Internationellt

Människohandel en ny inkomstkälla för kriminella gatugäng

Pixabay
Kriminella gäng tjänar pengar på människohandeln i Centralamerika.

De kriminella gäng som till stora delar bär ansvaret för den våldsvåg som drabbat Centralamerika har enligt experter hittat en ny inkomstkälla – handel med människor.

 

Experter uppger för IPS att de kriminella gängens involvering i människohandel är ett relativt nytt fenomen i El Salvador, Guatemala och Honduras. Men experterna uppger att de tidigare gatugängen med tiden har förvandlats till mer välorganiserade kriminella grupper som förutom trafficking även har kopplingar till narkotikahandel, utpressningsverksamhet och beställningsmord.

 

I El Salvador är det inte ovanligt att i de kvarter och städer som kontrolleras av kriminella grupper höra vittnesmål om hur gängledare kräver att unga flickor ska komma till dem för att bli utnyttjade sexuellt. Detta medan familjerna inte vågar motsätta sig kraven eftersom de vet att de annars riskerar att bli mördade.

 

Och enligt experter har gängen med tiden gått ännu längre, och även börjat tvinga sina offer att prostituera sig. Officiella siffror från Nationella rådet mot trafficking I El Salvador visar att minst 46 personer föll offer för detta fenomen under förra året. I 38 av fallen ledde detta till rättsliga processer, som resulterade i fyra fällande domar, medan flera av de övriga processerna fortfarande pågår.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE