan työttömien aktiivisuuden tarkastelusta huhtikuussa.

Työttömille nykyinen tilanne ei keskusjärjestön mielestä ole reilu. TE-toimistot, Kela ja työttömyyskassat saivat ohjeet lain soveltamista vasta viime perjantaina, vaikka malli on ollut voimassa jo tammikuun alusta lähtien.

– Aktiivimallia on survottu voimaan aivan liian kiireisellä aikataululla, jossa on unohdettu työttömien opastaminen ja tukeminen. Tärkeämpää vaikuttaisi olevan työttömyysturvan leikkaaminen kuin työllistymisestä huolehtiminen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta huomauttaa.

SAK:laisiin työttömyyskassoihin on tullut lukuisia kysymyksiä aktiivimallin yksityiskohdista, järjestö ilmoittaa. Ongelmalliseksi työttömät ovat kokeneet Elorannan mukaan etenkin sen, mikä aktiivisuus täyttää aktiivimallin ehdot. Monet ovat myös kyselleet, ketä aktiivimallin tarkastelu koskee.

Riittävää aktiivisuutta ei ole esimerkiksi sivutoiminen opiskelu, vaan koulutuksen on oltava aina TE-toimiston järjestämää tai hyväksymää.

– Jos esimerkiksi maahanmuuttaja käy työväenopistossa kielikurssilla kohentaakseen kielitaitoaan, ei se estä työttömyysturvan leikkaamista. Riittävää aktiivisuutta ei ole myöskään ammattiliittojen järjestämät palvelut, Eloranta ihmettelee.

Aktiivimallista on tässä mallissa luovuttava.

Eloranta muistuttaa, että työttömille on ollut jo ennen aktiivimallia lukuisia monimutkaisia karensseja, jotka tarkoittavat etuuden menettämistä määräajaksi, jos työtön ei hae työtä tai osallistu palveluihin.

– Aktiivimallista tässä muodossa on luovuttava ja luonteva paikka siihen on kansalaisaloitteen käsittely. Tästä mallista ei saa millään keinolla hyvää ja reilua, siksi on edes estettävä leikkausten tekeminen.

Tammikuussa julkaistu, karensseille ja aktiivimallille vaihtoehtoinen SAK:n kannustava työllistymismalli lieventää nykyisiä rangaistuksia reilusti sekä rohkaisee työtöntä palveluilla ja porkkanoilla.

– Sen sijaan, että työtön menettää etuutensa yhden rikkeen vuoksi 15–60 päiväksi, riittää ensimmäisellä kerralla varoitus. Työttömällä on oltava myös mahdollisuus virheensä korjaamiseen.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta osallistuu tänään illalla Ylen A-Teema: Työtä! -keskusteluun Yle TV1:ssä klo 21.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat