Politiikka

Metallin Aalto varoittaa Sipilää – käyvätkö epäilyksemme toteen?

Lehtikuva
Metallityöväen Riku Aalto varoittaa Juha Sipilän hallitusta viemästä nk.aktiivimallia eteenpäin.
Lehtikuva
Metallityöväen Riku Aalto varoittaa Juha Sipilän hallitusta viemästä nk.aktiivimallia eteenpäin.
Lehtikuva
Metallityöväen Riku Aalto varoittaa Juha Sipilän hallitusta viemästä nk.aktiivimallia eteenpäin.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto varoittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta viemästä niin sanotun aktiivimallin valmistelua eteenpäin. Hallituksella on oma mallinsa, ja ay-liike ei ole voinut hyväksyä.

– Työmarkkinajärjestöt olivat alkuun mukana näissä aktiivimallin valmisteluissa, mutta vetäytyivät niistä. Kikyn yhteydessä sovittiin, että työelämään liittyvä lainvalmistelu tehdään kolmikantaisesti ja yhdessä sopien, Aalto muistutti puhuessaan Metalliliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä.

Mikäli hallitus jatkaa valmisteluaan, tulkinta on Aallon mukaan selvä.

– Hallituksen toiminta on tällöin Kikyn vastaista ja hallituksen luottamus sopijapuolena osoittautuu juuri sellaiseksi kuin on epäiltykin, Aalto jatkoi.Metalliliiton valtuusto käsittelee tiistain ja keskiviikon kokouksessaan muun muassa neljän teollisuusliiton fuusiohanketta. Lopulliset päätökset Suomen suurimman ammattiliiton synnyttämisestä on tarkoitus tehdä ensi toukokuussa. Uuden teollisuusliiton on määrä aloittaa toimintansa täysimääräisesti vuoden 2018 alussa.

– Uusi liitto on jäsentemme etu. Siksi tätä tehdään, ei minkään toimiston tai organisaation hyväksi sinänsä, Aalto painotti. Hän muistutti myös, että ajankohta tällaiselle fuusiolle on nyt erittäin hyvä.

Metalliliiton puheenjohtaja muistutti alan teollisuuden hyvistä uutisista viime aikoina. Runsaasti yhteiskunnan tukea saaneen laivayhtiö Viking Linen päätöstä tilata uudet laivansa Kiinasta Aalto piti kuitenkin käsittämättömänä.

Suomen mallia ei ole löytynyt

Mitkään neuvottelut eivät ole toistaiseksi tuottaneet sellaista Suomen mallia, jonka pohjalta seuraava tes-kierros voitaisiin käydä, sanoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Aallon mukaan neuvotteluja on käyty monessa pöydässä.
Suomen mallin käyttöönottoa päätettiin selvittää osana kilpailukykysopimusta. Sen mukaan avoimessa kansainvälisessä kilpailussa mukana olevat alat määrittelisivät palkkanormin.
Aalto puhui asiasta Metalliliiton liittovaltuuston syyskokouksessa.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat