Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Metsähallituslaki kuohuttaa – Miksi juuri vihreät ei vastusta yhtiöittämistä? kysyy SDP:n Nurminen

– Metsätaloustoimintojen yhtiöittäminen avaa oven omaisuuden myynnille ja yksityistämiselle. Siksi Metsähallituksen nykymalli on säilytettävä, kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) sanoo.

Eduskunta saa tällä viikolla käsittelyyn paljon huomiota herättäneen metsähallituslain. Keskiviikkona on Helsingin Kansalaistorille kerääntymässä mielenosoittajien joukko vastustamaan lakia.

SDP:n kansanedustajan Ilmari Nurmisen mukaan esityksessä on monia kyseenalaisia kohtia.

Hallituksen valitsema tapa toteuttaa kilpailuneutraalius yhtiöittämällä Metsähallituksen metsätaloustoiminnot on hänen mielestään erittäin ongelmallinen.

Toisin kuin hallitus on esittänyt, EU-lainsäädäntö ei Nurmisen mukaan vaadi Metsähallituksen metsätalousliiketoiminnan yhtiöittämistä hallituksen esittämässä muodossa.

– EU:n komissio on todennut, ettei EU edellytä yhtiöittämistä. Myös professori Olli Mäenpää on todennut lausunnossaan perustuslakivaliokunnalle, ettei metsätalousliiketoiminnan yhtiöittämisen vaihtoehtoja olla tarkasteltu kunnolla, huomauttaa ensimmäisen kauden kansanedustaja Nurminen.

SDP:n kansanedustajat ovat jättäneet eriävän mielipiteen talousvaliokunnassa hallituksen esitykseen Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi. SDP:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat ovat jättäneet myös yhteisen eriävän mielipiteen ympäristövaliokunnan lausuntoon.

Nurminen ihmettelee, miksi vihreät ei ole jättänyt eriävää mielipidettä talousvaliokunnassa Metsähallituksen yhtiöittämisestä.

Lisää aiheesta

– Ihmettelen, miksi juuri vihreät ei vastusta yhtiöittämistä. Eivätkö he todella näe riskejä yhtiöittämisessä? Yleensä vihreät on hyvä kumppani ympäristökysymyksissä, mutta nyt vilpittömästi ihmettelen heidän ratkaisuaan olla jättämättä eriävää mielipidettä. Kun on kysymys kansallisomaisuudestamme, olisin toivonut, että punavihreä- ja opposioyhteistyö olisi pitänyt, harmittelee Nurminen.

Tällaisella päätöksellä päätösvalta metsistämme karkaa ja omistus on helpompi myydä osissa.

Nurmisen mukaan on jo entuudestaan huonoja kokemuksia siitä, miten valtion omaisuutta on yhtiöitetty ja jätetty hauraaksi kaupallistamiselle.

– Tällaisella päätöksellä päätösvalta metsistämme karkaa ja omistus on helpompi myydä osissa. Maamme maat tulee säilyttää demokraattisen päätöksen vallan alla eduskunnassa, eikä päätösvaltaa saa vähentää.

–  Caruna tapaus pelästytti meidän kaikki ja tästä kokemuksesta meidän tulisi oppia, hän tiivistää.

Nurminen muistuttaa, että kiinnostus luonnonvarojen käyttöä kohtaan kasvaa globaalisti kaiken aikaa, eikä ole viisasta tehdä lainsäädäntöä, jolla edes teoriassa mahdollistettaisiin maa- ja vesialueiden myymstä eteenpäin tulevaisuudessa.

– Meidän tulee turvata kansallisvarallisuutemme ja säilyttää päätösten läpinäkyvyys, Nurminen korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE