Ulkomaat

Mangkhut-myrsky raivosi Filippiineillä – uhrimäärän pelätään kasvavan

NOEL CELIS / AFP) - LEHTIKUVA / AFP
Mangkhut-myrsky raivosi Manilassa 15. syyskuuta.
NOEL CELIS / AFP) - LEHTIKUVA / AFP
Mangkhut-myrsky raivosi Manilassa 15. syyskuuta.
NOEL CELIS / AFP) - LEHTIKUVA / AFP
Mangkhut-myrsky raivosi Manilassa 15. syyskuuta.

Filippiineillä riehunut Mangkhut-hirmumyrsky on alustavien arvioiden mukaan vaatinut ainakin 14 ihmisen hengen, kertoi presidentti Rodrigo Duterten neuvonantaja BBC:n mukaan.

Kuolonuhrien määrän odotetaan kuitenkin kasvavan, kun tuhojen jälkeiset etsinnät etenevät.

Pahinta jälkeä Mangkhut teki Luzonin saarella maan pohjoisosassa. Yli satatuhatta ihmistä joutui pakenemaan myrskyn alta kodeistaan.

Viranomaiset alkoivat lähettää etsintäjoukkoja alueille, joilta myrsky katkoi sähköt ja tiet. Osa kuolleista on jäänyt jyrkillä rinteillä alkaneiden maanvyöryjen alle. Lisäksi kaksi pelastustyöntekijää kuoli yrittäessään auttaa vyöryn alle jääneitä ihmisiä.

Mangkhutin tuulet ärjyivät vielä Filippiineillä vajaan 50 metrin sekuntivauhtia, ja puuskissa tuulen nopeus nousi yli 70 metriin sekunnissa. Tuhot näyttävät kuitenkin jääneen pahimpia pelkoja lievemmiksi.

Filippiinien ilmatieteen laitos Pagasa ilmoitti uhan olevan jo pienempi, mutta varoitti edelleen kovista tuulista, tulvista ja maanvyöryistä.

Suomen ulkoministeriön tietoon ei ollut tullut hätään joutuneita suomalaisia, kertoi Suomen Malesian-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Teemu Laakkonen.

– Tähän osattiin varautua Filippiineillä melko hyvin: viranomaisten, armeijan, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten yhteispeli näyttää toimineen, Laakkonen kertoi STT:lle sähköpostitse.

Finnair perui lauantaina molemmat lentonsa Helsingistä Hongkongiin, jonka läheltä hirmumyrskyn ennustetaan kulkevan sunnuntaina.

Ylen mukaan myös Finnairin sunnuntain paluulennot Hongkongista Helsinkiin ja Hongkongista Bangkokin kautta Helsinkiin on peruttu. Mahdollisista lisäperuutuksista kerrotaan sunnuntaina. Myös alueellinen lentoyhtiö Cathay Pacific ilmoitti, että lähipäivinä joudutaan perumaan noin 400 lentoa.

”Pohjoisessa pahoja vahinkoja”

Manilan lähellä Caintassa Rizalin maakunnassa asuva suomalainen Jarmo Varjotie kertoi STT:lle, että varsinaisia tuulituhoja ei tullut, mutta runsaat sateet toivat paikoitellen mukanaan tulvia.

– Täällä Manilan seudulla ei ollut evakuointeja. Marikina-joessa vedenpinta nousi hälytysrajoille, ja sen takia viranomaiset seurasivat tilannetta ja harkitsivat evakuointia. Muuten ohjeina annettiin, että varastossa kannattaa pitää säilykeruokia, juomavettä, kynttilöitä tai taskulamppu. Tarpeetonta ulkona liikkumista piti myös välttää, Varjotie kertoi Messengerin välityksellä.

Mangkhut jatkoi Filippiineiltä kohti Etelä-Kiinaa. Ennusteiden mukaan sen reitille osuisivat Hongkong sekä tärkeät teollisuuskaupungit Guangzhou ja Shenzhen.

Kiinasta myrskyn matka jatkunee kohti Pohjois-Vietnamia.

Filippiinejä koettelee joka vuosi parisenkymmentä myrskyä, joissa kuolee satoja ihmisiä. Haavoittuvimpia ovat rannikon köyhien kalastajakylien asukkaat. Pahin Filippiineille iskenyt taifuuni oli Haiyan, jonka tuhoissa kuoli yli 7 350 ihmistä vuonna 2013.

– Tämän vuoden taifuuneista Mangkhut on voimakkain, sanoi Japanin ilmatieteen laitoksen meteorologi Hiroshi Ishihara.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat