Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Merkittävä edistysaskel läpinäkyvyyden lisäämisessä” – ministerit iloitsevat maakohtaisen veroraportoinnin etenemisestä

EU:n kilpailukykyneuvosto käsitteli tänään epävirallisessa videokokouksessaan maakohtaista veroraportointia. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) ovat tyytyväisiä asian etenemiseen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Ministerit iloitsevat, että esitykselle saatiin vihdoin enemmistön tuki ja suurlähettiläiden Coreperin tehtyä muodollisen päätöksen neuvottelut EU-parlamentin kanssa voivat käynnistyä.

– Kilpailukykyneuvoston linjaus on merkittävä edistysaskel läpinäkyvyyden lisäämisessä ja veronkierron kitkemisessä, jota Suomi ajoi EU-puheenjohtajuuskaudellaan, ministerineuvostossa Suomea edustava Haatainen iloitsee tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että veronkierto on merkittävä globaali ongelma, joka vääristää kilpailua ja rapauttaa hyvinvointivaltiota.

– Tarvitsemme lisää avoimuutta, jotta veronkiertoa voidaan tehokkaasti kitkeä. Komissio valmisteli ehdotuksensa maakohtaiseksi veroraportoinniksi, kun Panaman paperit ja Luxleaksinä tunnetut tiedot veronkierrosta tulivat julkisuuteen vuonna 2016. Oli korkea aika edistyä asiassa EU-tasolla, Haatainen linjaa.

Maakohtainen raportointi eli CBCR (Country-by-country reporting) velvoittaisi suuret, kansainvälisesti toimivat konsernit ja yritykset julkaisemaan tulos- ja verotietonsa kaikilla toiminta-alueillaan. Maakohtainen veroraportointi lisäisi suuryritysten toiminnan läpinäkyvyyttä, mutta ei synnyttäisi muutoksia verotukseen. Suomi ja SDP ovat tukeneet kansalaisjärjestöjen tukemaa hanketta ja tehneet pitkään hartiavoimin töitä sen edistämiseksi, ministerit muistuttavat tiedotteessa.

– EU-puheenjohtajuuskaudella nostimme esityksen pöytälaatikosta pöydälle, mutta valitettavasti jäimme yhden äänen päähän tarvittavasta määräenemmistöstä. Onnistuimme kuitenkin yhdessä reilua verotusta ajavan kansalaisliikkeen kanssa luomaan jäsenmaihin painetta, joka on nyt johtamassa tulokseen. Neuvoston päätös antaa vihdoin eväitä ylikansallisten konsernien verouudistukseen, jolla mahdollistetaan yhteiskunnan palveluiden rahoitus digitaalisessa maailmantaloudessa, syksyllä 2019 työministerinä toiminut liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE