tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Maltillinen Ruhani vastaan länsivastainen Raisi – Iranin presidentinvaali on kahden kauppa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Iranin nykyisen presidentin Hasan Ruhanin kannattajia Teheranissa touokuussa.

Iranin presidentinvaali on karsintojen ja poisjääntien jälkeen supistunut käytännössä kaksintaisteluksi. Nykyinen presidentti, maltillinen uskonoppinut Hasan Ruhani, haluaa saada kansalta valtakirjan työnsä jatkamiseksi.

– Emme käänny takaisin puolivälissä matkaa, Ruhani sanoo.

Presidentin saavutuksiin kuuluu maan ydinohjelmaa koskevan sopimuksen solmiminen ulkovaltojen kanssa, mikä johti Iranin vastaisten pakotteiden osittaiseen purkamiseen. Ennätysalhaalle samaan aikaan painunut öljyn hinta on kuitenkin hidastanut hyötyjen tuntumista tavallisten iranilaisten elämässä.

Ruhanin harmiksi Yhdysvallat on pitänyt voimassa monia pakotteita, jotka eivät liity suoraan ydinohjelmaan. Tämä on haitannut myös eurooppalaisten ja muiden maiden kaupantekoa Iranin kanssa. Kaiken kukkuraksi presidentti Donald Trump on laittanut Iranin tarkkailuluokalle ja arvostellut ydinohjelmasopimusta.

Ulkomailta on pakotteiden purkamisen jälkeen juostu kilpaa Iranin markkinoille. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili maassa viime syksynä.

Eniten merkitystä on äänestysvilkkaudella.

Iranin presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään huomenna perjantaina. Vaaleissa seuraa toinen kierros, mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä.

Ruhanin vastaehdokas Ebrahim Raisi on luvannut pitää kiinni ydinsopimuksesta, mutta kannattaa tiukempaa linjaa länsimaita vastaan.

– Meidän ei pidä näyttää heikoilta vihollisen edessä, 56-vuotias entinen syyttäjä sanoo.

Raisi kannattaa taloudessa kansainvälisyyden sijasta omavaraisempaa linjaa. Hänen valttinaan on läheinen suhde Iranin korkeimpaan uskonnolliseen johtajaan ajatollah Ali Khameneihin, jolla on ollut viimeinen sana maan asioissa jo vuodesta 1981.

Ruhanin mukaan valinta tehdään yhteiskunnallisen vapautumisen ja ääriajattelun välillä. Epävirallisten mielipidekyselyjen mukaan etenkin kaupunkilaisten tukema Ruhani on suositumpi, mutta kisasta odotetaan tiukkaa.

Iranin johdon kannalta suurin huolenaihe on kansalaisten apatia ja äänestysinnon jääminen matalaksi, mikä nakertaisi hallinnon uskottavuutta.

– Eniten merkitystä on äänestysvilkkaudella, ei lopputuloksella, sanoo tutkija Clement Therme IISS-tutkimuslaitoksesta.

Yhdysvallat päätti uusista pakotteista Iranille.

Aikaisemmin tänään Yhdysvallat päätti uusista pakotteista Iranille maan ohjusohjelman takia

Iran arvosteli Yhdysvaltoja uusista pakotteista. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat pyrkii uusilla pakotteilla estämään Iranin ja kuuden ulkovallan ydinohjelmasopimuksen hyötyjen toteutumista.

Presidentti Trump on arvostellut kovin sanoin vuonna 2015 solmittua sopimusta, mutta ei ole toistaiseksi ryhtynyt konkreettisiin toimiin sopimusta vastaan. Sen sijaan Trumpin hallinto uudisti tällä viikolla pakotehelpotukset, jotka Iran sai ydinohjelmaa koskevan sopimuksen voimaantulon jälkeen.

Ohjusten kehittämiseen liittyvät uudet pakotteet kohdistuvat Iranin puolustushallinnon edustajiin sekä ohjelmaan kytkeytyviin kiinalaisyrityksiin. Yhdysvaltain mukaan ohjusohjelma rikkoo kansainvälistä oikeutta, koska ohjukset voivat kuljettaa myös ydinkärkiä.

Venäjällä sarjapuukotus, kahdeksan haavoittui Siperiassa

Kahdeksan ihmistä on haavoittunut sarjapuukotuksessa Venäjällä, kertovat viranomaiset. Hyökkääjä ammuttiin.

Alustavien tietojen mukaan hyökkääjä puukotti umpimähkään ohikulkijoita Surgutissa Länsi-Siperiassa. Tekijän motiivista ei ole tietoa.

Keskustelua aiheesta

NYT: Trump on päättänyt erottaa päästrateginsa Bannonin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump (kuvassa) jatkaa erottamisiaan. Nyt sai lähteä Steve Bannon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt antaa potkut Valkoisen talon päästrategille Steve Bannonille, kertoo muun muassa New York Times -lehti hallintolähteisiin vedoten.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders vahvisti Bannonin lähdön CNN:n mukaan. Hän ei kertonut, saiko Bannon potkut vai erosiko hän tehtävästään. CNN:n lähteiden mukaan Bannonille annettiin mahdollisuus erota, mutta hän ei tarttunut siihen.

New York Timesin lähteiden mukaan Trump oli keskustellut neuvonantajiensa kanssa siitä, mikä olisi sopiva ajankohta ja tapa Bannonin erottamiselle.

Bannon nimitettiin Trumpin menestyksekkään presidentinvaalikampanjan johtoon vuosi sitten. Sitä ennen hän toimi oikeistolaisen Breitbart-uutissivuston toimitusjohtajana. Breitbartia on syytetty muun muassa nais- ja muukalaisvihasta.

Bannon on ajanut kovaa linjaa muun muassa maahanmuutossa ja kauppapolitiikassa. Poliittisella kartalla hän onkin lähempänä Euroopan oikeistopopulisteja kuin perinteisiä amerikkalaiskonservatiiveja.

Trumpin presidenttikautensa alussa antaman matkustuskiellon uskottiin olevan pääasiassa Bannonin käsialaa. Tällä viikolla hän kertoi katsovansa, että Yhdysvallat on kauppasodassa Kiinan kanssa.

Valkoisen talon sisäisissä valtataisteluissa Bannon on hallintolähteiden mukaan ollut toistuvasti napit vastakkain muiden presidentin läheisten neuvonantajien kanssa.

Valkoisen talon viestintäjohtajana viime kuussa toiminut Anthony Scaramucci kritisoi Bannonia siitä, että tämä ajoi hallinnossa vain omaa etuaan. Bannonin aseman arveltiin heikentyneen sen jälkeen, kun John Kelly nousi Valkoisen talon kansliapäälliköksi.

Jotkut Bannonin kriitikot ovat syyttäneet häntä rasistiksi ja valkoisten ylivallan kannattajaksi. Bannon itse on kiistänyt tämän, mutta on kuvaillut Breitbart-sivustoa alt-rightin eli vaihtoehtoisen oikeiston alustaksi.

Trump on puolustanut usein Bannonia ja kuvaillut tätä hyväksi mieheksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Perättömät pilaviestit pelottelevat espanjalaisia uusista iskuista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Barcelonan iskun jälkeen sosiaalisesta mediasta on ollut paljon hyötyä: viranomaiset ovat käyttäneet sitä tiedotukseen ja ihmiset ovat etsineet sen kautta läheisiään sekä tarjonneet apua iskuista kärsineille.

Varjopuolena ovat somessa leviävät perättömät, ilmeisesti tarkoituksella tehdyt pilaviestit. Niissä on muun muassa satuiltu uusista iskuista Barcelonassa ja lietsottu turhaan lisäpelkoa ihmisissä.

Sanomalehti El Paisin mukaan tällaisia ääniviestejä on levitetty erityisesti pikaviestipalvelu Whatsappissa. Viestien tekijät väittävät olevansa silminnäkijöitä tai viittaavat ”viranomaislähteisiin”.

Lehden kuulemista viesteistä eräässä nainen sanoo, että Ciutadellan puiston lähellä olevan riemukaaren luona on ajettu ihmisten päälle. Toisessa mies kertoo ”luotettavien viranomaislähteiden” kertoneen, että ympäri Barcelonaa on asetettu useita pommeja.

Espanjan viranomaiset ovat vedonneet ihmisiin, jotta he eivät levittäisi tai jakaisi eteenpäin vahvistamattomia tietoja tai somehuhuja.

Keskustelua aiheesta

Espanjan mediat: Barcelonan iskun pääepäilty on 17-vuotias mies

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Barcelonan kadut olivat kaaoksessa vielä eilen.

Espanjassa poliisi etsii Barcelonan iskun pääepäiltynä 17-vuotiasta miestä, kertovat paikalliset mediat. Hänen veljensä on yksi kolmesta aiemmin pidätetyistä.

Pääepäillyn uskotaan ajaneen pakettiautoa, joka syöksyi eilen väkijoukkoon La Rambla -kadulla.
Poliisi selvittää myös, onko pääepäilty yksi Cambrilsissa ammutuista terroristeista.
Terroritekojen taustalla epäillään olevan terrorisolun, johon kuuluu 12 jäsentä.

Lähteenä muun muassa El Pais 

Barcelonassa hiljainen hetki puoliltapäivin, kuningas paikalle

Kuva: AFP PHOTO/Javier Soriano
Nainen toi kukkia Bercelonan iskujen uhreille.

Barcelonassa vietetään tänään hiljainen hetki kaupungissa tehdyn terrori-iskun uhreille. Kello 12 paikallista aikaa Katalonia-aukiolla pidettävään tilaisuuteen saapuu muun muassa kuningas Felipe VI. Paikalla on myös Espanjan poliittisten puolueiden johtoa.

Pääministeri Mariano Rajoy on julistanut Espanjaan kolmen päivän suruajan iskun johdosta.