Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Marinilta suorat sanat kokoomukselle ja PS:lle: ”Yhdessä ne toteuttaisivat kovimmat leikkaukset koko historiamme aikana”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin mukaan kokoomus ja perussuomalaiset yhdessä muodostaisivat hallituksen, joka toteuttaisi kovimmat leikkaukset suomalaiseen hyvinvointivaltioon koko historiamme aikana.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hän arvioi, että vaaleja käydään nyt erittäin tasaisissa ja tiukoissa asetelmissa.

– Kokoomus vaatii SDP:tä nöyrtymään jääkylmän leikkauspolitiikkansa edessä ennen kuin yhtäkään ääntä on annettu, Marin totesi puhuessaan SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina Helsingissä.

– Perussuomalaiset haluavat rajat kiinni, unohtaa ilmastonmuutoksen ja sulkea Suomen ulos kansainvälisestä yhteisöstä juuri silloin, kun sitä kaikkein eniten tarvitaan.

Hän painotti, että SDP tarjoaa tälle kylmien arvojen politiikalle selkeän vaihtoehdon: Kasvun, hyvinvoinnin ja turvallisuuden tulevaisuuden, jossa jokaisesta pidetään huolta.

MARIN huomautti, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhuu tehokkuusohjelmasta, asumistuen uudistamisesta, työllisyysreformeista ja indeksijarruista.

– Tosiasiallisesti näiden sanojen taakse kätkeytyy kaksi kertaa se määrä leikkauksia, kuin mitä Sipilän hallitus toteutti.

Hänen mukaansa niin kutsutulla ”tehostamisella” kokoomus ajaa yhteensä kahden miljardin leikkaamiseen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä julkisesta hallinnosta.

– Tällaisia summia ei voida näiltä aloilta ottaa leikkaamatta kovalla kädellä myös henkilöstöstä. Se tarkoittaa tuhansia hoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja pelastusalan ammattilaisten irtisanomisia.

Marin muistutti, että jopa valtiovarainministeriö pitää näitä esityksiä mahdottomina toteuttaa ilman hyvinvointialueiden lakisääteisistä tehtävistä ja velvoitteista luopumista. Näitä tehtäviä ovat esimerkiksi vasta säädetty hoitajamitoitus, lastensuojelun palvelut, vammaispalvelut, pelastustoimi, koulukuraattorit, vanhusten hoiva sekä tietenkin terveyskeskusten palvelut.

– Valitettavasti kokoomuksen uudissanojen luettelo ei pääty tähän. ”Asumistuen uudistamisella” kokoomus tarkoittaa 30 prosentin leikkausta asumisen tukeen. Keskimäärin tämä tarkoittaa asumistuen saajalle yli sadan euron menetystä kuukaudessa.

”TYÖLLISYYSREMONTTI” puolestaan on Marinin mukaan piilotettu kolmanneksen leikkaus ansioturvaan.

– Niin kutsuttu ”indeksijarru” on yhtä lailla kiertoilmaus sosiaaliturvan leikkaamiselle miljardilla. Esitys tarkoittaa noin kymmenen prosentin leikkausta kaiken muun sosiaaliturvan kuin eläkkeiden reaalitasoon. Kymmenesosan leikkaus esimerkiksi tyypillisestä vanhempainpäivärahasta tarkoittaa 130 euron menetystä kuukaudessa. Toimeentulotuen perusosasta kymmenen prosentin leikkauksella lähtee 55 euroa ja opintotuesta 28 euroa.

Marin arvioi, että näitä leikkauksia erityisesti lapsiperheiden ja pieni- sekä keskituloisten toimeentuloon ei esitetä vain valtionvelan lyhentämiseksi.

– Kokoomus haluaa leikata, jotta se voisi rahoittaa rikkaimpiin tuloluokkiin painottuvat veronalennuksensa.

MARIN KÄVI läpi myös perussuomalaisten agendaa.

– Kannatusmittauksissa voimakkaassa nousussa oleva perussuomalaiset esittää ilmastotoimista peruuttamista, ajaa maahanmuuton lopettamista ja tavoittelee eroa Euroopan unionista. Näitä tavoitteita tarjotaan vastaukseksi lähes kaikkiin haasteisiimme, mutta ne eivät tietenkään toimi.

Hän painotti, että toisin kuin perussuomalaiset väittävät, hiilineutraalisuustavoitteen lykkääminen, päästökaupan keskeyttäminen, turpeen polton tukeminen sekä tuuli- ja aurinkovoiman rakentamisen vaikeuttaminen eivät luo kasvua tai työpaikkoja.

– Sen sijaan ne olisivat myrkkyä paitsi ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseen tähtäävälle työlle, myös kaikille niille suomalaisille ja eurooppalaisille vihreän siirtymän investoinneille joita on jo tehty.

MARININ mukaan toisin kuin Riikka Purra antaa ymmärtää, myöskään maahanmuuton kiristäminen ei ratkaise esimerkiksi alueellisesti eriytyneiden koulujen ongelmia.

– Suomen tulee olla moniarvoinen yhteiskunta, johon halutaan tulla tekemään työtä, halutaan tulla opiskelemaan ja rakentamaan meidän kaikkien yhteistä hyvinvointia.

– Suomen haasteet eivät myöskään palaudu rooliimme osana EU:ta. Tehokkaalle monenväliselle järjestelmälle ja YK:lle sen keskiössä on suurempi tilaus kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Euroopan unionin merkitys turvallisuusyhteisönä ja maamme tärkeimpänä viitekehyksenä korostuu myös Nato-jäsenyyden myötä.

Marin totesi, että kokoomuksen puheiden perusteella he ovat valmiita myymään ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen, työperäiseen maahanmuuttoon sekä rakentavaan Eurooppa-politiikkaan liittyvät tavoitteensa muodostaakseen Suomeen oikeistolaisimman hallituksen koko hyvinvointivaltiomme historiassa.

– Sen he ovat tehneet selväksi jo ennen kuin eduskuntavaaleja on edes käyty.

SDP ESITTÄÄ näissä vaaleissa selkeän kasvun, hyvinvoinnin ja turvallisuuden vaihtoehdon, Marin korosti.

– Me haluamme luoda talouskasvua, vahvistaa julkista taloutta ja kääntää velkasuhteen laskuun. Samalla hyvinvointivaltion keskeiset palvelut sekä ihmisten toimeentulon takaavat etuudet on turvattava – ja ne voidaan turvata.

Hän painotti, että kyse on arvovalinnoista: Paras keino julkisen talouden vahvistamiseen on vauhdittaa ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävää talouskasvua rakenneuudistuksilla pitäen samalla jokaisesta ihmisestä huolta.

– Meidän täytyy nostaa tuottavuutta sekä työllisyyttä ja pitää huolta nykyisestä työvoimasta sekä parantaa suomalaisten koulutustasoa samalla kun investoimme vihreään ja digitaaliseen siirtymään. Vain näin voimme turvata hyvinvointivaltion palvelut ja rakentaa turvallisuutta niin suomalaisten arjessa kuin kansainvälisellä tasolla.

SDP:N VIESTISTÄ ollaan poikkeuksellisen kiinnostuneita, Marin on huomannut kiertäessään maata.

– Ja siksi meidän täytyy yhdessä jatkaa vaihtoehdostamme kertomista ja innolla tehdä työtä aina vaalipäivään asti. Tilaisuuksiimme tulee nuoria, työikäisiä, ikäihmisiä – yrittäjiä, lapsiperheitä sekä uusia suomalaisia. Ihmisiä kaikenlaisista taustoista. He haluavat kertoa ja kysyä sekä saada toivoa. Juuri toivo, on sosialidemokraattien keskeisin viesti näissä vaaleissa.

– Me kerromme ihmisille, että me olemme sinun puolellasi. Me emme nöyrry tai luovu tavoitteistamme vain siksi, että oikeisto sitä meiltä vaatii.

Uutista päivitetty klo 14.45

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE