Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Markus Lohi potilasturvallisuuslaista: “Olen hyvin toiveikas, että meillä on huomenna yhteinen näkemys”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan tavoitteena on saada sosiaali- ja terveysvaliokunnan potilasturvallisuuslakia koskeva mietintö valmiiksi niin, että se voi tulla huomenna iltapäivällä eduskunnan täysistunnon ensimmäiseen käsittelyyn.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Näin ollen toinen käsittely, jossa ratkaistaan lakiesityksen hyväksyminen tai hylkääminen, olisi ensi viikon maanantaina.

Lohi on hyvin luottavainen, että hallitusryhmät löytävät laista sovun.

– Olemme käyneet keskusteluja sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallitusryhmien kanssa tänään. Olen hyvin toiveikas, että meillä on huomenna yhteinen näkemys, kun viimeistelemme mietinnön.

Jos lakiesitykseen tulee muutoksia, niihin haettaneen Lohen mukaan myös sosiaali- ja terveysministeriöltä tai vastaavalta ministeriltä kuittaus, jotta laki ei muuttuisi niin, että ihmisten henki olisi uhattuna työtaistelujen aikana.

– Siinä mielessä muutoksia voi tulla, mutta ne ovat senkaltaisia, että eivät tietenkään vesitä lain tarkoitusta.

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer julistivat tänään koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon. Kiellon aikana Tehyn ja SuPerin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentelypaikasta toiseen. Tehyn valtuusto päätti myös toimeenpanna erikoissairaanhoitoon kohdistuvan joukkoirtisanoutumisen. Sen yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin. SuPer päätti edistää kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista.

Lohi arvioi, että hoitajaliittojen tuoreet toimet ovat voimistaneet ajatusta siitä, että potilasturvallisuuslaki on kiireinen.

– Tämä pitää saada huomenna ensimmäiseen käsittelyyn saliin. Se, että työtaistelutoimet laajentuvat nyt koskemaan koko erikoissairaanhoitoa, vaikuttaa luonnollisesti myös siihen, millä tavalla ajatellaan hallituksen esityksen pykälän 5 sisällön välttämättömyyttä eli mitä kaikkia kohtia (potilasturvallisuus)laki voi koskea. Siellä on aika laajasti erikoissairaanhoidon toimintoja, mutta se vaikuttaa varmasti punnintaan, voidaanko sieltä mitään ottaa pois.

Pykälään 5 sisältyisivät hallituksen esityksen mukaan muun muassa tehohoito, päivystys, jota ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti, ensihoito, synnytysten hoito, pitkäaikaisten sairauksien vaatima välttämätön hoito, edellä mainittuihin välttämättömiin hoitoihin liittyvät lääketieteelliset tukipalvelut, sekä sellainen kotihoito, jota ilman asiakkaan henki vaarantuu tai terveys vaarantuu vakavasti.

Hoitajaliitot Tehy ja SuPer ilmoittivat hetki sitten, että ne ovat peruneet kolmen sairaanhoitopiirin teho-osastoille kaavailemansa lakot.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE