Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Marin: Oikeudellinen arvio hälventänyt huolia EU:n elpymispaketista

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan huolet EU:n koronaelpymispaketin perussopimusten mukaisuudesta ovat hälventyneet EU:n neuvoston oikeudellisen arvion myötä.

Näin neuvotteluissa on hänen mukaansa tältä osin mahdollista edetä.

– Totta kai on selvää, että tämä on iso kokonaisuus. Suomen hallituksen linjana on ollut, että tällaisenaan pakettia emme voi hyväksyä. Me haluamme siihen muutoksia, niin lainojen ja avustusten suhteeseen, paketin kokoon kuin ehdollisuuksiin ja kriteereihin liittyen, Marin sanoi Helsingissä.

Suomi on ajanut omia kantojaan elpymispaketista eri EU-maiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Marin kertoo olleensa yhteyksissä useiden EU-maiden johtajien kanssa.

– Haemme kumppanuuksia eri asioissa, ja olemme myös näitä kumppanuuksia eri maiden kanssa löytäneet.

Euroopan unionin neuvoston oikeudellinen palvelu arvioi kesäkuun lopussa selvityksessään, että perussopimukset mahdollistavat komission ehdottaman elpymisvälineen kaltaisen mekanismin perustamisen. Muun muassa Suomi oli pyytänyt asiasta selvitystä.

Sopua yritetään ensi viikolla

Koronaviruspandemian aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseen tarkoitettu elpymispaketti on kooltaan 750 miljardia euroa. Komissio on ehdottanut, että siitä jaettaisiin jäsenmaille lainoina 250 miljardia euroa ja avustuksina 500 miljardia euroa.

Poikkeuksellista ehdotuksessa on se, että mittava elpymisväline rahoitettaisiin yhteisellä lainalla.

EU-maiden johtajat kokoontuvat ensi viikolla huippukokoukseen, jossa on tarkoitus yrittää saavuttaa sopua elpymispaketista sekä EU:n monivuotisesta budjetista, jonka kokonaistasoksi on ehdotettu 1 100 miljardia euroa.

Tänään illalla kolmen EU-instituution puheenjohtajat tapaavat Brysselissä EU-puheenjohtajamaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Tapaamisessa on tarkoitus käydä läpi rahaneuvottelujen tilannetta.

Huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on valmistellut viime viikkoina kompromissiehdotusta, jonka pohjalta jäsenmaat voisivat yrittää löytää yhteisymmärryksen. Michelin odotetaan lähettävän ehdotuksensa jäsenmaille lähipäivinä.

Pikaisen ratkaisun saavuttamiselle on asetettu paineita. Muun muassa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Saksan liittokansleri Merkel ovat julkisuudessa painottaneet, että rahasopu olisi hyvä saavuttaa ennen elokuuta ja kesälomakautta.

Rahapäätösten tekemiseen vaaditaan jäsenmaiden yksimielisyyttä.
STT–Anniina Luotonen, Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE