Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Urheilu

Mestarit Ogier ja Tänak tunnustivat: ”Kallen voitto ei ollut yllätys!” 

Lehtikuva

Viron toinen MM-ralli huipentui kolmeen nopeaan, tarkkuutta vaativaan erikoiskokeeseen, jotka ajettiin kahteen kertaan. Viimeiseltä erikoiskokeelta jaetun suurimman viiden bonuspisteen lohdutuspotin korjasi rallin ennakkosuosikki Ott Tänak, voittoaan varmistellut Kalle Rovanperäkin pokkasi vielä yhden lisäpisteen.

Pertti Knuuttila

– En ole antamasa periksi. Yritän parhaan tuloksen kaikissa ralleissa. Kalle teki tosi hyvin. Hän on ollut huono-onninen. Ajanut tosi hyvin, ei ollut yllätys, sanoi Tänak maalissa yleiskilpailun 31. sijalla ja MM-pisteissä viidentenä kahdeksan pisteen päässä Rovanperästä ja 74 pisteen päässä Sebastien Ogierista. 

Toyotan Kalle Rovanperä, kartturinaan Jonne Halttunen kesti paineet ja ajoi historialliseen voittoon sekä lunasti itselleen MM-rallin historian nuorimpana ajetun osakilpailuvoiton, uransa 34. MM-startissa 59,9 sekunnin erolla ennen Hyundain Craig Breeniä ja Thierry Neuvillea. Kallen tallitoverit Ogier ja Elfyn Evans nappasivat MM-tittelin kannalta tärkeät sijat neljä ja viisi. Teemu Suninen oli kuudes.

Sunnuntai kulki voittajaparilla suunnitelmien mukaisesti.

– Ei hirveästi jännittänyt. Puhuttiin Kallen kanssa autossa, ettei ajatella voittoa lainkaan. Sitä ehtii ajatella sitten maalissa. Keskityttiin vain ajamiseen. Neljä vaikeaa kisaa on takana, sekin putki oli hyvä saada poikki. Kalle ajoi kyllä kympin kisan. Tehtiin suunnitelma, joka piti, selvitti maalissa tyytyväisenä kartturi Halttunen.

– Kyllä jo nuotilla päätimme, että lauantaiaamun Peipsijärvellä on iskun paikka. Kyllä sen nuottia lukiessa tunsi, että nyt mennään yli nuotin. Siinä on lukeminenkin vaikeaa. Kyllä se jo silloin voitolta tuntui. Mutta ralli on julma laji. Ei siinä pidä alkaa tulosliuskoja ajattelemaan. Mitä ajattelet, se ei toteudu. Ralli on sellaista, selvitti Halttunen rallin ratkaisuhetkeä.

– Pitää kyllä antaa Breenille tunnustus. Hyvin ajoi siihen nähden, että mies ei ole ajanut sitten viime syyskuun, sanoi 35-vuotias Halttunen.

Helmikuussa Rovanperä teki historiaa Rovaniemellä, ajettuaan toiseksi ja siirryttyään MM-sarjan johtoon historian nuorimpana kuskina. Talvirallissa voiton vei nuorukaisen nenän edestä Tänak, jonka ralli päättyi keskeytykseen jo perjantain alkumetreillä.

Maalissa rauhallinen Kalle jakoi haastatteluja auliisti.

– Hyvin sain nukuttua, ihan normaalisti. Kyllä tämä oli helmikuun Rovaniemen revanssi Tänakista – ja enemmän melkein kyllä täältä viime vuodelta. Jolloin minun rengasrikkoni antoi voiton Tänakille, sanoi 20-vuotias Rovanperä.

Toisenpolven ralliautoilija Rovanperä ajoi uransa ensimmäisen tittelin 2015 voitettuaan Latvian R2-luokan avoimen mestaruuden. Latviassa kun pystyi osallistumaan ralleihin ilman ajokorttia. Siirtymät ajoi kartturi Risto Pietiläinen, joka toimi kartturina myös Kalle isän, Harri Rovanperän ”kakkoskuskina” aktiiviuran aikana. Rovanperät ovat nyt toinen isä-poika pari, jotka ovat voittaneet autourheilun ylimmällä tasolla MM-osakilpailun F1:n Graham ja Damon Hillin lisäksi.

– Risellä on ollut totta kai iso rooli. Hän oli uran alussa siellä autossa isossa roolissa. Enhän minä tiennyt kisoista mitään. Riston jutut ja neuvot ovat tänne asti tuoneet, kertoi Rovanperä.

– Hyvältähän tämä nyt tuntuu, kun on saavuttanut sen mitä on yrittänyt. Paljon vähemmän jännitti kuin odotin. Paljon on ollut vastoinkäymisiä. Niiden jälkeen tuntuu palkitsevalta. Ja kyllä tämä jatkoa helpottaa pakostakin, veti Rovanperä tunteitaan yhteen.

– Isällä taisi olla kyynel silmäkulmassa. Ei ehditty vielä puhua, kertoi Kalle kohtaamisesta palkintokorokkeella isä-Harrin kanssa.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kehui vuolaasti myös Kallea.

– Ensinnäkin ne ovat nykypäivänä harvoja ralleja, joita voitetaan minuutin aikaerolla. Selvää oli, että vain Kalle ja Tänak olivat täällä ainoat, jotka pystyivät voittovauhtiin. Olen voitosta todella iloinen, eikä haittaa yhtään, että Kalle vei nuorimman MM-rallin voittajan tittelin. On mukavaa olla listalla Henri Toivonen, Latvala ja nyt Rovanperä, tunnusti Latvala.

Merkkimestaruudessa Toyotan johto on nyt 59 pistettä.

– Lisäksi tämä oli tärkeä ennätys Toyotalle voittoputkessa, jossa nyt olemme. Kalle tulee kovaa ajamaan loppukauden, Jyväskylässä on ainakin voittomahdollisuudet. Voi olla, että toinen voittokin nähdään tällä kaudella, ennusti Latvala.

Rallin MM-sarjan kärki tiivistyi hieman Virossa. Mutta ennakoitua Hyundai-kaksikon sijoitusten vaihtoa ei nähty, vaikka se olisi ollut järkevää, koska Breen ei ole mukana kuljettajien MM-tittelitaistossa. Tosin Neuville luuli vielä järjestäytyessään palkintorampin autojonoon olevansa toinen. Ogier kasvatti johtoaan Evansiin 37 pisteeseen.

– Me taistelimme ja yritimme saada maksimi tuloksen täältä. Ainoa mikä merkitsee on mestaruus, se täytyi muistaa koko viikonlopun. Ja etenkin perjantaina, kun avasin tietä. Kallen esitys oli kova. Ei ollut yllätys, mutta voittaminen ei ole lopulta koskaan helppoa. Kalle oli nopea jo viime vuonna, tunnusti mestari-Ogier.

Teemu Sunisen Viron MM-ralli oli vaikeuksien täyttämä.

– Ensimmäinen erikoiskoe torstaina ja nyt sunnuntain viimeinen metsä-ek tulivat vaikeuksitta. Perjantaina meni vesipumppu, lauantaina iltapäivällä jarrut ja tänään käsijarru. Aika lailla oli tuskainen viikonloppu, summasi seuraavaksi Belgiassa WRC2-luokassa ajava Suninen.

Mikko Heikkilä ajoi yleiskilpailun 14. ja Sami Pajari oli yleiskilpailussa sijalla 21 voittaen junioreiden kaksivetoisten WRC-luokan. Hän johti luokkaansa koko rallin ajan.

– En tiedä tuleeko voitto ikinä helpolla. Koko ajan piti ajaa täysillä. Toisen kerran vedot olivat vaikeita, ettei tehnyt mitään tyhmiä virheitä huonoon kuntoon menneillä teillä, summasi Pajari.

Viron MM-rallin järjestäjät onnistuivat järjestelyissä jälleen hyvin. Tänakin aikainen keskeytys ja korona-aika verottivat Virossakin tapahtumajärjestäjien lipunmyyntitavoitetta. Tosin ylikuuma hellekään ei ole mukavin mahdollinen rallin seuraamiskeli. Ensi kaudella Tartossa ajetaan jälleen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE