D-analyysit

Menin korismatsiin, mutta näinkin käsipalloa – selostajalegenda Pentti Salmi perkaa Susijengin pettymyksen

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Susijengin kaikkien aikojen ensimmäinen MM-karsintapeli kotisalissa oli melkoisen karmea kokemus. Se ei ollutkaan lupausten mukaan koripalloilua vaan muistutti paljon enemmän toista sisäpeliä, käsipalloilua.

Lajit tuntien, niillä on suuri ero.

Suomi teki pelissä Tshekkiä vastaan vain 56 pistettä, mikä on piirua vaille viime vuosien pohjanoteerausta. Kolme vuotta sitten Susijengi toki pussitti pisteen vähemmän, 55 pointsia, mutta silloin olikin vastassa kukapas muu kuin maailmanmestari USA. Siis ihan toisen megaluokan vastustaja.

Alhaisella onnistumisprosentilla on aina syy ja seuraus vastustajan puolustamistahtoon.

Miksi pisteitä ei nyt tehty enempää, johtui tietysti siitä, että syksyn EM-kisojen ratkaisupelaajamme puuttuivat. Mutta koska niillä on tultava toimeen, jotka pelaavat, niin silloin löytyy syy ennen kaikkea korien tekemisestä, pelitilanneheittojen sihti kun oli vain 31,7 %. Alhaisella onnistumisprosentilla on aina syy ja seuraus vastustajan puolustamistahtoon, mutta nyt se ei ollut suurin este vaan vika löytyy lähinnä omasta hyökkäyspelistä.

Suomen viime vuosien pelimenestys ei ole perustunut ykkösoptiona sisäpeliin, mutta maanantaina se osa hommasta oli vieläkin enemmän vihkossa. Kun palloa ei saatu pelattua juuri lainkaan korin läheisyyteen, niin silloin takapelaajillekaan ei jäänyt vapaata heittotilaa koska vastustajan ei tarvitse auttaa sisäpuolustusta. Näin ei jää kummallekaan osa-alueelle kunnon heittotilaa.

Niinpä ajauduttiin pelillisesti siihen toiseen sisäpalloiluun, käsikseen. Palloa kun nyt kierrätettiin tolkuttomasti vailla uhkaa vastustajan puolustuksen ulkopuolella. Myös erotuomarikolmikko osallistui ahkerasti tähän käsipallostrategiaan sallimalla härskin käsillä puolustamisen. Puolueellisia he eivät suinkaan olleet, molemmat saivat läpsiä käsille sen kuin vain ehtivät, mutta harmaapaitojen linja edesauttoi etääntymiseen koriksen perusarvoista.

Sosiaalisessa mediassa on huudeltu totuttuun tapaan vankalla rintaäänellä minuutteja uusille susijengiläisille.

Ottelun taso ei siis päätä huimannut, eihän Tshekistäkään ollut pelin pelastajaksi (pelitilanneheitot 36,1 %), mutta sieltä löytyi se ottelun yksinäinen ratkaisija, kultaranne Blake Schilb. Hän latasi tasapelitilanteessa viimeisellä kympillä runsaassa neljässä minuutissa viisi kolmosta pohjaan. Ja se peli oli sitten siinä. Suomen joukkueen kapteeni ja Susijengin paras pistemies Shawn Huff saa kyllä ottaa niistä osan kontolleen puolustuksensa herpaannuttua.

Sosiaalisessa mediassa on huudeltu totuttuun tapaan vankalla rintaäänellä minuutteja uusille susijengiläisille. Tshekki-ottelussa untuvikkotrio Ilari Seppälä, Anton Odabasi ja Aleksander Madsen sai peliaikaa yhteensä melkein 50 minuuttia, siis neljäsosa koko joukkueen 200 minuutista.

Näyttö oli kuitenkin vaisu, kolmikolta kaikki yhdeksän pelitilanneheittoa ohi ja vapareissakin vain Madsenin kolme laakia kuudesta pussiin. Vielä ei siis voida puhua todellisista läpilyönneistä, mutta odotetaanpa tulevia.

Maanantain käsipallomaisessa pelissä Helsingissä ei kunnian kukko siis laulanut kummallekaan, mutta kun Suomen lyömä Bulgaria kukisti vieraissa Islannin, niin MM-karsintalohkossa riittää kysymysmerkkejä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat