Politiikka

Mattila komission arvioista: Helsinki täyttää keskeiset Euroopan lääkeviraston kriteerit

Lehtikuva / Markku Ulander
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.
Lehtikuva / Markku Ulander
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.
Lehtikuva / Markku Ulander
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Suomi aikoo jatkaa tiivistä kampanjointiaan Euroopan lääkeviraston saamiseksi Helsinkiin, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (s.).

EU-komissio julkisti tänään arvionsa jäsenmaiden lääkevirastohakemuksista. Mattila arvioi komission tiivistelmän perusteella, että Helsinki täyttää keskeiset Euroopan lääkeviraston kriteerit ja on erinomainen sijaintipaikka sille.

Ministeriön tiedotteen mukaan Suomi on saanut myönteistä palautetta tavastaan ratkaista lääkeviraston siirrosta syntyviä haasteita Euroopan lääketurvallisuudelle.

– Vahvuutenamme monet pitävät myös sitä, että Euroopan kemikaalivirasto toimii Helsingissä. Virastojen toiminta samassa kaupungissa voisi parhaimmillaan luoda merkittäviä synergiaetuja, ministeri Mattila kommentoi tiedotteessa.

Komissiossa valmisteltu arviointi ei aseta eri maiden hakemuksia paremmuusjärjestykseen, mutta siihen on koostettu tiivistelmät siitä, miten eri maiden hakemukset täyttävät eri kriteerit viraston sijoittamiseksi jäsenmaahan.

Kriteereihin kuuluvat esimerkiksi kiinteistön välitön käyttöönottovalmius, isäntäkaupungin ja toimipisteen saavutettavuus, virkamiesten lapsille tarjottava riittävän korkeatasoinen opetus ja viraston toiminnan jatkuvuuden turvaaminen.

Komission arviointi antaa taustainformaatiota jäsenmaille, joiden Eurooppa-ministerit päättävät lääkeviraston uudesta sijainnista äänestämällä 20. marraskuuta pidettävässä yleisten asioiden neuvostossa.

Euroopan lääkevirastoa havittelee Suomen lisäksi 18 muuta jäsenmaata.

Lääkevirasto sijoitetaan pois Lontoosta, koska Britannia on eroamassa EU:sta.

Erityisasiantuntija Pasi Mustonen Suomen EU-edustustosta arvioi, että komission tekemä lääkevirastoarviointi on tekninen ja antaa tärkeää taustatietoa, kun EU-maat tekevät päätöksen Euroopan lääkeviraston sijaintipaikasta.

Mustosen mukaan viime kädessä päätös lääkevirastosta on poliittinen ja siinä otetaan hyvin laajasti eri tekijät huomioon.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat