Ulkomaat

”Me katalonialaiset olemme ansainneet oikeuden tulla kuulluiksi” – 90% äänesti itsenäisyyden puolesta

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt 90 prosenttia äänensä antaneista ihmisistä. Aluehallinnon tiedottaja Jordi Turullin mukaan 2,02 miljoonaa katalonialaista äänesti itsenäisyyden puolesta. Äänestämässä kävi Turullin mukaan kaikkiaan noin 2,26 miljoonaa ihmistä.

Lähes 8 prosenttia eli reilu 176 000 ihmistä äänesti itsenäisyyttä vastaan, hieman reilut 2 prosenttia äänesti tyhjää ja vajaa 0,9 prosenttia äänistä hylättiin. Arviolta 15 000 ääntä on myös edelleen laskematta, Guardian kertoo.

BBC:n ja Politico-verkkolehden mukaan äänestysprosentti oli noin 42 prosenttia.

Espanjan poliisi sulki eilen äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia kansanäänestyksen estämiseksi. Turullin mukaan viranomaiset ovat laskeneet, että arviolta 770 000 kansanäänestyksessä annettua ääntä on hävinnyt. Hänen mukaansa 400 äänestyspaikkana käytettyä koulua suljettiin ja useita äänestyslappuja myös suoraan varastettiin, Guardian kertoo.

EU ei voi enää katsoa toiseen suuntaan.

Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemontin mukaan Katalonia on voittanut oikeuden itsenäisyyteen kansanäänestyksen myötä. Hän lausui kommenttinsa tv-puheessa ennen äänestystulosten julkistamista.

BBC:n mukaan Puigdemont myös sanoi, että ovi yksipuoliselle itsenäisyyden julistukselle on avattu.

– Hallitukseni lähettää lähipäivinä äänestyksen tulokset Katalonian parlamentille, jotta parlamentti voi toimia kansanäänestystä koskevan lain mukaisesti.

Hän myös sanoi, että EU ei voi enää sunnuntain tapahtumien jälkeen katsoa toiseen suuntaan Katalonian suhteen.

– Me katalonialaiset olemme ansainneet oikeuden tulla kuulluiksi Euroopassa, Puidgemont sanoi Guardianin mukaan.

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan sunnuntaina järjestetty kansanäänestys on laiton.

Yli 800 katalonialaista saanut hoitoa poliisiväkivallan vuoksi.

Yli 800 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa Kataloniassa poliisiväkivallan vuoksi, kertovat alueen terveysviranomaiset Twitterissä. Hoidettavana on viimeisimmän tiedon mukaan ollut 844 ihmistä.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on kiittänyt televisiopuheessaan Espanjan poliisin toimintaa. Pääministerin mukaan poliisi on toteuttanut saamansa tehtävän mandaattinsa mukaisesti.

– Laillinen järjestys taattiin Kataloniassa, kun kansanäänestys itsenäistymisestä estettiin, Rajoy sanoi.

Poliisi sulki äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia Kataloniassa tänään järjestetyn kansanäänestyksen estämiseksi. Poliisi myös pamputti ja ampui kumiluodeilla äänestämään tulleita.

Espanjan sisäministeriö on aiemmin kertonut, että ainakin 12 poliisia loukkaantui yhteenotoissa.

Useat liitot ja yhdistykset vaativat, että Kataloniassa järjestetään tiistaina yleislakko ”vakavien oikeuksiin ja vapauteen kohdistuneiden rikkomusten takia”, AFP kertoo. Lakkoa on vaatinut AFP:n mukaan jo yli 40 liittoa ja yhdistystä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat