Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Kauppalehdessä: “Neuvottelut aloitetaan ensi vuonna tyhjästä” – vanhat sopimukset eivät merkitse mitään palkoista sovittaessa

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Metsäteollisuus ilmoitti lopettavansa työehtosopimuksista neuvottelemisen, ja työehdoista sovitaan vastaisuudessa yritysten ja työntekijäjärjestöjen kesken.

Demokraatti

Demokraatti

Joulukuussa metsäyhtiö UPM:n työmarkkinajohtajaksi siirtyvä Jyrki Hollmén, Metsäteollisuuden nykyinen työmarkkinajohtaja, kertoo Kauppalehden haastattelussa, että vastaisuudessa alan kohtuullinen palkka ei määrity vanhojen sopimusten pohjalta, vaan neuvottelut aloitetaan ensi vuonna tyhjästä.

– Työehtosopimusten jälkivaikutusta ei ole. Meillä on tyhjä paperi edessämme, mutta en usko, että isoja ongelmia tulee. Yritykset haluavat huolehtia henkilöstöstään.

Nykyiset sopimukset päättyvät vuosina 2021 ja 2022.

Viikon vieras -videohaastattelussa Hollmén kertoo, miksi Metsäteollisuus halusi juuri nyt irtautua työehtosopimustoiminnasta. Metsäteollisuus ry erosi Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta vuonna 2012, ja tavoite oli siirtää neuvotteluja yhä enemmän paikallisesti sovittaviksi.

– Tässä ei ole liittokierroksilla edetty. Nyt on juuri oikea hetki.

Työehtosopimus metsäteollisuuden aloilla syntyi lakkojen jälkeen. Hollménin mukaan tämä oli viimeinen niitti.

Lisää aiheesta

– Kyllä talven kokemus meille viimeistään näytti, että liittojen tie on kuljettu, hän toteaa videohaastattelussa.

“Sillä ei saisi olla työpaikoilla mitään sijaa.”

Hän arvioi, että Suomessa on vakava kustannuskilpailukykyongelma, ja metsäteollisuuden korkeat palkat ovat siihen yksi merkittävä tekijä. Hollménin mukaan kalliidenkin sopimusten kanssa voidaan elää, jos ne ovat tarpeeksi joustavia.

– Meillä on tuottavuus madellut pahasti. Jos kallis sopimus on jäykkä, olet pulassa kansainvälisessä kilpailussa.

Lisäksi Hollmén ihmettelee Kauppalehdelle merkittävän ilmoituksen aiheuttamia konservatiivisia reaktioita. Metsäteollisuus olisi odottanut työnantajapuolelta voimakkaampaa tukea ja toivoo nyt laajaa kriittistä keskustelua suomalaisen työmarkkinajärjestelmän uudistamisesta.

– Tämä on pettymys. Kyllä työnantajapuoleltakin pitäisi löytyä rohkeutta katsoa tulevaan, eikä olla vain järjestelmän vankeja ja selittää itselleen, ettei ole muita vaihtoehtoja.

Videohaastattelussa hän toivoo, että aikaa myöten politiikointi poistuu työmarkkinaneuvotteluista.

– Tällä hetkellä työehtosopimusten mekanismi on kytköksissä valtakunnan politiikkaan ja puoluepolitiikkaan. Sillä ei saisi olla työpaikoilla mitään sijaa. Toivon hartaasti, että esimerkkimme herättää keskustelua ja ravistelee rakenteita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE