Ulkomaat

Media: Islannissa halutaan kieltää nuorten poikien ympärileikkaukset

ThinckStock
ThinckStock
ThinckStock

Islannissa esitetään lakia, joka kieltäisi nuorten poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset. Asia selviää Independentin uutisesta.

Uutisessa kerrotaan, että aloitteen takana on Islannin parlamentin jäseniä kaikkiaan viidestä eri poliittisesta puolueesta. 63-paikkaisesta parlamentista 8 on osallistunut aloitteen tekemiseen.

Laissa esitetään jopa kuuden vuoden rangaistuksia henkilölle, joka syyllistyy ”sukupuolielinten osittaiseen tai täysimittaiseen poistamiseen”.

Tyttöjen ympärileikkaus on ollut maassa kiellettyä vuodesta 2005 lähtien, mutta poikien ympärileikkausta ei ole Islannissa kielletty.

 

Lakiesityksessä ympärileikkaus määritellään nuorten poikien oikeuksien loukkaukseksi, ja sitä esitetään mahdolliseksi vain terveydellisistä syistä. Esityksessä todetaan, että lapsen oikeuksien tulisi aina mennä edelle vanhempien oikeutta antaa lapsilleen uskonnollista kasvatusta.

Lapsi tai nuori saisi kuitenkin itse päättää mahdollisesta ympärileikkauksesta, kun hän saavuttaa oikeustoimikelpoisen iän. Esityksessä ei määritetä sen tarkemmin mikä ikä olisi, mutta Islannissa seksuaalisen oikeustoimikelpoisuuden saavuttaa 15 vuotiaana, uutisesta selviää.

Suomessa alaikäisten poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta ei ole toistaiseksi lailla kielletty, mutta sen katsotaan loukkaavan lapsen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta selviää. Tyttöjen ympärileikkaukset ovat Suomessa kielletty lailla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat