Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Metsien kasvunlisäys halutaan nostaa osaksi Suomen ilmastopolitiikkaa – ”Myös metsien terveydestä on pidettävä huolta”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa nostaa metsien kasvunlisäyksen osaksi Suomen ilmastopolitiikan keinovalikoimaa. Metsien kasvun nostaminen vahvistaa myös metsien hiilinielua.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Maailman kunnianhimoisin tavoite saavuttaa hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä tarkoittaa myös sitä, että meidän on panostettava entisestään metsien kasvuun, ministeri Leppä sanoo tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kansallisessa metsästrategiassa tavoitteena on nostaa metsien kasvu 115 miljoonaan kuutioon vuoteen 2025 mennessä. Lisätoimet ovat tarpeen, koska Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan nykyisellä kehityksellä tavoite saavutettaisiin vasta vuonna 2050. Yksi tehokkaimmista kasvun lisäämisen keinoista on jalostettujen puuntaimien käyttö metsän istutuksessa.

– Kasvutavoitteen saavuttaminen ei ole mahdollista ilman tutkimusta ja sen soveltamista käytäntöön. Tarvitsemme paitsi aktiivista ja oikea-aikaista metsien hoitoa, myös jalostettua taimiainesta, Leppä painottaa.

Jalostamisen avulla voidaan tuottaa puuntaimia, jotka kasvavat nopeammin ja kestävät paremmin vaihtelevia ilmasto-oloja tai tauteja.

– Taimijalostuksella varaudutaan myös muuttuvan ilmaston tuomiin riskeihin. Metsätuhot Keski-Euroopassa ja metsäpalot Kanadassa ja Venäjällä ovat osoittaneet, että metsien korkeaa hiilinielua ei pidä ottaa annettuna. Myös metsien terveydestä on pidettävä huolta, ministeri Leppä toteaa.

Ministeriöstä kerrotaan, että metsien kasvun lisäys on osa valmisteilla olevan maankäyttösektorin ilmasto-ohjelman toimenpiteitä. Jalostetun taimiaineksen lisäksi kasvua voidaan vahvistaa esimerkiksi suometsien tuhkalannoituksella.

Leppä esitti näkemyksensä Luken taimijalostukseen erikoistuvan KASVU1-tutkimustilan avajaisissa Savonlinnassa. Vierailu on ensimmäinen osa ministeri Lepän Ratkaisujen kiertuetta, jonka aikana hän tutustuu eri puolilla Suomea luonnonvara-alan ilmastotoimiin, ministeriöstä kerrotaan.

Kiertueellaan ministeri keskustelee luonnonvara-alalla toimivien yritysten ja organisaatioiden sekä paikkakunnan nuorten kanssa siitä, mitä jo nyt tehdään ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja mitä innovaatioita alueilla on keksitty.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE