Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Marinilta ja hallitukselta toiveikkaita näkymiä suomalaisille kesästä, mökkijuhannus ja terassit mainittu – tilanne on kuitenkin yhä vakava

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen korona-exit-strategiasta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi juuri tiedotustilaisuudessa, että valtioneuvosto kutsuu yhteiskunnan eri toimijat keskustelemaan Suomen avaamisesta kesää kohti.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Viikon mittainen kommenttikierros alkaa tänään.

– Jokaisella on mahdollisuus ottaa kantaa luonnokseen ja kommentteja käytetään suunnitelman viimeistelyssä.

Marin kertoi myös, että ensi viikolla asiasta järjestetään erilliset keskustelutilaisuudet työmarkkinajärjestöille ja kuntatoimijoille.

Marinin mukaan suunnitelman tarkoituksena on tarjota hallitukselle, viranomaisille ja alueiden päättäjille työkalu rajoitusten hallittuun ja vaiheittaiseen purkuun.

– Tavoitteena on luoda näkymä tulevista kuukausista kansalaisille, yrityksille ja muille yhteiskunnan toimijoille.

Marin painotti, että tilanne on kuitenkin yhä vakava ja rajoituksia ei voi purkaa huolettomasti tai ennenaikaisesti.

Lisää aiheesta

– On jokaisesta meistä kiinni, millaiseksi kesä muodostuu. Jos pidämme epidemiatilanteen nyt hallinnassa, rajoituksia voidaan purkaa kevään edetessä ja kesään tultaessa.

– Epidemian hallinta yhdessä rokotusten edistymisen ja mahdollisen kausivaihtelun kanssa voivat tarkoittaa kesää, joka on jo huomattavasti normaalimpi kuin tämä hetki.

– Tavoitteemme on, että kun koulutyö kesäkuussa päättyy, lapset pääsevät kesäleirille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella. Ravintolassa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, terassilla istua, ulkoilmassa voi harrastaa ja ystäviä tavata huolettomasti, Marin sanoi.

“Heinä–elokuussa työikäinen väestö on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.”

Pääministeri Marin lisäsi, että rajoituksia puretaan epidemiologisen tilanteen sallimissa rajoissa. Suunnitelmia päivitetään, kun tietoa tilanteesta kertyy. Jos siis tilanne paranee, rajoituksia voidaan purkaa aiemmin. Jos tilanne menee huonompaan suuntaan, rajoituksia voidaan myös palauttaa.

– Keskeinen periaate suunnitelman taustalla on, että viranomaisten asettamia rajoituksia tulisi purkaa käänteisessä järjestyksessä niiden asettamiseen nähden. Huomioon otettaisiin kuitenkin myös kertyneet tiedot eri rajoitustoimien vaikuttavuudesta. Lisäksi huomioitaisiin lapset ja nuoret ensin -periaate sekä myös muut heikoimmassa asemassa olevat ryhmät.

Suunnitelma lähtee siitä, että poikkeusolot ja valmiuslain toimivaltuuksien soveltaminen päättyisivät huhtikuussa. Ravintolat voisivat aueta tiukoin asiakaspaikka-, anniskelu- ja aukiolorajoituksin. Lähiopetukseen voitaisiin siirtyä perusopetuksessa ja toisella asteella terveysturvallisuudesta huolehtien.

Toukokuussa palattaisiin alueellisiin toimiin ja mahdollistettaisiin lasten ja nuorten ryhmäharrastukset ulkona sekä tilojen kuten museoiden ja kirjastojen avaaminen. Lisäksi työmatkaliikenne sallittaisiin EU-alueella, mikäli eri maiden epidemiatilanne sen mahdollistaa. Rajojen terveysturvallisuudesta on Marinin mukaan huolehdittava vielä pitkään.

– Rokotetodistus tulee osaksi matkustamista. Suomi tukee ja edistää EU:n yhteisen rokotetodistuksen kehittämistä.

Kesäkuussa mahdollisiksi voivat Marinin mukaan tulla kokoontumisrajoitusten sekä ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoitusten lieventäminen, aikuisten ulkona tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan avaaminen sekä yleisötilaisuudet osallistujarajoituksin. Lisäksi sisärajavalvonta voisi päättyä.

Heinä–elokuussa voidaan ehkä lieventää tai jopa poistaa kokoontumisrajoituksia ja yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia. Tällöin avattaisiin mahdollisesti myös kolmansien maiden työmatkaliikennettä.

– Arvioimme on, että heinä–elokuussa työikäinen väestö on saanut ensimmäisen rokoteannoksen sekä ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat jo toisen rokoteannoksen.

Marin korosti, että suunnitelmassa on epävarmuuksia. Kyse on näkymästä, miten ja millä reunaehdoilla voidaan kulkea kohti normaalia.

“Tavoitteena hallittu terveysturvallinen tapa siirtyä kesään.”

Valtiosihteeri Henrik Haapajärven mukaan suunnitelman tarkoitus on luoda ennakoitavuutta yhteiskuntaan ja antaa myös toivoa siitä, että rokotekattavuuden kasvaessa voidaan toivoa parempia ja normaalimpia aikoja.

Haapajärvi totesi, että monissa maissa on jo julkaistu rajoitustoimien purkusuunnitelmia. Osassa purkaminen on perustunut päivämääriin tai tauti-ilmaantuvuuden mittaristoihin.

Usea maa on myös joutunut peruuttamaan annetuista lupauksista.

– Ja näin purkusuunnitelmat ovat vähentäneet yhteiskunnallista ennakoitavuutta.

– Suomen rajoitustoimien purkusuunnitelman lähtökohtana on ollut epidemiologisten realiteettien huomioiminen ja tavoitteena hallittu terveysturvallinen tapa siirtyä kesään, jolloin ihmisten kontaktit voivat turvallisesti lisääntyä.

Purkusuunnitelma perustuu Haapajärven mukaan sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin ajatteluun ja sillä on Haapajärven mukaan vahva epidemiologinen pohja.

Hallituksen muistio ei ole sitova hallituksen ja viranomaisten päätöksentekolle, vaan kyseessä on Haapajärven mukaan enemmänkin ohjaava tavoiteasiakirja.

Haapajärvi sanoi, että purkusuunnitelma on keskittynyt ennen kaikkea rajoitustoimenpiteiden purkuun.

– Se ei sisällä elinkeinopoliittista jälleenrakentamissuunnitelmaa, vaan sen aika on myöhemmin.

Tämän suunnitelman puutteesta julkisuudessa on pitänyt ääntä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Haapajärvi sanoi, että niitä toimenpiteitä kuitenkin on jo melko paljon, joista päätetään tulevassa kehysriihessä.

– Meillä on tehty useita tukitoimia jo vuosi sitten keväästä lähtien. Niitä jatketaan. Meillä ovat tulossa kehysriihen ja 2022 talousarvion päätökset sekä Suomen kestävän kasvun ohjelma, joka saadaan myös valmiiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE