Maltillinen Ruhani vastaan länsivastainen Raisi – Iranin presidentinvaali on kahden kauppa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Iranin nykyisen presidentin Hasan Ruhanin kannattajia Teheranissa touokuussa.

Iranin presidentinvaali on karsintojen ja poisjääntien jälkeen supistunut käytännössä kaksintaisteluksi. Nykyinen presidentti, maltillinen uskonoppinut Hasan Ruhani, haluaa saada kansalta valtakirjan työnsä jatkamiseksi.

– Emme käänny takaisin puolivälissä matkaa, Ruhani sanoo.

Presidentin saavutuksiin kuuluu maan ydinohjelmaa koskevan sopimuksen solmiminen ulkovaltojen kanssa, mikä johti Iranin vastaisten pakotteiden osittaiseen purkamiseen. Ennätysalhaalle samaan aikaan painunut öljyn hinta on kuitenkin hidastanut hyötyjen tuntumista tavallisten iranilaisten elämässä.

Ruhanin harmiksi Yhdysvallat on pitänyt voimassa monia pakotteita, jotka eivät liity suoraan ydinohjelmaan. Tämä on haitannut myös eurooppalaisten ja muiden maiden kaupantekoa Iranin kanssa. Kaiken kukkuraksi presidentti Donald Trump on laittanut Iranin tarkkailuluokalle ja arvostellut ydinohjelmasopimusta.

Ulkomailta on pakotteiden purkamisen jälkeen juostu kilpaa Iranin markkinoille. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili maassa viime syksynä.

Eniten merkitystä on äänestysvilkkaudella.

Iranin presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään huomenna perjantaina. Vaaleissa seuraa toinen kierros, mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä.

Ruhanin vastaehdokas Ebrahim Raisi on luvannut pitää kiinni ydinsopimuksesta, mutta kannattaa tiukempaa linjaa länsimaita vastaan.

– Meidän ei pidä näyttää heikoilta vihollisen edessä, 56-vuotias entinen syyttäjä sanoo.

Raisi kannattaa taloudessa kansainvälisyyden sijasta omavaraisempaa linjaa. Hänen valttinaan on läheinen suhde Iranin korkeimpaan uskonnolliseen johtajaan ajatollah Ali Khameneihin, jolla on ollut viimeinen sana maan asioissa jo vuodesta 1981.

Ruhanin mukaan valinta tehdään yhteiskunnallisen vapautumisen ja ääriajattelun välillä. Epävirallisten mielipidekyselyjen mukaan etenkin kaupunkilaisten tukema Ruhani on suositumpi, mutta kisasta odotetaan tiukkaa.

Iranin johdon kannalta suurin huolenaihe on kansalaisten apatia ja äänestysinnon jääminen matalaksi, mikä nakertaisi hallinnon uskottavuutta.

– Eniten merkitystä on äänestysvilkkaudella, ei lopputuloksella, sanoo tutkija Clement Therme IISS-tutkimuslaitoksesta.

Yhdysvallat päätti uusista pakotteista Iranille.

Aikaisemmin tänään Yhdysvallat päätti uusista pakotteista Iranille maan ohjusohjelman takia

Iran arvosteli Yhdysvaltoja uusista pakotteista. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat pyrkii uusilla pakotteilla estämään Iranin ja kuuden ulkovallan ydinohjelmasopimuksen hyötyjen toteutumista.

Presidentti Trump on arvostellut kovin sanoin vuonna 2015 solmittua sopimusta, mutta ei ole toistaiseksi ryhtynyt konkreettisiin toimiin sopimusta vastaan. Sen sijaan Trumpin hallinto uudisti tällä viikolla pakotehelpotukset, jotka Iran sai ydinohjelmaa koskevan sopimuksen voimaantulon jälkeen.

Ohjusten kehittämiseen liittyvät uudet pakotteet kohdistuvat Iranin puolustushallinnon edustajiin sekä ohjelmaan kytkeytyviin kiinalaisyrityksiin. Yhdysvaltain mukaan ohjusohjelma rikkoo kansainvälistä oikeutta, koska ohjukset voivat kuljettaa myös ydinkärkiä.

Juutalaisten kansanmurhan kieltäneelle ex-kansanedustajalle erikoinen rangaistus: Määrättiin Auschwitziin ja kirjoittamaan Facebookissa näkemästään

Kuva: Noel Moore

Belgialainen tuomioistuin on määrännyt entisen kansanedustajan Laurent Louisin natsien entisille keskitysleireille rangaistuksena holokaustin kieltämisestä. Oikeus määräsi miehen myös raportoimaan näkemästään.

Ehdollinen tuomio pitää sisällään myös 18 000 euron sakkorangaistuksen.

Tuomion mukaan 37-vuotiaan Louisin on vierailtava kaikkiaan viidessä eri keskitysleirissä, muun muassa Auschwitzissa. Jokaisen vierailun jälkeen hänen on kirjoitettava 50 riviä näkemästään ja tuntemastaan.

 

Parlamentaarikkona vuosina 2010–2014 toiminut Louisin on julkaistava tekstit myös Facebook-sivuillaan kuukauden kuluessa.

Louis on pyytänyt blogissa ilmaisemiaan ajatuksia anteeksi.

”Minun tehtäväkseni jää mennä ja raportoida kuolemanleireiltä. Oikeus on luultavasti tunnustanut lahjani kirjoittajana”, hän kirjoitti Facebookiin.

”Vakavammin, toimin oikeuden päätöksen mukaan”, hän jatkoi.

Tapauksesta kirjoitti verkossa ilmestyvä Expatica.

Keskustelua aiheesta

Hollywood-näyttelijä sai terrorismista tarpeekseen, taistelee nyt Isisiä vastaan Raqqassa: ”En anna armoa”

Jättimenestyneessä Pirates of the Caribbean -elokuvan jatko-osassa Kuolleen miehen kirstu Johnny Deppin rinnalla näytellyt brittinäyttelijä Michael Enright sai tarpeekseen vuonna 2015 ja liittyi terroristijärjestö Isisiä vastaan taistelevien joukkoon.

Tällä hetkellä 52-vuotias näyttelijä sotii Isisiä vastaan Raqqassa ja sanoo The Telegraphille, ettei anna Isisille mitään armoa.

”En odota heiltä juurikaan armoa ja en itsekään anna heille paljon armoa, sen voi luvata”

Enright on sanonut taistelevansa kostaakseen kotikaupunkiinsa Manchesteriin kohdistuneen iskun. Toukokuun konsertti-isku vaati 23 hengen.

”Isku Manchesteriin nosti paljon tunteita. Olen tottunut kuolemiin ja terrori-iskuihin, mutta tämä oli erilaista, se on kotikaupunkini.”

Enright on esiintynyt myös Tom Cruisen rinnalla elokuvassa Knight and Day vuonna 201o.

AVAINSANAT

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT