Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Marin ei tuijottele liikaa yksittäisiä gallupeja – ”Kannattaa keskittyä siihen työhön, mikä hallituksella on edessä”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallituspuolueelle on tietenkin hyvä uutinen, että hallituksen yhteenlaskettu kannatus on hivenen parantunut, etenkin SDP:n ja keskustan kannatus.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Marin kuitenkin lisää, että hän on aina sanonut, ettei yksittäisiä gallupeja kannata tuijotella vaan pitää keskittyä siihen työhön, mitä hallituksessa tehdään.

– En lähtisi niinkään näitä yksittäisiä kannatusmittauksia sen tarkemmin analysoimaan tai arvioimaan. Kannattaa keskittyä siihen työhön, mikä hallituksella on edessä. Meillä on tälle keväälle paljon isoja haasteita ja paljon tehtävää, oma fokukseni on näissä asioissa, Marin sanoi.

Marin kommentoi asiaa Tallinnassa Kumu-taidemuseossa, jossa hän vieraili ”Itsensä luominen – Emansipoituva nainen Viron ja Suomen taiteessa” -näyttelyssä. Hän tutustui näyttelyyn ennen tapaamistaan Viron pääministerin ja presidentin kanssa.

Yle julkisti aiemmin tänään tuoreen mielipidemittauksensa. Sen mukaan SDP:n kannatus on noussut 1,7 prosenttiyksikköä 14,9 prosenttiin. Se on kolmanneksi suosituin puolue.

Kärjessä ovat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus. Hallituspuolueista vihreiden kannatus notkahti ja keskustan nousi.

”Suomella on tiiviit ja hyvät suhteet Viron kanssa.”

Sanna Marin sanoi odottavansa Tallinnan-vierailulta hyviä keskusteluita ja hyvää yhteistyötä sekä pääministeri Jüri Rataksen että presidentti Kersti Kaljulaidin kanssa. Marinin mukaan Suomella on tiiviit ja hyvät suhteet Viron kanssa. Hän uskoo, että näin on myös jatkossa.

Virossa osa konservatiivisista ryhmistä on sanonut, että Suomen uuden hallituksen myötä suhteet Suomeen ovat viilentyneet. Marin ei ottanut kantaa asiaan, sillä hänen mukaansa kyse on enemmänkin Viron sisäpoliittisesta keskustelusta.

Vierailun agendalla on liuta asioita, mutta tärkeintä on pääministerien tutustuminen toisiinsa.

Vierailulla keskustellaan ainakin Viron ja Suomen kahdenvälisistä suhteista. Marinin esikunnasta kerrotaan STT:lle, että keskusteluissa korostunevat energiakysymykset, digitalisaatio ja turismi.

Suomen kannalta vierailu on erityisen kiinnostava, sillä Suomi ei ole enää EU:n puheenjohtajamaa. Suomi on ollut aiemmin puheenjohtajavaltiona Virossa edistämässä rahoituskehysneuvotteluita, mutta nyt Viron kanssa keskustellaan kansallinen hattu päässä. Suomi ei ole puheenjohtajuutensa takia muodostanut kaikkiin EU-kysymyksiin vielä kansallisia kantoja.

– Olemme kiinnostuneita kuulemaan Viron näkemyksiä ja arvioita. Kannanmuodostuksemme kannalta on tärkeää keskustella meidän läheisimpien EU-kumppaneiden kanssa, esikunnasta kerrotaan.

EU-asioista keskusteluun noussee monivuotinen rahoituskehys, EU:n laajentuminen sekä tietenkin brexit. Myös ilmastopolitiikka ja Itämeren alueen turvallisuus nousevat todennäköisesti esille.

Viro on YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen kaudella 2020–2021, joten Viron näkemykset kansainväliseen vakauteen ja rauhaan liittyen ovat Suomelle erityisen tärkeitä ja ne vaikuttavat myös Suomeen.

– Olemme Viron kanssa hyvin samanmielisiä. On hyvin kiinnostavaa kuulla Viron näkemyksiä rauhasta ja vakaudesta kuten Lähi-idän tilanteesta, esikunnasta sanotaan.

Tallinnassa vierailun päätteeksi pääministeri Marin tekee kohteliaisuuskäynnin presidentti Kersti Kaljulaidin luokse. Kyseessä on pääasiassa Marinin esittelykäynti, mutta myös Kaljulaidin kanssa keskusteluissa nousevat todennäköisesti esille kansainväliset ja kahdenväliset suhteet.

”Myyjätyttöskommentit on loppuun käsitelty.”

Viron ja Suomen välit ovat nousseet Marinin lyhyen pääministerikauden aikana näyttävästi tapetille myös kansainvälisesti, kun Viron sisäministeri Mart Helme kutsui radiohaastattelussa Marinia myyjätyttöseksi ja kyseenalaisti muutenkin Suomen hallituksen pätevyyttä.

Pian Helmen lausuntojen jälkeen Viron presidentti Kaljulaid pyysi anteeksi presidentti Sauli Niinistöltä lausuntoja Marinista. Lisäksi Kaljulaid antoi Postimees-lehdelle haastattelun, jossa kertoi tiedustelleensa pääministeri Ratakselta, voisiko sisäministerin vaihtaa. Kaljulaidin mukaan hallitus on uhka maan perustuslailliselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Helme pyysi hieman ennen Kaljulaidin ulostuloa myös itse anteeksi Marinilta. Helmen mukaan hänen lausuntonsa Marinista on tulkittu väärin ja hän halusi todellisuudessa antaa ”tunnustusta” Marinille.

Sisäministeri ei mennyt vaihtoon, mutta hänen luottamuksestaan äänestettiin. Marinin esikunnasta sanotaan, että asia on heidän osaltaan loppuun käsitelty.

STT–Viivi Salminen

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE