MENY

”Me too-kampanjen vittnar om en humanitär katastrof”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
– Nu är det slut med feminsistk självförsvar. Nu ska det vara maskulint självansvar, säger Jonna Lindqvist.

Jonna Lindqvist lämnade pappret på bordet då hon gick upp till talarstolen. Papprets enda två ord var ändå omöjliga att glömma: JAG OCKSÅ.

 

FSD:s styrelsemedlem Jonna Lindqvist slog ett uppskattat slag för jämställdhet under den allmänpolitiska debatten vid kongressen i Vasa. Lindqvist tog fasta på senaste tidens kampanj #metoo som strävat till och lyckats uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier. Kampanjen har visat att så gott som alla kvinnor under något skede av livet blivit illa behandlade, trakasserade.

Flödet på sociala medier har fyllts med Me too-inlägg. Därefter har debatten också handlat om hur man går vidare för att råda bot på det minst sagt utbredda problemet.

– Senaste tidens mee too-kampanj vittnar om en humanitär katastrof, sade Lindqvist i sin kraftfulla taltur.

– Det kan inte få vara på det viset att nästan varenda kvinna inte respekteras och inte får vara i fred. Jag kräver respekt åt mig själv och mina medsystrar, åt alla människor, sade Lindqvist som nämnde att socialdemokrater som politisk organisation givetvis kan förbjuda sexköp, stifta samtyckeslagar och så vidare, men framför allt krävde hon respekt.

– Nu är det slut med feministiskt självförsvar. Nu ska det vara maskulint självansvar, sade Lindqvist som applåderades högt.

Flera kongressombud, samt Tuula Haatainen, tackade Lindqvist för den viktiga talturen.

Antti Rinne besökte Lovisa kraftverk

SDP:s ordförande Antti Rinne besökte Lovisa kraftverk tillsammans med lokala beslutsfattare på måndagen. Under besöket diskuterades kraftverkets framtid, men också vårdreformen kom upp. Lovisaboarna var också oroliga om vad vårdreformen kommer att betyda för regionen. Rinne presenterade kort SDP:s vårdreformsmodell till lokala beslutsfattarna.

Lue lisää

Diskussion

Anette Karlsson: ”Ändra lagen så att barn kan bo på två adresser!”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Anette Karlsson.

Lagstiftningen ska inte skapa hinder för barnens rätt till båda föräldrarna, säger Anette Karlsson som kämpar för att barn ska ha rätt till skolskjuts från två hem.

Lue lisää

Diskussion

Karita Blom: Bra resultat når vi genom att satsa på undervisning

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Karita Blom på SDP:s partifullmäktige i Åbo den 18 november 2017.

FSD:s representant på höstens partifullmäktige, Karita Blom, slog ett slag för satsning på utbildning.

Lue lisää

Diskussion