Nyheter

Marin på FN-möte om hållbar utveckling: ”Nationella, ensidiga åtgärder löser inte denna kris”

Foto: Laura Kotila/Statsrådets kansli
Statsminister Sanna Marin (SDP) talar på FN:s virtuella möte om hållbar utveckling.

Statsminister Sanna Marin deltog igår vid FN:s högnivåmöte för uppföljning av hållbar utveckling, där hon tillsammans med FN:s generalsekreterare António Guterres höll mötets öppningsanföranden. I sitt tal betonade hon vikten av multilateralt samarbete och en inkluderande omställning.

ABL

 

Årets möte cirkulerade främst kring möjliga lösningar på de utmaningar som coronakrisen medfört för den hållbara utvecklingen. Det har nu gått fem år sedan FN:s medlemsländer enades om gemensamma mål för att få till stånd en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar utveckling i världen före 2030 – ett ambitiöst mål som riskerar påverkas hårt av coronakrisen.

 

I sitt öppningsanförande betonade Marin ändå att Finland förbinder sig till de så kallade Agenda 2030-målen även under krisen. Hon påminde om att Finland, tillsammans med de övriga nordiska länderna, redan nu toppar internationella jämförelser i fråga om hållbar utveckling. Enligt Marin ligger nyckeln till Finlands styrka i den nordiska välfärdsmodellen, men också i förmågan att engagera hela samhället i omställningen; olika samhällsaktörer hörs på bred front och utöver miljön beaktas även ekonomiska och sociala aspekter. Senare under mötet presenterade Marin även Finlands nationella översyn av genomförandet av Agenda 2030, som väckt uppmärksamhet även internationellt.

 

 

Under öppningsanförandet passade Marin på att efterlysa ledarskap och mod att fatta hållbara och långtgående beslut i den globalt svåra situationen.

 

– Den här generationens ledare kommer att bedömas utifrån de beslut som fattats i år. Våra barns framtid får inte präglas av den allt snabbare klimatförändringen, den ökande globala ojämlikheten och det aldrig tidigare skådade mänskliga lidandet. Vi måste målmedvetet göra val som vi kan försvara på basis av den bästa tillgängliga informationen.

 

Statsminister Marin betonade vikten av multilateralt internationellt samarbete och försvarade FN:s roll i återhämtningen efter coronakrisen. Hon offentliggjorde också Finlands beslut att finansiera FN:s covid-19-återuppbyggnadsfond.

 

– Den multilaterala regelbaserade ordningen har utmanats och till och med ifrågasatts. Ingen har ändå kunnat föreslå ett bättre alternativ till de multilaterala institutionerna och FN-systemet. Nationella, ensidiga åtgärder löser inte denna kris.

 

Hela Marins anförande hittar du här (på engelska). 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE