Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Marin painotti Pääministerin haastattelutunnilla kansainvälisiä ihmisoikeuksia mutta muistutti, että poikkeustilanteissa rajat on turvattava

Pääministeri Sanna Marin Radio Suomen pääministerin haastattelutuntilla Kesärannassa tänään.

Pääministeri Sanna Marinilta (sd.) tentattiin Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla kantoja niin Kreikan kuin Suomenkin rajapolitiikkaan, sikäli jos kohtaisimme joskus samanalaisen tilanteen kuin Kreikka.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kreikka on nyt keskeyttänyt turvapaikkahakemusten käsittelyn kuukaudeksi.

Sanna Marin muistutti, että Suomessakin on tällä hetkellä lainsäädännössä mahdollisuus siihen, että rajanylityspaikkoja voitaisiin sulkea väliaikaisesti.

Suomi on Marinin mukaan varautunut siihen, jos meitä kohtaan tehtäisiin vastaavanlaista toimintaa kuin Kreikkaa kohtaan nyt.

Marinin mukaan olisi hyvä keskustella kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa ja jakaa tietoa, miten Suomi on tällaisiin tilanteisiin varautunut.

Kokoomuksen mukaan Suomeen on luotava valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.

Marin ei ollut perehtynyt kokoomuksen ehdotukseen, mutta painotti useaan otteeseen keskustelua kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Marin tasapainotteli lähetyksessä sen välillä, että hän toisaalta ymmärtää Kreikan toimintaa ja sitä, että se on nyt rajoittanut turvapaikanhakemusten käsittelyä väliaikaisesti. Toisaalta Marin pitää kiinni siitä, että kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia on noudatettava. Viime kädessä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päättäisi, onko esimerkiksi Kreikka toiminut oikein.

– Ei ole Suomen tehtävä arvioida, toimiiko Kreikka oikein.

Marin sanoi ymmärtävänsä Kreikkaa, sillä tällä hetkellä Kreikan rajalla ei näytä olevan tavanomaista pakolaisuutta. Hänen mukaansa sellainen toiminta ei ole missään nimessä hyväksyttävää, että toinen valtio pakottaa ihmisiä tulemaan rajalle tai hakemaan turvapaikka. On viitteitä painostamisesta Kreikkaa ja EU:ta kohtaan, jopa että ihmisiä on painostettu hakemaan turvapaikkaa.

Marin puhui tässä yhteydessä muun muassa valtion painostamisesta ja hybridivaikuttamisesta. Marinin mukaan on aivan selvää, että mikäli Suomi kohtaisi vastaavaa, joutuisimme reagoimaan siihen rajoilla. Hänen mukaansa ulkorajat pitää turvata. Eli jos Suomen rajalle tuotaisiin tarkoitushakuisesti ihmisiä ja Suomea pyrittäisiin painostaan, se olisi hyvin erilainen tilanne ja Suomi todennäköisesti joutuisi siihen reagoimaan.

Toisaalta Marin painotti, että kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti ihmisillä on oikeus hakea turvapaikkaa. Marin muistutti, että Suomi on allekirjoittanut kansainväliset sopimukset, niitä kunnioitetaan ja noudatetaan. Turvapaikkahakemukset käsitellään ja hyväksytään, jos on aihetta. Jos ei turvapaikkaa saa, ihminen palautetaan.

Suomessa on herätelty myös keskustelua kansainvälisistä ihmisoikeuksista ja jopa pohdintaa niistä irtautumisesta.

Marin lähtee siitä, että kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista pidetään kiinni.

Jos sen sijaan haluttaisiin käydä keskustelua sopimuksista irtautumiseksi, se olisi Marinin mukaan aivan erilainen tilanne kuin akuutti tilanne Kreikan rajalla on nyt. Marin sanoi, että hänen nähdäkseen Kreikka ei halua irtautua kansainvälisistä sopimuksista. Tällä hetkellä maa vain  rajoittaa kuukaudeksi turvapaikanhakua.

Marinin mukaan sellaista keskustelua ei hänen nähdäkseen ole tällä hetkellä tarpeen laajemmin käydä, irrottautuisiko Suomi kansainvälisistä sopimuksista. Se olisi erilainen ja erittäin vakava keskustelu.

Marin toivoo, että EU onnistuisi luomaan yhteistä turvapaikkapolitiikkaa. Hänen mukaansa ei voi olla niin, että vain osa kantaa vastuuta ja osa on vapaamatkustajia.

Suomi on lähettänyt rajavalvojia Kreikan ja Turkin rajalle. Marin painotti, että suomalaiset viranomaiset toimivat Suomen lainsäädännön, Frontexin toimintaohjeiden ja kansainvälisen lainsäädännön mukaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE