Turva – Hymy

Mari K. Niemi Vaasan yliopiston uuteen johtajavirkaan

Kuva: Kari Hulkko
Mari K. Niemi.

Valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi, 43, on nimitetty Vaasan yliopiston uuden Innovation and Entrepreneurship InnoLab –tutkimusalustan johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 5. tammikuuta 2018.

Uuden InnoLab -tutkimusalustan tehtävänä on tukea Vaasan yliopiston kehittymistä entistäkin tutkimuspainotteisemmaksi yliopistoksi.

– Keskeisiä tavoitteita ovat muun muassa ulkoisen tutkimusrahoituksen määrän kasvattaminen ja erilaisten uudistumista edistävien mahdollisuuksien hyödyntäminen, Mari K. Niemi toteaa.

InnoLab on avoin tutkimusympäristö, jossa painottuvat tiede, avoimet innovaatiot ja käyttäjäinnovaatiot. Näillä on suurta merkitystä tutkimusmenetelmiin ja innovaatioiden syntyyn niin yrityksissä kuin laajemmin yhteiskunnassa. Teemat ovat myös EU:n Horisontti 2020 -rahoituksen ja kotimaisen tutkimusrahoituksen painopistealueita.

Tutkimusteemoja voivat olla esimerkiksi innovaatiot ja niiden kaupallistaminen, joukkorahoitus, julkisen sektorin uudistuminen ja käyttäjävetoiset liiketoimintamallit.

– Tutkimustaustansa, työkokemuksensa ja erittäin laajojen verkostojensa kautta Mari K. Niemellä on vahvaa osaamista ulkoisen rahoituksen hankinnasta, kansainvälisistä hankkeista sekä tutkimuksen vaikuttavuudesta ja uusimmasta tiedeviestinnästä, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

InnoLab ei ole perinteinen kiinteä organisaatio, vaan jatkuvasti muokkautuva ja uudistuva toimija. Johtajan tehtävässä keskeisintä onkin tunnistaa toimijoiden osaaminen ja tarpeet ja saattaa heidät yhteen.

– Yksi ensimmäisiä tehtäviäni on tutustua Vaasan yliopiston tutkijoihin ja heidän hankkeisiinsa. Näin heidän asiantuntemuksensa tulee laajasti hyödynnettyä ja pääsemme yhdessä miettimään, miten InnoLab voi palvella heitä ja millaisia mielenkiintoisia tutkimushaasteita se voi tarjota, Mari K. Niemi toteaa.

Mari K. Niemi on viestintään erikoistunut poliittisen historian dosentti ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija. Hän työskentelee tällä hetkellä vierailevana tutkijana Valencian yliopiston Ihmisoikeusinstituutissa Espanjassa.

Maaliskuusta 2013 joulukuuhun 2016 Niemi työskenteli vierailevana tutkijana journalismin oppiaineessa Strathclyden yliopistossa Skotlannissa. Hän on väitellyt valtiotieteiden tohtoriksi Turun yliopistossa vuonna 2014.

Poliisi: HS:n toimittajan valitus kotietsinnästä salattava

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Keskusrikospoliisi vaatii Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn erityisen kotietsinnän lainmukaisuuden tutkimista käräjillä salaisena. Poliisi kertoo STT:lle vaativansa myös kaikkia asiakirjoja salaisiksi, koska ne koskevat keskeneräistä esitutkintaa. Aiemmin poliisi kertoi vaativansa salaamista vain niiltä osin kuin se on välttämätöntä.

Helsingin Sanomien toimittaja pitää poliisin kotiinsa tekemää erityistä kotietsintää laittomana. Hän pyysi maanantaina Helsingin käräjäoikeutta tutkimaan asuntoonsa tehdyn kotietsinnän ja takavarikon edellytykset.

Kokemäenjoen tulva: Armeija apuun

Kuva: Lehtikuva/marko toivio/satakunnan pelastuslaitos
Tulvavesi uhkaa kastella jo asuinrakennuksia Satakunnassa, kertoi ely-keskus torstaina.

Tulvavesi uhkaa kastella jo asuinrakennuksia Satakunnassa, kertoi ely-keskus torstaina.

Kokemäenjoen keskiosaan syntyneet hyydepadot ovat nostaneet vedenpintaa yhä Huittisissa ja Kokemäellä.

Paikallisteitä on poikki, vapaa-ajanrakennuksia on kastunut, ja alimmat asuinrakennukset ovat vaarassa kastua.

Rantojen lähellä olevia hyydepatoja poistettiin keskiviikkoiltana kaivinkoneella. Torstaina pelastuslaitos pyysi

Puolustusvoimilta virka-apua hyydepatojen räjäytyksiin ja kastumisuhassa olevien kiinteistöjen suojauksiin. Pirkanmaan pelastuslaitoksesta saadaan räjäytystöihin avuksi hydrokopteri. Sen ansiosta räjäytyksiä voidaan tehdä vaikeakulkuisissakin kohteissa.

Tulvatilannetta voi seurata täällä.

STT, Huittinen

Urospanda Pyry mutusteli bambua pitkän lentomatkan päälle

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Toinen Suomeen saapuvista isopandoista Pyry eli Hua Bao söi bambua saapuessaan Kiinasta Suomeen Helsinki-Vantaan lentokentällä torstaina 18. tammikuuta 2018.

Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuneet kiinalaiset pandat esiteltiin hieman ennen puoltapäivää tiedotusvälineille.
Pandojen näkemistä jouduttiin odottamaan puolentoista tunnin verran, sillä ennen karhujen siirtämistä maan kamaralle piti hoitaa niiden maahantuontiin liittyneet rajamuodollisuudet.

Läpinäkyvissä kuljetuslaatikoissaan olleet pandat vedettiin traktorilla tiedotusvälineiden nähtäville.
Kuljetuslaatikoissaan rauhallisesti istuneet pandat tarkastelivat uteliaasti Helsinki-Vantaan lentokentän lumituiskuista maisemaa. Urospanda Pyry rouskutti istuessaan bambunpätkää.

Pandojen saapumista seuraamaan oli tullut useita kymmeniä toimittajia Suomesta ja Kiinasta. Tiedotusvälineet kuvasivat innolla pandojen suorittamaa ohimarssia. Kuvaajia oli kielletty käyttämästä salamavaloa kuvatessaan, etteivät karhut häiriintyisi salamavalojen välkkeestä.

Sisällä lentokentän vip-terminaalissa pandojen saapumista seurasivat tarkasti muun muassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja Kiinan suurlähettiläs Chen Li seurueineen. Kutsuvieraat taputtivat innokkaasti, kun pandojen kuljetuslaatikot siirrettiin rahtikoneesta Suomen kamaralle.

Yksi maailman suurimmista pandoista?

Pandojen kuljetusoperaatiota läheisesti seuranneen Ähtärin eläinpuiston panda-asiantuntijan Jukka Salon mukaan karhujen tulo Suomeen sujui suunnitelmien mukaan ja ilman ongelmia.

Salon mukaan tiedotusvälineiden edessä bambua mutustellut Pyry-karhu käyttäytyi Helsinki-Vantaalla itselleen tyypillisesti.

– Kiinassa lehdistö on antanut sille lempinimen Suursyömäri. Se on kasvava nuori ja murrosikäinen. Samalla tavalla kuin ihmispojatkin siinä iässä syövät, niin hänellekin ruoka maistuu, Salo sanoi STT:lle.

– Pandoille on hyvin tyypillistä, että 4–5 vuoden iässä ne syövät ihan mahdottoman paljon, etenkin urokset.
Salon mukaan uroskarhu Pyry eli Hua Bao syö tällä hetkellä noin kaksi kertaa enemmän kuin naaraspuolinen matkakumppaninsa.

– Kiinalaiset yhteistyökumppanimme ovat arvioineet, että jos Hua Baon kasvukäyrä jatkuu tällaisena, niin siitä tulee yksi maailman kookkaimmista pandoista.

Tuomas Savonen, STT

AVAINSANAT

Seitsemän ihmistä terveystarkastukseen – turvapaikanhakijan epäillään sytyttäneen tulipalon

Turvapaikanhakijan epäillään sytyttäneen tulipalon huoneessaan Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa. Pelastuslaitoksen mukaan seitsemän ihmistä on viety palon takia terveystarkastukseen.

Noin 50 ihmistä evakuoitiin rakennuksesta palon vuoksi.

Sytyttäjäksi epäilty oli teljennyt huoneensa oven vuodevaatteista alkaneen palon sytyttyä, kertoi Kuusamon poliisin rikoskomisario Risto Määttä STT:lle. Määtän mukaan pelastuslaitos avasi oven.

Palo aiheutti komisarion mukaan tuntuvia savuvahinkoja, mutta varsinainen tulipalo onnistuttiin rajaamaan huoneeseen, jossa se syttyi.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Oulun vastaanottokeskuksen Pudasjärven yksikköön Törröntielle kello 9.39.

Palopaikalle hälytettiin kahdeksan pelastuslaitoksen ja neljä ensihoidon yksikköä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taas yt-ilmoitus lehtialalta – SSS perustelee neuvotteluja kilpailukyvyn säilyttämisellä

Kuva: Getty Images

Salon Seudun Sanomat Oy aloittaa yt-neuvottelut, lehti kertoo verkkosivuillaan. Yt-neuvottelut koskevat sekä Salon Seudun Sanomien toimitusta että Salon Lehtitehdasta.

Yt-neuvottelujen henkilöstövaikutukset ovat korkeintaan neljä työntekijää toimituksessa ja neljä työntekijää lehtitehtaalla.

Salon Seudun Sanomat perustelee yt-neuvotteluja kilpailukyvyn säilyttämisellä, jonka takia sen täytyy uudelleenjärjestellä toimintaansa kustannussäästöjen saamiseksi.

Kahden viikon mittaiset yt-neuvottelut alkavat ensi tiistaina.

Salon Seudun Sanomat on Salossa Varsinais-Suomessa ilmestyvä seitsenpäiväinen sanomalehti. Salon Seudun Sanomat Oy kuuluu TS-Yhtymään.

Jutun otsikkoa korjattu klo 12.53: Yt-neuvottelut alkavat SSS:ssä (ei SS:ssä). Vaihdettu myös kuva.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta