Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Metallin vasemmalta laidalta rajua kritiikkiä omillekin – “Perustulo takaisin hautomoon”

Metallitalo on Hakaniementorin maamerkki.

Metalliliiton liittosihteeri ja vasemmistoryhmän vetäjä Turja Lehtonen kritisoi reippaasti viimeaikaista keskustelua muun muassa perustulosta, työttömyysturvan määrästä ja kestosta, työehtosopimusten palkkataulukoiden vähimmäistasosta ja yleisestä minimipalkasta. Erityisesti lakia minimipalkasta ja perustulosta on hellinnyt vasemmistoliitto, Turjan oma viiteryhmä.

– Työnteon ja työllä ansaittavan tulon on aina oltava ensisijainen toimeentulon muoto. Sitten jos työtä ei ole, tarvitaan vahva sosiaalinen turvaverkko, kuten ansiosidonnainen työttömyysturva ja muut tuet. Tämä pitää olla punaisena lankana, kun työmarkkinoiden ja työttömyysturvan uudistuksia tehdään, Lehtonen sanoo.

Maassamme käydään parhaillaan julkista keskustelua muun muassa perustulosta, työttömyysturvan määrästä ja kestosta, työehtosopimusten palkkataulukoiden vähimmäistasosta ja yleisestä minimipalkasta. Esimerkiksi viimeksi viime viikolla finanssivaikuttaja Björn Wahlroos väitti, että työntekijän toimeentulo palkallaan on ”kaunis ajatus”, mutta ei realismia.

– Väitän, että suomalaisten työehtosopimusten minimi ei ole liikaa. Metallityöntekijän pystyy palkkaamaan alimmillaan alle yhdeksällä eurolla tunnissa. Jos työnantajalla ei ole varaa maksaa sitäkään, niin sitten on kyllä yrityksessä jotain muuta vialla kuin palkka, Lehtonen näkee.

Lehtonen sanoo olevansa maan porvarihallituksen kanssa siitä samaa mieltä, että jonkinlaiset norminpurkutalkoot olisivat tarpeen.

– Pitää huolehtia esimerkiksi siitä, että työttömän asumistuki ei leikkaannu heti, jos ansaitsee viisikymppiä, vaan se aidosti kannustaisi työn vastaanottamiseen. Mielestäni poliittisen vasemmistonkin pitää tunnustaa, että meillä on järjestelmässä virheitä, jotka eivät kaikin osin kannusta lähtemään töihin.

Perustuloa on esitetty toimeentuloratkaisuksi tulevaisuuden yhteiskuntaan, jossa automatisaation lisääntymisen myötä tuottavuus kasvaa, mutta käytännön työtä ei enää riitä läheskään kaikille ihmisille. Suomessa perustuloa ovat kannattaneet puolueista erityisesti Vasemmistoliitto ja Vihreät. Keskustavetoisen porvarihallituksen ohjelmassa on perustulokokeilu, jossa ensi vuonna pienellä joukolla työttömiä kokeiltaisiin 560 euron perustuloa työttömyysturvan sijaan.

Lisää aiheesta

Mielestäni ei ole oikein saada rahaa tekemättä mitään.

– Minä en ole vielä nähnyt sellaista perustulomallia, johon olisin valmis laittamaan nimeni alle. Näen kyllä, että perustulolla on hyvät puolensa, mutta en näe, että valtion budjetista löytyisi niin paljoa rahaa. Enkä usko ajatukseen tuloverokompensaatiosta, joka leikkaisi palkkoja perustulon mukaan. Esimerkiksi matalasti verotettuina pääomatuloina tulonsa nostavat hyväosaiset jäisivät leikkurin ulkopuolelle, Lehtonen laukoo.

– En ylipäätään usko automaatteihin. Mielestäni ei ole oikein saada rahaa tekemättä mitään. Jokaisella ihmisellä pitää olla tietty vastuu itsestään. Järjestelmä ei saisi kuitenkaan olla nöyryyttävä, vaan sen pitäisi olla motivoiva ja aktivoiva. Perustulokeskustelu on hyvää pohdintaa, mutta se on syytä palauttaa takaisin hautomoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE