Ulkomaat

Mielenosoitukset jatkuvat yhä Iranissa: viime yönä kuoli yhdeksän

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Iranissa kuudetta päivää jatkuvat mielenosoitukset ovat vaatineet lisää ihmishenkiä. Iranin valtiollisen television mukaan viime yön aikana on kuollut yhdeksän ihmistä lisää.

Television mukaan kuusi mielenosoittajaa kuoli Qahderijanin kaupungissa. Kahriz Sangissa kuoli vallankumouskaartin jäsen ja Khomeinishahrissa sivullinen henkilö.

Jo aiemmin oli kerrottu, että Najafabadin kaupungissa ammuttiin poliisi metsästysaseella. Kaikkiaan kuolonuhrien määrä on mielenosoitusten alkamisen jälkeen noussut jo ainakin kahteenkymmeneen.

Televisiossa kerrottiin myös, että satoja ihmisiä on pidätetty yön aikana.

EU vaatii, että Iran takaa ihmisten oikeuden osoittaa mieltään Iranissa. EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin edustaja sanoi tiedotteessa, että EU on ollut yhteyksissä Iranin viranomaisiin ja odottaa, että oikeus rauhanomaiseen mielenilmaisuun ja ilmaisunvapauteen taataan.

Suurmielenosoitukset Iranissa ovat rajuimmat sitten vuoden 2009 vaalien yhteydessä puhjenneiden mielenilmaisujen. Uusi liikehdintä alkoi maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashadissa torstaina, aluksi vastalauseena korkeille elinkustannuksille ja heikolle talouskehitykselle. Mielenosoitusten jatkuessa kaduilla on kuultu vaatimuksia maan poliittisten johtajien erottamisesta.

Tiedon saaminen mielenosoituksista on ollut vaikeata, sillä Iranin hallinto on asettanut muun muassa matkustusrajoituksia ja estänyt sosiaalisen median ja mobiilin internetin käyttöä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat