Kolumnit

Mielipide: Vastaus päätoimittaja Mikko Salmelle, kauhistuin kirjoituksestasi

Kauhistuin päätoimittajan kirjoituksesta ”Nyt ollaan ytimessä”. Jos kaikki demarit ovat samaa mieltä yksityistämisestä, minun on aika siirtyä vaaleissa piiru vasemmalle – jos työn teettämisessä vain raha ratkaisee, eikä välitetä lainkaan, mistä se säästö tulee. Ja sehän tulee juuri siitä, että työntekijät saavat pienempää palkkaa ja lyhyemmät lomat, mahdollisesti pienemmät ylityö- ja muut korvaukset.

Pahimmillaan työntekijän työvuoroja voidaan vaihtaa äkillisesti, pilkkoa työpäivä kahtia ja vaatia jotain toimenpiteitä tehtäväksi omalla ajalla, vaikka ne normaalisti kuuluisi tehdä työaikana. Valittaa ei uskalla, koska aina löytyy joku keino, jonka perusteella voidaan savustaa ulos. Vain nuoret ja terveet jaksavat tehdä työtä urakkavauhdilla pienellä palkalla.

Julkinen sektori pitää vanhemmatkin henkilöt palkkalistoillaan, vaikka heillä on sairaslomia enemmän ja työteho laskenut. Yksityinen siirtelee vähempitehoiset työntekijät paikkaan, josta työ loppuu ja kaikki irtisanotaan. Onko tämä päätoimittajan mielestä hyväksyttävää, jos kunta saa siitä säästöä. Tällainen työntekijä saattaa asua omassa kunnassa ja maksaa veronsa omaan kuntaan. Verotulotkin silloin pienenevät. Työntekijä ajattelee työnantajansa etua, kunnantyöntekijä siis kunnan etua.

Koska julkisen työn ei tarvitse tuottaa voittoa kuten yksityisen, se ei voi tulla kalliimmaksi.

Miksi sitten työ voi olla kalliimpaa julkisella? Jos siivoukseen lasketaan kaikki hallintokulut keskusvirastosta, hallituksesta ja valtuustosta, työ voi laskennallisesti olla kallista. Kuitenkaan yhtään keskusviraston viranhaltijaa ei voida irtisanoa, vaikka siivous loppuisi kokonaan. Hallitus ja valtuusto säilyisivät myös. Jos työ tulee kalliiksi raskaan hallinnon vuoksi, pitäisi pystyä organisoimaan paremmin. Koska julkisen työn ei tarvitse tuottaa voittoa kuten yksityisen, se ei voi tulla kalliimmaksi. Jos näin on, syy pitää selvittää ja poistaa.

Katujen puhtaanapito on työ, jonka laatua voi helposti seurata. Palautetta tulee, jos hoito on huonoa. On myös töitä, jossa työ kohdistuu ihmisiin, esimerkiksi päivähoito ja kotipalvelu. Niitä ei ole kovin helppo valvoa.

Pienet lapset eivät osaa valittaa vanhemmilleen huonosta hoidosta. Henkilökuntaa voi yksityisellä olla vähemmän lasta kohti, vaikka ostopalvelua tehdessä on sovittu tietyistä määristä ja pätevyyksistä. Sijaisuuksia voi olla täyttämättä tai täytetty harjoittelijalla. Silloin riskit kasvavat ja siitä kärsivät niiden lapset, jotka ovat ko. hoitopaikassa. Vahinkoja sattuu helpommin, jos silmiä ja käsiä ei ole lasten määrää vastaavasti. Samahan on todettu vanhainkodeissa, kotipalvelussa ja palveluasumisessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat