Politiikka

”Matkailu työllistää jo nyt yli 150 000 ihmistä” – SDP:n Skinnari haluaa Suomeen luontomatkailustrategian

Lehtikuva
Lehtikuva

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari esittää, että Suomeen laaditaan pidemmän aikavälin luontomatkailustrategia.

Hän muistuttaa, että matkailu työllistää Suomessa jo nyt yli 150 000 ihmistä ja on nopeimmin kasvava toimiala. Kyseessä on siten vahva työpaikkojen ja verotulojen mahdollistaja.

– Haluamme, että Metsähallituksen luontokohteiden korjausvelan vähentämiseksi laaditaan pitkäkestoinen vuoteen 2030 ulottuva ohjelma. Luontopalveluiden rahoitusta pitää vahvistaa, sillä nykyisellään se ei riitä kattamaan investointitarpeita kansallispuistoissa, valtion retkeilyalueilla ja historiallisesti merkittävissä kohteissa.

Metsähallituksen luontokohteiden, kuten kansallispuistojen, suosio ja kävijämäärät ovat Skinnarin mukaan kasvussa.

”Metsähallituksella on luontokohteiden hoitajana tärkeä rooli koordinoida yhteistyötä.”

– Suomen 40 kansallispuistoa luovat perustan luontokokemuksille niin koti- kuin ulkomaisille matkailijoille. Kansallisen kokonaisuuden lisäksi tarvitaan alueellisia kokonaisuuksia yli perinteisten kunta- ja maakuntarajojen. Retkeilyn ja luontomatkailun kasvun kääntöpuolena on kansallispuistojen käyntireittien kuluminen ja muut ylläpitoon liittyvät kustannukset, hän huomauttaa.

Skinnari odottaa, että matkailutoimijat tiivistävät ja selkeyttävät yhteistyötään läpi Suomen. Metsähallituksella on luontokohteiden hoitajana tärkeä rooli koordinoida yhteistyötä. Skinnarin mielestä valtionhallinnossa tulee sopia koordinointivastuu ympäristöministeriön, työ-ja elinkeinoministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön välillä.

– Esimerkiksi Kuusamossa matkailun ympärivuotinen voimakas kasvu ja kansainvälistyminen on onnistuttu tekemään kestävästi niin, että paikalliset yrittäjät, lähiruoka ja elämäntapa ovat kulkeneet kehityksessä mukana. Näin edistetään kestävän maaseutu- ja luontomatkailun harjoittamisen edellytyksiä ympäri Suomen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat