Huvudnyheter

Maunula: Vem kan garantera tryggheten? Jo, vi socialdemokrater

Annukka Maunula.

– Jag avskyr hela ordet ”pakkoruotsi”, tvångssvenska. Att ett sådant ord ens finns till, för det är både felaktigt och vanhedrande.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

Av den åsikten är Annukka Maunula som själv har finska som modersmål, men som samtidigt är kassör i den svenskspråkiga föreningen Åbo socialdemokrater som hon representerade vid de finlandssvenska socialdemokraternas kongress i Borgå i november.

 

Hon jobbar som sakkunnig vid arbetskraftsbyrån i Åbo, men är egentligen hemma från Rovaniemi i Lappland.

 

– På andra klassen i grundskolan i Rovaniemi under 1970-talet hörde jag till dem som valde svenskan istället för engelskan som första främmande språk, berättar Annukka Maunula.

 

Det är ett beslut som hon aldrig har behövt ångra.

 

– Jag tycker att svenskan är en rikedom. Vi har ju en gemensam historia med Sverige och längs kusten har det alltid bott svensktalande finländare.

 

Hon anser att svenskan i Finland är en stor rikedom och en bro till det övriga Norden.

 

– Då jag var liten och gick i skola läste jag om finlandssvenskarnas kultur och historia. Därför är det svenska språket för mig en känslomässig sak, framhåller Maunula.

Ville göra mera i samhället

För trettio år sedan fick hon arbete vid arbetskraftsbyrån i Pargas där hon också har bott. Sedan bytte hon jobb till arbetskraftsbyrån i Åbo dit hon också flyttade.

 

Det var genom det arbete Maunula utförde som hon fick känslan att man bör göra mera i samhället för att hjälpa människor som har hinder för att kunna ta emot ett arbete.

 

– Då gällde detta förstås mest kvinnor och ensamförsörjare som var arbetslösa och som blev det därför att de till exempel inte tillräckligt snabbt kunde få en dagisplats åt barnen. Värst var situationen för ensamförsörjarfamiljer. Jag blev frustrerad av att bara se på när detta hände och tyckte att enda sättet man kan ändra på saker och ting är genom att ta del i politiken, säger Maunula.

 

Det var under tiden i Pargas som hon anslöt sig till Pargas svenska socialdemokratiska förening. Efter flytten till Åbo blev det Åbo socialdemokrater som hon tillhört sedan dess.

 

– Det var Eija och Eskil Höglund som då var mycket aktiva inom Pargasföreningen som fick mig med i det socialdemokratiska partiet, berättar Maunula.

 

Med tanke på hennes barndom i Lappland var socialdemokratin ingalunda det första politiska alternativet.

 

– Min bakgrund är nämligen helt röd-röd. När mina klasskamrater i skolan anslöt sig till scouterna och jag också ville göra det sade min pappa bestämt nej: du går till pionjärerna som var follkdemokraternas barnorganisation.

 

Men folkdemokraterna och kommunisterna blev inget alternativ för Maunula. En orsak till valet av socialdemokratin var att hon hela tiden arbetat med människor som har det svårt och problem med hälsan. Efter många år av passivt medlemskap har hon igen blivit aktiv inom Åbo socialdemokrater som har ett tjugotal medlemmar. Hon representerar sin förening som observatör i styrelsen för Åbo socialdemokratiska kommunalorganisation.

Dessutom har hon varit kandidat i kommunalvalet och i Åbo stads kulturnämnd är hon ersättare.

 

Ser följderna av förda politiken

Fast den positiva utvecklingen i Egentliga Finland fortsätter kan alla inte flytta till Nystad. Kollektivtrafiken bör fungera så att vägen dit inte hindrar möjligheten att ta emot ett arbete. I den stora helheten skulle ett ”en timmes tåg” mellan Åbo och Helsingfors utvidga arbetstillfällena för ännu fler arbetstagare, hävdar Annukka Maunula.

 

– En orsak till att jag igen blivit aktiv är att jag sett följderna av Sipiläs regeringspolitik. Det värsta som hans regering kommit med är aktiveringsmodellen för de arbetslösa. Nu ropas det på hjälp för under det senaste året har många människor sagt åt mig att det verkar som om regeringen vill att de arbetslösa ska försvinna och det helst så fort som möjligt.

 

Maunula var nöjd med partiordförande Antti Rinnes tal vid Finlands svenska socialdemokraters kongress i Borgå.

 

– Rinne talade bra svenska och det socialdemokratiska partiet har tagit itu med olika problem genom att göra upp program för hur saker och ting kan förbättras, anser Maunula.

 

Hon är orolig för att Sipiläregeringens politik ska leda till en polarisering av samhället.

 

– Hittills har vi i Finland lyckligtvis sluppit sådana oroligheter som man haft både i Sverige och i Europa. Därför måste vi hålla fast vid bastryggheten för alla medborgare och det gör man inte genom en polarisering.

 

Mot den bakgrunden vill Annukka Maunula ställa en retorisk fråga.

 

– Vem kan garantera tryggheten? Jo, det är vi socialdemokrater. Därför hoppas jag att Antti Rinne blir ny statsminister efter riksdagsvalet i april nästa år.

 

– Vi hade en medlemsomröstning inom Åbolands socialdemokratiska krets då vi valde vår svenskspråkiga riksdagskandidat. Rösterna föll precis jämnt. Lottdragningen avgjorde och vår Kyösti Kurvinen vann i det spännande valet, berättar Maunula.

Senast hon var ombud vid Finlands svenska socialdemokraters kongress var i Vasa för 25 år sedan. Nu var hon första gången ombud sedan dess.

 

– Jag upplevde att stämningen under Borgåkongressen var bra. Det var jätttetrevligt att få träffa andra svenskspråkiga socialdemokrater. Men min åsikt är att man inte bara ska umgås internt med det egna gänget utan också öka samarbetet med tvåspråkiga socialdemokrater. Trots att tröskeln för många finnar är hög att tala svenska borde språket inte vara ett problem. Genom att ha riksdagskandidater i alla valkretsar är Finlands svenska socialdemokrater samtidigt ett verkligt alternativ till Svenska folkpartiet, understryker Annukka Maunula.

 

Henrik Helenius

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE