Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Me tiedämme, mihin osuimme” – Yhdysvallat teki ilmaiskun Syyrian raja-asemalle, vastaus Iranille

LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskun Itä-Syyriassa sijaitsevalle raja-asemalle, jota Iranin tukemat aseelliset joukot ovat käyttäneet.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriö, jonka mukaan ilmaisku tehtiin presidentti Joe Bidenin määräyksestä.

Ministeriön edustaja John Kirby kertoi tiedotteessa, että ilmaisku oli vastaus tuoreisiin Irakissa tehtyihin Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukkoihin kohdistuneisiin iskuihin.

Ilmaiskun edellä Irakissa on tehty tuoreeltaan kolme raketti-iskua. Irakin Erbilissä reilu viikko sitten tehdyssä iskussa kuoli yksi siviiliurakoitsija. Lisäksi useat yhdysvaltalaisurakoitsijat ja yksi sotilas haavoittuivat iskussa.

Kirby ei kertonut, oliko tuore isku aiheuttanut henkilövahinkoja. Syyrian sisällissotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että ilmaiskussa kuoli ainakin 17 Iraniin yhdistettyjen irakilaisten puolisotilaallisten joukkojen taistelijaa.

Tuore isku oli ensimmäinen Yhdysvaltain Iranin tukemiin joukkoihin kohdistama sotatoimi Bidenin tammikuisen virkaan astumisen jälkeen.

Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan kaikki iskussa kuolleet kuuluivat iranilaismieliseen puolisotilaalliseen Hashed al-Shaabi -järjestöön. Järjestö toimii monien pienten aseellisten ryhmien kattojärjestönä.

Ulkoministeriön edustajan Kirbyn mukaan kohdetta käytti kaksi Hashed al-Shaabin alaista ryhmää, joista toinen oli Iranin tukema shiiaryhmä Kataib Hizbollah.

Iranin ydinsopimus on ollut henkitoreissaan.

Vaikka Kataib Hizbollah ei kertonut olevansa iskun takana, Yhdysvaltain tuore puolustusministeri painottaa Yhdysvaltain olleen varma siitä, että se kohdisti iskunsa oikeaan paikkaan.

– Me tiedämme, mihin osuimme, Lloyd Austin (kuvassa) kertoi toimittajille.

Austinin mukaan Yhdysvallat on varma siitä, että iskun kohdetta käyttivät samat aseelliset shiiaryhmät, jotka tekivät aiemmat Yhdysvaltain intresseihin kohdistuneet iskut Irakissa.

Tuoreet iskut Irakissa ovat tuoneet haasteita Bidenin diplomaattisille aikeille. Bidenin hallinto on ollut halukas neuvotteluihin iranilaisten kanssa vuonna 2015 tehdystä Iranin ydinsopimuksesta. Hallinto on kuitenkin tehnyt myös selväksi, ettei se tule suvaitsemaan Iranilta ”vahingollisia toimia” alueella.

Vuoden 2015 Iranin ydinsopimus on ollut henkitoreissaan Bidenin edeltäjän Donald Trumpin vedettyä Yhdysvallat pois siitä vuonna 2018, ja Iran on jälleen alkanut rikastaa uraania yli sopimuksessa määritetyn rajan. Yhdysvaltojen vallanvaihdon jälkeen on kuitenkin herännyt toiveita siitä, että sopimuksen noudattamiseen voitaisiin palata.

Iranin on puolestaan uskottu hakevan tilaisuutta kostaa vuoden takainen ilmaisku. Yhdysvallat teki vuosi sitten tammikuun alussa Irakissa ilmaiskun, jossa kuoli vaikutusvaltainen iranilaiskenraali Qassem Suleimani. Iran vastasi tähän tekemällä raketti-iskuja kahteen Yhdysvaltojen joukkojen tukikohtaan Irakissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE