Politiikka

Menettääkö tipit vai sietääkö seksistiset kommentit? – SDP:n Taavitsainen: ”Tämä kehitys on pysäytettävä Suomessa”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen toivoo, että ammattiliitot toimivat entistä terhakkaammin heikompien puolustamiseksi. He ovat nyt niin kovassa puristuksessa Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen takia.

Taavitsainen varoittaa, että hallitus vie Suomea matalapalkkamaaksi ja tämä pitää estää.

– Ihmisten ahdinko toimeentulosta sekä työttömyys että koulutuksen ja terveydenhuollon puutteet aiheuttavat toivottomuutta ja ovat vihan kasvualusta, hän huomauttaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi vuonna 2014 tutkimuksen, josta selvisi yhteys työvoiman järjestäytymisasteen laskun ja ylimmän tuloluokan tulojen lisääntymisen välillä viimeisen 30 vuoden aikana.

Tämän ei pitäisi olla mahdollista, jos ay-liike olisi vahva.

Taavitsainen muistuttaa, että puolet tuloerojen kasvusta johtuu ammattiliittojen heikentyneestä asemasta. Hän näkee, että ammattiliittojen heikkous selittää osaltaan brexitin Iso-Britanniassa ja Donald Trumpin voiton Yhdysvalloissa.

– Palkat ovat laskeneet, kun ulkomaisille työntekijöille maksetaan vähemmän. Tämänhän ei pitäisi olla mahdollista, jos ay-liike olisi vahva.

Taavitsaisen mukaan tuloerojen kasvu, kansan kahtiajakautuminen sekä sosiaalinen, terveydellinen ja taloudellinen eriarvoisuus on mahdollista siellä, missä ay-liike on heikko.

– Britanniassa ulkomaisen työvoiman tulo maahan on auttanut yrityksiä, mutta se ei ole vaurastuttanut Britannian väestöä. Työnantajat ovat vain laskeneet palkkoja alaspäin. Sama juttu USA:ssa.

Taavitsainen kertoo erään suomalaisen parikymppisen naisen kokemuksista tarjoilijana USA:ssa. Tuntipalkka oli kolme dollaria (2,8 euroa), eikä ilta- tai viikonloppulisistä, palkallisista sairas- tai lomapäivistä ollut puhettakaan.

– Seksististen kommenttien sadellessa hän sai sovitella omanarvontuntoaan sen kanssa, menettääkö tipin vai alistaako itsensä sortavan käytöksen kohteeksi.

Tämä kehitys on Taavitsaisen mielestä rantautumassa hyvää vauhtia Suomeen. Hän pitää työntekijöiden järjestäytymistä ratkaisuna, ettei näin pääse tapahtumaan.

– Sen pitää olla meidän suomalaisten kärkihanke Suomessa ja Euroopassa, Satu Taavitsainen korostaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat