Merkillisyydet neuvottelukierroksella jatkuvat – Teknologiateollisuus julkisti Teollisuusliiton kanssa solmimansa sopimuksen sähkömiehille

Teollisuuden sähkömiehet työskentelevät vaativissa oloissa.

Merkillinen työmarkkinakierros sai vauhtia perjantaina puoliltapäivin, kun Teknologiateollisuus julkisti yhdessä Teollisuusliiton kanssa solmimansa sopimuksen Sähköliiton teollisuudessa työskenteleville jäsenille. Teollisuuden sähkömiehet ovat olleet lakossa jo jonkin aikaa.

Teknologiateollisuus lähetti Sähköliiton hallitukselle osoitetun kirjeen, jonka se myös julkaisi samantien. Kirje pitää sisällään sähkömiehille neuvotellun sopimuksen, jonka sanotaan olevan prikulleen sama kuin Sähköliiton sopimuksen. Kysymys on Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton hiljattain solmimasta työehtosopimuksesta, jonka sähkömiehiä koskeva osio on luettavissa tästä.

Pikaisella tarkastelulla näin onkin, vaikka Sähköliitto pyrkiikin kiistämään asian. Liiton kotisivuilla löytyy asiaan liittyvä teksti, josta poiminta:

”Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat julkisesti vakuutelleet, että sähköalan työntekijöiden työehtoja ei oltaisi heikentämässä sovitulla järjestelyllä. Tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Kaikki keskeiset työehdot tulevat työehtosopimuksesta. Saamamme tiedon mukaan metallin sopimukseen on lisätty sähkötöihin liittyviä pykäliä Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden välisestä sopimuksesta. Sekään ei takaa työehtojen säilymistä ennallaan.”

Teollisuuden Sähkömiesten lakon aiheuttanut ristiriita näkyy hyvin Teknologiateollisuuden julkaisemassa sopimuksessa hyvin. Demokraatti julkaisee alla kokonaan Teknologiateollisuuden julkaiseman tiedotteen. Sen on allekirjoittanut työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen. Julkistus tuli sen jälkeen, kun Sähköliitto oli julkaissut Inkeroiselle lähettämänsä avoimen kirjeen.

Sähköalojen ammattiliitto ry:n hallitukselle ja tiedotusvälineille

Sähköalojen ammattiliitto ry:n edustajien mukaan liitolla on epävarmuutta siitä, aikovatko Teknologiateollisuus ry ja Teollisuusliitto ry sisällyttää sähköalan työntekijöitä koskeneet palkkamääräykset työehtosopimukseensa kattavasti ja turvaavasti niin, että työntekijöille ei aiheudu ansionmenetystä tai työehtojen heikkenemistä.

Vaikka Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton saavuttamaa neuvottelutulosta ei ole vielä käsitelty Teollisuusliiton valtuustossa, ovat liitot päättäneet julkistaa uudet työehtosopimusehdot ja Teknologiateollisuus saattaa ne Sähköliiton hallituksen jäsenten tietoon.

Sähköalan työntekijöiden työehdot vastaavat kaikilta osin entisiä Sähköliiton solmimia työehtoja. Työntekijöiden asema on täysin turvattu.”

 

 

 

 

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Lindén-kohu ei laannu – HS: Taas käänne – ”Olimme avaamassa ovia”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa ääninauhan, jonka ugandalaistoimittaja on nauhoittanut sen jälkeen, kun suomalainen liikemies löytyi kuolleena maan pääkaupungista Kampalasta viime viikolla. Nauhalla entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoo etsineensä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

– Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne, ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia, Lindén sanoo nauhalla HS:n mukaan.

– Minun taustani on televiestintäalalla, ja (liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti kirjoittaa Lindénin sanoneen.

HS:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi. Lehti kertoo, että kaksi ugandalaisen New Vision -lehden toimittajaa oli tekeytynyt poliiseiksi ja mennyt tutkimaan hotellia, josta suomalaismies oli löytynyt kuolleena.

AVAINSANAT

Timo Soini valitsi, kenen opposition kansanedustajan kanssa hän lähtisi kaljalle – se ei kuitenkaan onnistuisi

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ulkoministeri Timo Soini haukkuu, taas kerran, opposition esityksen – tällä kertaa verkkosivuillaan. Hän palaa keskiviikkoon, jolloin pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna.

”Oppositio oli tylsä ja huumorintajuton kuin Hesarin pääkirjoitus. Samaa kurjuusjoikua tunnista toiseen ilman hymyn häivää. Älykäs huumori loisti poissaolollaan.”

Soinin mielestä esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö toisti ”koulutusleikkausuikutusta kolmatta vuotta”.

Soinin mielestä poliittisen debatin pitää olla myös hauskaa, oikeaa kansanvallan ilotulitusta tai muuten sitä ei jaksa Erkkikään.

”Jos puheiden perusteella pitäisi valita opposition kansanedustaja, jonka kanssa keskiviikon salikeskustelun perusteella haluaisi lähteä kaljalle päätyisi Päivi Räsäseen, jonka puheenvuoro on debatin paras.”

”Paitsi että Päivi ei käy kaljalla”, Soini täsmentää.

Ulkoministeri kertoi näkemyksistään perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Keskustan tapaan nyt myös kokoomus halukas palaamaan perhevapaauudistus-pöytään

Kuva: Thinkstock

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää Ylellä, että kokoomus haluaisi neuvotella vielä perhevapaauudistuksesta hallituskumppaneiden kesken.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Oppositiossa on oltu pahoillaan siitä, että hallitus ilmoitti aiemmin, että perhevapaauudistus keskeytetään ja se siirtyy seuraavalla hallitukselle.

– Minusta kysymys on koko hallituksen kyvyttömyydestä perhe- ja tasa-arvopolitiikkaan. Selityksiä tuntuu löytyvän muttei ratkaisuja – selityksiä siihen, miksi epäonnistutaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esimerkiksi todennut.

Keskustelua aiheesta

Tässä on Euroopan suurin ongelma, linjaa Sauli Niinistö – ”Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan sotimisen jatkuminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma. Sen ratkaisemiseen kannattaa panostaa, jos pienikin mahdollisuus vain tarjoutuu, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Münchenissä.

Turvallisuuskonferenssissa on jälleen ollut esillä ajatus YK:n suuresta rauhaturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa.

Sellaisen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa, mutta jos operaatiosta sopu YK:n puitteissa, myös Suomen pitäisi varautua olemaan siinä mukana – tarvittaessa myös konkreettisen joukkojen muodossa, Niinistö sanoi.

– Siihen mittaan kun meillä resurssia riittää, ei mitään mahdottomuuksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Münchenissä pariinkin kertaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

– Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota, presidentti kuvasi tunnelmia.

Vauvaonnitteluja sadellut

Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi Niinistön ohjelmassa oli lauantaina arktista turvallisuutta koskeva paneelikeskustelu.

Presidentti kertoi myhäillen suomalaistoimittajille saaneensa onnitteluja perheenlisäyksestä ”jatkuvalla syötöllä”.

– Äsken tuolla arktisessa keskustelussa sellaisiltakin ihmisiltä, joita en ihan välittömästi tunnistanutkaan, Niinistö kertoi.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta