Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Marin ja Merkel kehuivat maiden hyviä suhteita – budjettineuvotteluista odotetaan vaikeita: “Kerroin liittokanslerille, että…”

EU:n ilmastopolitiikka ja alkavat neuvottelut tulevasta rahoituskehyksestä nousivat keskeisesti esille, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili Berliinissä ja keskusteli Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Marin ja Merkel totesivat, että Suomen ja Saksan suhde on läheinen.

Demokraatti

Demokraatti

– Saksa on Suomelle tärkein kauppakumppani ja pidämme molemmat arvossa Euroopan unionissa tehtävää yhteistyötä ja unionin vahvistamista, Marin korosti lehdistötilaisuudessa.

Kaksikko keskusteli pitkään EU:n tulevasta rahoituskehyksestä eli unionin pitkän aikavälin budjetista vuosille 2021–2027.

EU-maiden johtajat kokoontuvat huomenna Brysseliin ylimääräiseen Eurooppa-neuvoston kokoukseen, jossa aloitetaan neuvottelut Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ehdotuksen pohjalta.

Esitys poikkeaa Suomen EU:n puheenjohtajamaana laatimasta kompromissiesityksestä.

Merkel ennakoi neuvotteluista kovia ja vaikeita. Hänen mukaansa moni Saksan huolenaihe on vielä vailla tyydyttävää vastausta.

Marin arvioi, että on hyvä tunnustaa se tosiasia, että jäsenmaiden kannat ovat vielä melko kaukana toisistaan.

Lisää aiheesta

“Suomi pitää tärkeänä, että maatalouden kehittämiseen osoitetaan riittävät resurssit.”

– Kerroin liittokanslerille, että Suomi tavoittelee rahoituskehyksen maltillista kokonaistasoa ja pitää tärkeänä, että maaseudun kehittämiseen osoitetaan riittävät resurssit. Maatalouden kehittämisrahoituksella voidaan tukea alan siirtymää ilmastollisesti kestäväksi, Marin totesi lehdistötilaisuudessa.

Suomi haluaa Marinin mukaan, että rahoituskehys tukee jäsenvaltioita EU:n kunnianhimoisen ilmastopolitiikan saavuttamiseksi sekä oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisessa.

EU:n ilmastopolitiikka ja eurooppalaisen vihreän kasvun ohjelma Green Deal oli toinen keskeinen aihe päivän keskusteluissa. Unioni on sitoutunut ilmastoneutraliteetin saavuttamiseen vuoteen 2050 mennessä.

– Ilmastopolitiikka ja digitalisaatio ovat EU:n kilpailukyvyn vahvistamisen ja teollisuuden uudistumisen avainkysymyksiä. Meidän on päätettävä vuoden 2030 päästövähennystavoitteiden kiristämisestä 55 prosenttiin ja vauhditettava investointeja osaamiseen ja tutkimukseen, Marin korosti.

Marin ja Merkel keskustelivat myös heinäkuussa alkavasta Saksan EU-puheenjohtajakaudesta. Heidän mukaansa Suomen ja Saksan läheinen suhde näkyy myös yhteistyönä tässä. Mailla on samoja tavoitteita kuten EU:n kansainvälisen roolin vahvistaminen ja ilmastopolitiikka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE