Politiikka

Medix Laboratoriot Oy:n työntekijät lakossa tänään, uusi lakko uhkaa – työnantaja syyttää rettelöinnistä

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:n työntekijät ovat lakossa tänään 3.1.2018. Uusi pidempi lakko uhkaa yritystä 15. – 22.1.2018, ilmoittivat ammattiliitot Tehy ja Super tänään.

Työtaistelutoimet ovat liittojen mukaan välttämättömiä, koska työnantajaliitto Palta ei halua neuvotella uudesta työehtosopimuksesta Tehyn ja SuPerin kanssa ja yrityksessä noudatetaan alalle soveltumatonta työehtosopimusta.

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy on alkanut marraskuussa noudattaa työntekijöihin yksityistä laboratorioalaa koskevaa työehtosopimusta. Kyseistä työehtosopimusta ei ole noudatettu kliiniseen laboratoriotyöhön aikaisemmin, eikä se sovellu kliiniseen laboratoriotyöhön.

Kliininen laboratoriotoiminta on järjestöjen mukaan osa terveydenhuoltoa, jota toteuttavat terveydenhuollon ammattihenkilöt.

– Heillä on ihan eri koulutuskin kuin esimerkiksi elintarvikelaboratorioissa, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi Demokraatti.fi:lle.

Kyse on siitäkin, että nyt samaa sopimusta tungetaan aloille, joille se ei sovi.

– Työehtosopimusten on tuettava velvoitteita, joita lait asettavat terveydenhuollon palvelujen tuottajille ja terveydenhuollon ammattihenkilöille. Työehtosopimus, joka on tehty elintarvike-, ympäristö- ja teollisuusaloille, ei näitä velvoitteita tue.

Kyse on Kirvesniemen mukaan räikeästä tes-shoppailusta, jolla työnantaja pyrkii huonontamaan työehtoja. Tehy ja SuPer jättivät 29.12.2017 myös uuden lakkovaroituksen ajalle 15.-22.1.2018.  Tehy ja SuPer ovat valmiita perumaan työtaistelutoimet, mikäli työnantajaliitto Palta tai Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy suostuu aloittamaan neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta.

Työnantaja paukuttaa kovin sanoin

Työnantajaa edustava EK:n toiseksi suurin jäsenliitto Palta pysyy kannassaan, eikä aio neuvotella alalle uutta työehtosopimusta, kuten Tehy ja SuPer vaativat. Palta päinvastoin on ryhtynyt käyttämään poikkeuksellisen kovaa kieltä, joka ei millään tavoin kuvasta halua sopuun.

– Tehy ja SuPer jatkavat rettelöintiään, Palta paukuttaa tuoreessa tiedotteessaan.

– Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:ssä sovellettavat työehdot perustuvat yksityisen laboratorioalan työehtosopimuksen ehtoihin, paikallisesti sovittuihin ehtoihin sekä yksittäisten työntekijöiden kanssa sovittavien työsopimusten ehtoihin.

– Väite siitä, että yksityisen laboratorioalan työehtosopimusta ei voisi soveltaa Medixin kaltaisessa yrityksessä ei pidä paikkaansa. Ongelman ydin on siinä, että sopimus neuvotellaan muiden kuin Tehyn ja SuPerin kanssa. Lakkoilulle ei ole muita perusteita kuin Tehyn ja SuPerin oma järjestöpolitiikka, Paltan työmarkkinapäällikkö Olli Nurminen sanoo.

– Työnantaja ei ole heikentänyt tai heikentämässä työntekijöiden työsuhteen ehtoja tai vaihtanut työehtosopimusta paremmasta heikompaan. On kohtuutonta syyttää vastuullisesti toimivaa yritystä tes-shoppailusta, kun väitteille ei ole minkäänlaisia perusteita, Nurminen jatkaa.

Kyse on ammattiliitto Pron sopimuksesta, jonka piiriin Palta nyt haluaa tehyläiset ja superilaiset.

 

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat