Nyheter

Marin om händelserna i Washington: ”Vi accepterar inte att den demokratiska processen angrips”

Jukka-Pekka Flander
Statsminister Marin ser fram emot samarbetet med USA:s tillträdande president Joe Biden.

Statsminister Sanna Marin betonade i sitt pressmeddelande dagen efter händelserna i Washington DC vikten av samarbete med den tillträdande presidenten Joe Biden.

ABL

 

 

–Det våldsamma intrånget i kongressen och försöket att hindra stadfästandet av valreslutatet är allvarliga handlingar som bör fördömas, konstaterade statsministern.

 

Hon betonade den gemensamma värdegrunden som delas mellan Europa och USA.

 

– Vi accepterar inte att den demokratiska processen angrips eller att resultatet av fria val ifrågasätts.

 

Enligt statsministern bevisade kongressen genom att stadfästa valresultatet att demokratin fungerar också under exceptionella förhållanden. Hon betonade viljan till samarbete med den tillträdande administrationen.

 

– President Joe Biden och hans regering tillträder den 20 januari. Vi vill bygga upp ett nära samarbete med den nya förvaltningen. President Biden och vice president Kamala Harris har ett stort och svårt jobb framför sig, inte minst med att stärka sammanhållningen inom landet.

 

Att de transatlantiska relationerna inte har varit som de brukat under Donald Trumps tid i Vita huset, kommer klart fram ur Marins konstaterande, speciellt med tanke på relationerna mellan USA och EU:

 

– Finlands förbindelser till Förenta staterna har alltid varit goda, intensiva och omfattande. Vi har höga förväntningar gällande samarbetet, såväl det bilaterala som inom Europeiska unionen, på flera områden där det inte varit alldeles lätt under de senaste åren. Ett exempel är arbetet mot klimatförändringen.

 

Marin hoppas på att samarbetet med Biden kunde vara till hjälp både med tanke på klimatförändringen och coronakrisen:

 

– De multilaterala institutionerna behöver Förenta staternas ledarskap och engagemang. Vi behöver ett starkt samarbete mot klimatförändringen och för de mänskliga rättigheterna, demokratin och jämlikheten. Även den pågående globala pandemin visar hur viktigt det multilaterala samarbetet är och hur sårbara vi är utan fungerande samarbete.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE