Messi pelasti Argentiinan kisoihin – hattutemppu ratkaisuottelussa

Kuva: Lehtikuva-AFP

Argentiina on varmistanut paikkansa vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa ottamalla 3–1-voiton Ecuadorista. Voiton Argentiinalle toi supertähti Lionel Messi, joka teki hattutempun.

Ottelu avausmaalin teki Ecuadorin Romario Ibarra, joka iski pallon maaliin heti 38. sekunnin kohdalla. Messi tasoitti kuitenkin tilanteen 1–1:een 12. minuutin kohdalla ja vei Argentiinan 2–1-johtoon 20. minuutin kohdalla. Kolmannen kerran Messi iski pallon maaliin, kun ottelua oli pelattu 62. minuuttia.

Lisäksi paikkansa MM-kisoissa ovat varmistaneet Uruguay ja Kolumbia. Uruguay otti paikallista aikaa tiistaina pelatussa ottelussa 4–2-voiton Boliviasta, kun taas Kolumbia pelasi 1–1-tasapelin Perun kanssa Limassa.

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä.

Suomalainen nettosi 1 800 000€, Hjallis Harkimo haukkuu urheilutoimittajat: ”Ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään.”

Kuva: Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja, jääkiekkomies Harry Harkimo antaa palaa uudessa blogikirjoituksessaan. Hän ei osoita arvostusta suomalaisia urheilutoimittajia kohtaan, jotka eivät hänen mukaansa ymmärrä suosittua e-sportsia, elektronista urheilua.

”Minäpä annan lajista pari lukua. Siitä on kiinnostunut 415 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. 18–29-vuotiaiden keskuudessa se on toiseksi suosituin laji jääkiekon jälkeen. Amerikassa se on yhtä suosittua kuin jääkiekko.
Maailmanlaajuisesti elektronista urheilua seuraa 323 miljoonaa fania – 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.”

Suosituin peli on Harkimon mukaan League of Legends: sillä on maailmalla 105 miljoonaa viikoittaista pelaajaa.

”Suurin ongelma lajin kannalta kuitenkin on, että urheilutoimittajat ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään. Nyt kannattaisi kiireen vilkkaa alkaa opiskella lajia. Suomalainen Lasse Urpalainen tienasi äskettäin 1,8 miljoonaa euroa.”

Harkimo kehottaa suhtautumaan asiaan vakavasti.

”Tosin pelkään, että kestää kyllä kauan, ennen kuin meidän keihäs- ja hiihtoniilot tajuavat, mistä on kysymys.”

AVAINSANAT

”Vieläkin tekee pahaa” – Paavo Arhinmäki ”juhlapäivänä”: Näihin 10 sekuntiin tiivistyy koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Suomi johtaa ratkaisevaa karsintaottelua Unkaria vastaan. Sitten tapahtuu jotain, jotain käsittämätöntä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki palaa Facebook-päivityksessään päivälleen 20 vuoden takaiseen kirvelevään pettymykseen, joka ei hevin unohdu suomalaisen maajoukkuejalkapalloilun seuraajilta.

11.10. 1997 pelattiin ratkaiseva MM-karsintaottelu Suomen ja Unkarin välillä Helsingin olympiastadionilla. Suomi tarvitsi jatkokarsintapaikkaan voiton vieraista, joille puolestaan riitti tasapelikin.

Suomi oli mennyt toisella jaksolla johtoon Antti Sumialan osumalla.

Helsingin kaatosateessa näytti aivan viime sekunneille siltä, että unelmasta voi tulla totta.

Kunnes.

Arhinmäki kuvailee ottelun lopputulosta ja sen dramaattista huipennusta Suomen jalkapallohistorian pahimmaksi pettymykseksi.

”Vieläkin tekee pahaa katsoa video. Toisaalta tämä on myös hyvin kuvaava video. Tässä tiivistyy kymmeneen sekuntiin koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia.”

Keskustelua aiheesta

F1: Hamilton vahvistaa asemiaan, Bottas 4. Räikkönen 5.

Kuva: AFP PHOTO Kiyoshi Ota
Mercedeksen Lewis Hamilton on lähellä koko MM-sarjan voittoa.

Mercedeksen Lewis Hamilton on karannut tuntuvaan johtoon formula ykkösten MM-sarjassa. Paalulta startanut Hamilton voitti Japanin grand prix’n ja johtaa kisan alussa keskeyttänyttä Ferrarin Sebastian Vetteliä 59 pisteellä.

MM-sarjasta on ajamatta enää neljä kisaa. Voittamalla ne kaikki saa sata pistettä.

Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas oli Suzukassa neljäs, Ferrarin Kimi Räikkönen viides.

Keskustelua aiheesta

Harjoituksissa autonsa rikkonut Räikkönen myönsi ajovirheensä tulleen kalliiksi – ”Kaiken pitää olla kunnossa, jotta voi ajaa kovaa”

Kuva: AFP PHOTO/Behrouz Mehri
Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton Suzukan aika-ajoissa aamulla Suomen aikaa.

Kimi Räikkönen myönsi rehdisti, että hänen oma ajovirheensä pilasi lauantaipäivän formula ykkösten Suzukan kilpailussa. Räikkösen auto rysähti radalta kolmansissa harjoituksissa, ja Ferrarin mekaanikoille tuli kiire saada auto kuntoon aika-ajoon.

Räikkönen pääsi radalle aika-ajossa, mutta auton vioittuminen johti vaihdelaatikon vaihtamiseen sääntöjen vastaisesti. Se toi Räikköselle viiden ruudun lähtösijarangaistuksen.

– Maksoin ajovirheestäni aika kovan hinnan. Harjoituksissa ulosajaminen ei ole kovin ihanteellinen tapa valmistautua aika-ajoon, mutta tällaista tämä joskus on, Räikkönen tuumasi.

Räikkönen ajoi harjoitusjaksolla uusilla renkailla. Kuivan kelin renkaat jäivät ensimmäisissä harjoituksissa käyttämättä, koska Suzukassa oli sateista ja märkää perjantaina.

Huomenna Räikkönen pääsee Japanissa matkaan 11. ruudusta.

– Saa nähdä, kuinka korkealle siitä pystyy nousemaan.

Räikköselle jo maaliin pääseminen olisi selvä parannus kahteen edelliseen kilpailuun verrattuna. Viikko sitten Malesiassa hän ei päässyt varikolta edes liikkeelle, ja Singaporessa hänen matkansa tyssäsi lähtösuoran kolariin.

Räikkönen jäi aika-ajossa tallikaveristaan Sebastian Vettelistä pitkälti yli puoli sekuntia. Räikkösen mukaan vähäinen ajotuntuma rataan oli syynä siihen, ettei hän onnistunut saamaan parasta mahdollista aika-ajokierrosta.
– Kaiken pitää olla kunnossa, jotta voi ajaa kovaa. Etenkin radan ykkössektorilla eroa voi tulla paljon, Räikkönen sanoi.

Luis Vasconcelos, Kaija Yliniemi, Suzuki

 

 

Keskustelua aiheesta

Pentti Salmi: Korisrahtaus kuskaa tusinatavaraa

Kotimaiset koripallosarjat ovat EM-huuman jälkeen päässeet vauhtiin. Samalla se on tietänyt amerikkalaispelaajien lentorahtausta Atlantin yli kotoiseen Härmään. Tämähän on jokasyksyinen ilmiö kun seurajoukkueet ilman mitään pitkäjänteisyyttä pistetään uusiksi.

Ja syykin on selvä, seurat eivät joudu maksamaan valtiolle veroa sellaisista jenkkipelaajistaan, jotka kalppivat täältä muihin maisemiin heti yhden sarjakauden jälkeen. Jos jäät seuraavaksikin kaudeksi, niin verottaja ottaa jo omansa.

Suomessahan tämä vierastyöläisten rumba lähti koriksessa vauhtiin 1972, jolloin joukkueessa sallittiin yksi ulkomaalainen. Siihen saakka siis Suomen mestaruuden saattoi voittaa vain Suomen kansalainen. Vuonna 1994 sallittiin jo kaksi vierastyöläistä ja 2006 tuontimäärällä ei enää ollut rajoja lainkaan. Tosin sitten seurat tekivät ulkomaalaispelaajien määrästä herrasmiessopimuksia, mikä tällä hetkellä tarkoittaa neljää tuotua veijaria.

Kun useinkin joukkueiden aloitusviisikossa on neljä ulkomaalaista ja seuraavaksi kaudeksi pannaan koko pakka uusiksi, niin mitä jää käteen? Ei ainakaan yhteenpelaavaa joukkuetta. Porukka on siis rakennettava joka syksy uudestaan.

Yksi jos toinenkin nyt rekrytoitu ulkomaalaispelaaja ei Suomessa joulua vietä.

Jos hankit tarpeeksi hyviä pelaajia, niin se yhtenäisyys pystytään vielä kevääseen mennessä jotenkin löytämään. Mutta kun ne hyvät pelaajat maksavat maltaita eikä suomalaisseuroilla ole siihen varaa, niin turvaudutaan halvempaan ratkaisuun. Niinpä nyt rahdataankin vain tusinatavaraa, jonka kuukausipalkka on parin eurotonnin kieppeissä. Ja sen hintaiset pelaajat eivät kuitenkaan dynastiaa rakenna. Siksi he myös saavat mennä.

Pelaajien agentit tuntevat sen verran hyvin markkinansa, etteivät he hyviä pelaajia halvalla välitä. Eli vahingonlaukauksia ei yleensä synny.

Kun katselee tämän syksyn vierastyöläisiä, niin ei ainakaan liigan kärkipäähän povattujen Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin ulkomaalaiset mitään sateentekijöitä näytä olevan. Osaavat perusasoita, mutta taidot johtotähdeksi ovat riittämättömät. Ei tarvitse olla kovinkaan suuri profeetta kun toteaa, että yksi jos toinenkin nyt rekrytoitu ulkomaalaispelaaja ei Suomessa joulua vietä.

Onhan siinä tietysti jotain lohduttavaakin kun joukkueen megatähdiksi otteluissa nousevat suomalaiset, kuten nyt esimerkiksi juuri Seagullsin Tuukka Kotti ja Antti Kanervo ovat tehneet. Keskivertojen ulkomaalaisten puolustukseksi jotkut viisaat sanovat, että heitä saa halvemmalla kuin suomalaisia. Eli rahastahan tässäkin on kyse, seuratoiminta ei enää pyöri vapaaehtoisena uurastuksena kuin ennen lajin neitsytvuosina.

AVAINSANAT