Politiikka

”Miehen into, terävyys ja persoonan vahvuudet ovat selkeästi palanneet” – Ville Niinistö arvioi Touko Aallon ensimmäistä vuotta puheenjohtajana

Lehtikuva
Lehtikuva

Vuosi sitten Tampereella vihreiden puheenjohtajan tehtävät jättänyt Ville Niinistö on seuraajaansa Touko Aaltoon tyytyväinen.

– Minusta tämä on mennyt nousujohteisesti, jos ajattelee meidän sisäistä toimintakulttuuria. Touko veti hienon linjapuheen ja hän on saanut tässä keväällä sellaista itsevarmuutta, mitä puolueen puheenjohtajalla pitää olla. Nyt näyttää kaikki tosi hyvältä, Niinistö sanoi Demokraatille vihreiden Vantaan puoluekokouksessa.

Puolueen kannatus on laskenut viime kesän huippuluvuista useita prosenttiyksiköitä. Helsingin Sanomien kesäkuun mittauksessa vihreiden kannatus oli alle 14 prosenttia, joka lupaa vihreille edelleen kaikkien aikojen parasta tulosta eduskuntavaaleissa.

– Kun puolueen kannatus kaksinkertaistuu muutamassa vuodessa, mikä tapahtui oman puheenjohtajakauteni aikana, niin sellaisen tason säilyttäminen vaalien välillä on aika haastavaa. Totta kai näkyvyys laski jonkun verran. Toukon tyyli oli aluksi erilainen kuin minun.

Niinistö muistuttaa, että Aalto on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka on itsekin todennut puheenjohtajuuden osuneen kohdalle aika nopeasti.

”Tärkeintä on, että oppirahat on nyt maksettu ja tyyli on selvästi löytynyt.”

– Kaikki puheenjohtajat joutuvat aluksi opettelemaan mikä on heidän tyylinsä puheenjohtajana. Tärkeintä on, että oppirahat on nyt maksettu ja tyyli on selvästi löytynyt. Miehen into tehdä tätä työtä, terävyys ja persoonan vahvuudet ovat selkeästi palanneet. Hän on löytänyt asemansa puheenjohtajana, tästä on hyvä jatkaa.

– Syksy oli hänelle monista syistä rankka ja kaikki puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.), Li Andersson (vas.), Antti Rinne (sd.) olivat kaikki kovan kritiikin kohteena ensimmäisen vuoden aikana puheenjohtajina.

Niinistön mukaan puheenjohtajan tehtävän vaativuus tulee luultavasti yllätyksenä kaikille.

– Yhtäkkiä olet valtavan, 24 tuntia päivässä jatkuvan pontentiaalisen paineen alla mediasta ja ihmisten odotuksista johtuen. Odotukset puoluetta kohtaan keskittyvät sinuun. Viime kädessä puheenjohtaja ilmoittaa jokaisessa isossa keskustelussa puolueen kannan ja voi olla paineita, että osaa sanoa sen niin, että oma puolueväki on tyytyväinen. Se vaatii harjoittelua, että miten ottaa sen roolin julkisena puolueen äänenä niin, että se on omalle luonteelle ja persoonalle sopiva.

Niinistö hahmottaa vihreiden kannatusheilahtelujen syyksi myös pääoppositiopuolue SDP:n.

– SDP on selkeästi parantanut omaa oppositiopolitiikkaansa ja työmarkkinakysymykset, joissa SDP on vahva, ovat olleet paljon esillä.

– Olennaista on se, että meidän oma linja, visiot siitä miten vihreät haluaa mennä seuraavaan hallitukseen puolustamaan hyvinvointivaltion arvoja ja ajamaan isoja uudistuksia koulutuksen tasa-arvon palauttamiseksi, sosiaaliturvan uudistamiseksi ja ympäristösuojelun tason nostamiseksi. Touko paalutti ne nyt hyvin.

Myös Niinistö toteaa vihreiden tavoittelevan ensi kevään eduskuntavaaleissa asemaa suurena hallituspuolueena.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Mikko Salmi

”Perkele, ne jätteet on ajettava Suomesta”
10.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat