Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Menevätkö Trumpin virkasyytteet senaatin ruodittavaksi? – edustajainhuone äänestää

LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yhdysvaltain edustajainhuoneen on määrä äänestää tänään siitä, lähettääkö se presidentti Donald Trumpin virkasyytteet senaatin käsittelyyn. Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoi asiasta eilen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Amerikkalaiset ansaitsevat totuuden, ja perustuslaki vaatii oikeudenkäyntiä, Pelosi sanoi Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa.

Syytteiden eteenpäin vieminen senaattiin eli kongressin ylähuoneeseen edennee, sillä demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa. Virkasyytteiden nostamisesta päätettiin edustajainhuoneessa jo joulukuussa, mutta asian viemistä senaattiin on tähän asti lykätty.

Senaatin republikaanipuhemies Mitch McConnell puolestaan ennakoi, että varsinainen virkarikosoikeudenkäynti alkaisi senaatissa viikon kuluttua. Senaatti alkaa kuitenkin valmistautua käsittelyyn jo tällä viikolla.

Senaatin jäsenet muun muassa vannovat valan korkeimman oikeuden puheenjohtajan John Robertsin edessä. Niin ikään Roberts nimitettäneen loppuviikolla johtamaan virkarikosoikeudenkäyntiä, jonka odotetaan kestävän vähintään kaksi viikkoa.

Trumpia vastaan nostettujen syytteiden ensimmäinen kohta koskee vallan väärinkäyttöä ja toinen kongressin toiminnan estämistä.

Ensimmäisessä kohdassa on kyse Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kiistanalaisesta puhelinkeskustelusta. Trumpia syytetään myös kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana.

Vaikka syytteet etenevät nyt senaattiin, presidenttiä tuskin tuomitaan virkarikoksesta. Tuomio vaatisi taakseen kaksi kolmasosaa senaatista, mikä olisi republikaanienemmistöisessä ylähuoneessa hyvin epätodennäköistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE