Internationellt

Matföretag uppmanas agera i linje med utvecklingsmålen

Foto: Busani Bafana/IPS
En ny rapport slår fast att världens livsmedelsföretag bör ställa om sina verksamheter för att kunna agera i enlighet med de globala utvecklingsmålen.

Världens livsmedelsföretag måste agera för att matproduktionen ska bli mer hållbar och rättvis. Det konstateras i en ny rapport som innehåller riktlinjer för hur privata matföretag ska kunna bedriva en verksamhet som ligger i linje med de globala utvecklingsmålen.

IPS

Arbetarbladet

 

 

Den globala livsmedelsbranschen har inte förhindrat att allt fler människor går hungriga samtidigt som en tredjedel av världens jordbruksproduktion beräknas gå förlorad och fattigdomen är utbredd bland världens bönder. Coronakrisen har dessutom avslöjat de stora bristerna inom den globala livsmedelsindustrin.

 

En ny rapport från tankesmedjan Barilla Center för mat och näring, BCFN, slår fast att världens livsmedelsföretag är aktörer inom ett stort och komplext system. Men rapportförfattarna konstaterar också att företagen har en viktig roll att spela i arbetet för att minska matslöseriet och för att skapa en mer hållbar produktion av mat, som kan bidra i kampen mot fattigdomen.

 

I rapporten uppmanas företagen att integrera de globala utvecklingsmålen i sitt arbete genom att följa ett ramverk som innehåller ett antal strategier för att förbättra hållbarhetsarbetet. Samtidigt konstateras att det kommer att krävas att företagen genomför omfattande omvärderingar av stora delar av sin verksamhet.

 

Enligt rapporten medger många livsmedelsföretag i dag omfattningen av den globala krisen inom matförsörjningen – medan insikterna är sämre hos många regeringar. Även ekonomiprofessor Jeffrey Sachs som är chef för Centret för hållbar utveckling vid Columbia-universitetet menar att matföretagen måste börja arbeta i enlighet med de globala målen och Parisavtalets målsättningar.  Han betonar att det handlar om ett arbete som måste genomsyra hela verksamheten, och inte bara uttryckas som tomma ord i företagens årsredovisningar.

 

Den nya rapporten innehåller även ett antal standarder som kan användas för att uppnå en mer hållbar matproduktion.

 

Rapportförfattarna menar samtidigt att små och medelstora företag har behov av olika stödåtgärder för att kunna ställa om sina verksamheter.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE