Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Marin Nord Stream -sabotaasista: ”Voi liittyä laajempaan toimintaan pelon luomiseksi Eurooppaan”

LEHTIKUVA / ANTTI YRJÖNEN

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Nord Stream -kaasuputkiin liittyvät tapahtumat on tutkittava tarkkaan ja vuotojen syyt selvitettävä perinpohjaisesti.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hallitus käsitteli tänään iltakoulussaan ajankohtaista ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta, yksi keskustelun aiheista oli Nord Stream -kaasuputkien räjähdykset Itämerellä.

Marin kertoi iltakoulun jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa olleensa tänään yhteydessä kollegoihinsa, Magdalena Anderssoniin Ruotsissa ja Mette Frederikseniin Tanskassa.

”Kerroin kollegoille, että Suomi on valmis tarjoamaan kaiken avun ja tuen mitä tarvitaan tilanteen selvittämiseksi.”

Marinin mukaan Itämeren maiden viranomaiset tekevät nyt tiivistä yhteistyötä tilanteen selvittämiseksi ja asia on esillä myös sotilasliitto Naton ja EU:n piirissä.

”Tapahtumat on tutkittava tarkkaan ja vuotojen syyt selvitettävä perinpohjaisesti. Vuodot ovat vakava uutinen, tilanne erittäin huolestuttava.

Marin totesi, että Nord Stream -kaasuputkien räjähdykset ovat kaiken saatavilla olevan tiedon perusteella olleet tarkoituksellisia.

”Putkien tahallinen vahingoittaminen, sabotaasi, voi liittyä laajempaan toimintaan Itämeren alueen vakauden horjuttamiseksi ja pelon luomiseksi Eurooppaan. Meidän ei tule olla sinisilmäisiä, eikä meidän tule antaa pelolle sijaa.”

Pääministerillä oli viesti kaikille kaikille suomalaisille, jotka seuraavat huolestuneina uutisia.

”Suomen viranomaiset ja halltitus seuraavat tilannetta erittäin tarkasti. Seuraamme jatkuvasti tilannetta myös Suomen talousalueella ja aluevesillä.”

TAPAHTUNUTTA ON on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi. Sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina voimakkaita räjähdyksiä kaasuvuotojen alueella.

-  Tiedossa on ollut, että kriittisen infrastruktuuriin kohdistuva sabotaasi on realistinen uhka. Nyt sellaista näyttää tapahtuneen ja vieläpä varsin merkittävään kohteeseen, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi.

Hän sanoi, että viranomaiset arvioivat jatkuvasti, onko kotimaisia kohteita kohtaan olemassa uhkaa ja mittaavat mahdolliset suojaamistoimet sen mukaan.

Kaikkonen peräänkuulutti sitä, ettei Ukrainan tilannetta pidä unohtaa tapahtumien keskellä.

-  Räjähdykset sattuivat samaan aikaan Ukrainan itäisten ja eteläisten niin sanottujen kansanäänestysten kanssa. Näyttää siltä, että näitä alueita pyritään kansainvälisen oikeuden vastaisesti liittämään osaksi Venäjää. Tämä muodostaa nähdäkseni uutta eskalaatioriskiä Ukrainaan.

Puolustusministeri kertoi infossa myös, että yhdeksäs apupaketti Suomesta Ukrainaan on valmisteilla. Hänen arvionsa mukaan päätös asiasta voitaisiin tehdä lokakuun alkupuolella.

-  Vaikka kaasuputkella räjähti, Ukrainan tilannetta ei pidä unohtaa hetkeksikään.

HALLITUKSELLE esiteltiin tänään Rajavartiolaitoksen selvitys raja-aidan rakentamisesta itärajalle. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan hallituksella on nyt valmius arvioida pilottihankkeen aloittamista.

Rajavartiolaitos sanoi tällä viikolla, että 10-20 prosenttia itärajasta olisi syytä aidata.

Mikkonen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että aidan rakentaminen ei olisi nopea toimi, vaan kestäisi kolmesta neljään vuotta. Se myös maksaisi satoja miljoonia euroja.

Hallituksen periaatepäätös venäläisten turistiviisumien rajoittamisesta on tulossa valtioneuvoston käsittelyyn huomenna, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Päätöksen valmistelu on Haaviston mukaan pitkällä.

Virkakunta on valmistellut viime viikosta asti keinoja, joilla venäläisturismia rajoitettaisiin nykyistä jyrkemmin.

Mikkonen sanoi, että jos turistiviisumien lopettaminen kasvattaisi turvapaikkahakemusten määrää itärajalla, niiden käsittelyyn osoitettaisiin lisää resursseja.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE